Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Snježane Kirinić Grubić u petak, 20. studenog, gostovala je aktivna umirovljenica, književnica, ilustratorica i prevoditeljica Sonja Tomić.

/ Marija Pandžić

Snježana Kirinić Grubić i Sonja Tomić

Sonja Tomić profesorica je hrvatskog i njemačkog jezika i književnosti, ali i teologinja. U Društvu hrvatskih književnika je od 1994. Njene priče uvrštene su u čitanke hrvatskog jezika, a djela “Svjetiljčica” i “Božje blago” bila su deset godina uvrštena u lektiru. Zastupljena je u više antologija i zbornika. Tri puta dodijeljena joj je nagrada za putopis i esej natječaja za “Duhovno književno stvaralaštvo Stjepan Kranjčić”. Surađuje u dječjem mjesečniku Mak Mali Koncil, piše za Kanu. Svojim emisijama i pričama za djecu surađuje s Hrvatskim katoličkim radijem od rujna 1997. godine, a surađuje i s Hrvatskim radijem te Radio Marijom.

Umirovljenički dani su joj aktivni, no ističe da su neke stvari ipak drukčije, poput termina – odlaska na nastavu ili isporuke nekih materijala. “Sada nemam termina za nastavu, ali ima nekih drugih termina, kao što su materijali za Mak ili Kanu. Na HKR-u petkom i vikendom imam emisije pa dvaput mjesečno dolazim snimati na radio”, ističe Tomić.

Najviše piše, ali i crta. Objavila je više poučnih slikovnica i bojanki. Neke su nastale i u umirovljeničkim danima. “Ima svega, nisu samo slikovnice i bojanke, tu su i pripovijetke, ilustracije”, kazala je Tomić.

“Prvi cilj bio mi je naviještanje evanđelja djeci. Kako djeci približiti riječ Božju? A najbolje se zapamti kad im pričaš priče. Pa i Isus je pričao priče”, svjedoči Tomić.

Nije razmišljala o nekim posebno dragim pričama, ali jedna joj je pala na pamet tijekom gostovanja u emisiji. Spomenula je “Srce u nebu”. “Nastala je na temelju propovijedi mog duhovnika, oca Bonaventure Dude. To je jedna od prvih pet priča koje sam napisala”, kaže Tomić.

Već 15 godina njezine priče emitiraju se na HKR-u. Rekla je kako nisu sve njezine, neke su i od prijatelja ili poznanika, ali u manjoj mjeri.

Među ostalim ilustrirala je i knjigu priča slušatelja HKR-a “Priče za laku noć” koja je objavljena 2006. godine. “Nije ih bilo nimalo teško ilustrirati. Riječ je o 19 pripovijetki. Sve su te priče lijepe i kvalitetne. Kad su takve, onda ih nije bilo teško ilustrirati”, svjedoči Tomić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja