Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Katarine Varenice u ponedjeljak 13. rujna, na Međunarodni dan čokolade koji posvećen je rođendanu Miltonu S. Hersheyu - vlasniku najveće tvornice čokolade na svijetu, gostovala je značajna hrvatska žena, suosnivačica i vlasnica prvog hrvatskog Muzeja čokolade Ružica Božić Cerovac.

/ bg

Obiteljska čokoladna priča svoj korijen ima u putovanjima i posjetima muzejima čokolade. „Izlazeći iz jednog muzeja kći je rekla da je se nije dojmio. Na putu do kuće razgovarali smo o tome kako bi izgledao muzej čokolade iz naše vlastite perspektive. Razgovor smo nastavili i kod kuće. Onda sam slučajno pročitala oglas da Ministarstvo državne imovine daje u zakup jedan poslovni prostor. Iako nismo bili najbolji ponuđač i nismo dobili taj prostor, sretni smo jer smo dobili neki drugi – još bolji!”, ispričala je u uvodu Božić Cerovac koja ističe kako su suprug i ona partneri u ovoj čokoladnoj priči.

Stalo im je do njihovih zaposlenika kojih ima šestero i sretni su jer žive svoj san. Božić Cerovac kaže kako njihovi zaposlenici nisu baš ludi za čokoladom, ali je poštuju. „Iako svi misle da na poslu stalno jedemo čokoladu, mi smo već zasićeni njome pa biramo koju kockicu ćemo pojesti.”

Muzej čokolade Zagreb ima vlastite zbirke, a rade i na novoj. S krajem ove godine nadaju se da će završiti s materijalima za franšizu i da će vlastiti koncept prodati u svijet.

Glede muzejskog postava Božić Cerovac ističe kako su fokusirani na degustaciju koja prati povijesni razvoj čokolade, priču staru četiri tisuće godina.

„Nadamo se da ćemo kroz koji tjedan imati novu vrstu čokolade, od cijelog ploda kakaovca, i jedva čekamo da je kušamo!”, poručila je dodajući kako im je zaista važno što je čokoladna industrija krenula s tim da zbrinjava svoj vlastiti otpad.

Foto: Muzej čokolade Zagreb

„Cijela zbirka krenula se graditi na šalicama koje smo imali i koje su nam bile lijepe. No, kad smo krenuli s idejom otvaranja muzeja shvatili smo da nam treba zbirka. Kad smo krenuli u nabavku zbirke, obilazili smo nedjeljni sajam na Britancu, na Hreliću, nabavljali online predmete. Jednostavno, znali smo što želimo!”, rekla je.

Svjedoči kako im djeca pomažu i da zajedno guštaju u čokoladnoj priči. „Moram pohvaliti djecu. Vole smišljati nove stvari. Sin voli ići na radionice. Nedavno je smislio recept za tamnu čokoladu sa šljivama.”

Božić Cerovac je u poduzetništvu od 2013. godine. „Prije sam bila obrtnica, izrađivala sam nakit. A prije toga sam bila u korporaciji. Karijera mi je bila lijepa i stabilna. No, u jednom trenutku shvatila sam da sam preopterećena poslom, da mi se počelo raspadati zdravlje i obitelji i preko noći sam odlučila napraviti zaokret. Dala sam otkaz i odlučila pokrenuti ovaj posao”, svjedoči.

Katarina Varenica i Ružica Božić Cerovac / Foto: Branimir Gubić

Prije epidemije, ističe, imali su sjajan broj posjetitelja, a onda je došao lockdown. „Imali smo sreću jer smo mogli aplicirati za pomoć u isplatu plaća. To nam je pomoglo da održimo poslovanje. Usto, prodali smo nekretnine, vlastitu imovinu kako bismo plaćali najam i kako bismo opstali na tržištu. Vjerujem da smo imali sreću u nesreći. Suprug me već godinama uči da treba samo izdržati.”

Božić Cerovac ističe kako im je jako stalo do zaposlenika. „Gdjegod sam radila prije nego sam bila samozaposlena, radila sam s ljudima koji su me poštovali. Naši zaposlenici su ponaosob izvrsni i nikoga ne bih mijenjala. Voljela bih da su sretni na poslu. Zadovoljan zaposlenik bit će dobro raspoložen za posjetitelje. Recenzije posjetitelja tomu idu u prilog.”

U emisiji je istaknuta i jedna zanimljivost glede društveno odgovornog poslovanja – čokoladna patrola. Naime, riječ je o malom obiteljskom projektu započetom tijekom lockdown-a. „Imam troje djece i s njima obilazim parkove. Vidjeli smo da su parkovi u neredu, da imaju puno smeća. Obišli smo zagrebačke parkove prošle godine i čistili smo ih tako da smo angažirali djecu da zajedno sa svojim roditeljima dođu i počiste park. Poslije smo imali tombolu, igrali se… Tako smo počistili nekoliko parkova. Ljudi su nam se nakon toga javljali kako su to nastavili dalje raditi. Nadamo se da ćemo ovaj projekt ponovno oživjeti”, poručuje.

Nekoliko nagrada nalazi se u rukama vlasnika Muzeja čokolade Zagreb. Ističu kako su ih u kratkom vremenu mnogi prepoznali. „Trenutno nam je aktualna nagrada Kongresa povijesnih radova. Osvojili smo brončanu plakatu. Konkurencija je bila velika, a prepoznali su nas, tako malene.”

„Naš koncept muzeja je neviđen. Nijedan muzej nije poput našega. Jedinstven koncept povijesti, konzumacije i edukacije”, tvrdi Božić Cerovac koja se prisjetila što joj je rekla jedna novinarka nakon posjeta muzeju: „Kad ovdje uđem, osjećam se kao da sam u svijetu!”

Foto: Muzej čokolade Zagreb

Najčešći posjetitelji ovoga muzeja uglavnom su to građani Grada Zagreba. „Ovo ljeto je bio izuzetan odaziv turista. Prosječan posjetitelj je odrasla osoba, u paru, a dolaze nam i obitelji s djecom. Usmjereni smo na odraslu publiku, ali dolaze nam i skupine djece.”

Na pitanje kako usklađuje obiteljski i poslovni život, Ružica Božić Cerovac odgovara:

„Ja sam jedna vrlo umorna žena. Iako mnogi to tvrde, mislim da nije sve stvar dobre organizacije. Jedva stižem sve. Imam supruga koji dijeli moj život kao i ja njegov pa mi pomaže u poslu, kućanstvu, roditeljstvu. Zajedno smo u tome kao partneri.

Jedva stižem naći trenutak za sebe. Trudim se kad dođem doma zaboraviti na posao i obratno. Nastojim s djecom provoditi kvalitetno vrijeme, a puno nam znače i bake i djedovi koji nam pomažu.”

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja