Budi dio naše mreže

Projekt pod nazivom "Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba" bila je tema HKR-ovih Novih valova dobrote u petak, 6. svibnja, urednice i voditeljice Katarine Varenice.

/ bg

Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć iz Zagreba, a partneri u projektu su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Grad Zagreb i Dom za starije osobe Trnje u Zagrebu. 

Projekt je započeo u studenom prošle godine i trajat će dvije godine. “Usmjereni smo na rad sa starijim osobama, konkretno starijima od 65 godina. Provodimo različite aktivnosti koje su usmjerene na grupne programe: grupni program jačanja socioekonomskih kompetencija i grupni program kognitivnog osnaživanja”, rekla je Lucija Dominiković  iz Društva za psihološku pomoć.

“Osim rada s umirovljenicima, važno nam je ojačati resurse ljude koji rade sa starijim osobama. Imamo edukacije za gerontodomaćice kao i za volontere koji rade sa starijim osobama”, dodala je. 

Istaknula je važnost prevencije institucionalizacije starijih osoba. “Naše društvo je sve starije, tako govori i posljednji popis stanovništva. Bitno je da se osobe starije životne dobi osjećaju kao vrijedni članovi u društvu,  koji pridonose, da budu samostalni i da ne moraju ovisiti o drugima”, naglasila je Dominiković. Kaže kako su za program jačanja socioekonomskih kompetencija bilo puno zainteresiranih. “Imamo dvije grupe od 24 osobe i s njima prolazimo kroz različite teme: npr. gubitci, bliski odnosi u starijoj dobi, slika o sebi i sl.”, navela je. 

Novi valovi dobrote, 6. svibnja 2022.

Kako to izgleda u praksi rekla je umirovljenica Mira Bilić. “Imam veliku ljubav prema plesu pa sam se upisala u plesnu skupinu pri Domu umirovljenika Trnje gdje sam dobila priliku da uđem u ovaj projekt. Razveselilo me to jer sam otvorena novim iskustvima”, kaže Bilić koja je desetak godina u mirovini. Radila je u zdravstvu, a mirovinu je jedva dočekala. “Doživjela sam je kao neku vrstu slobode. Puno toga sam započela tek u mirovini”, svjedoči. “U početku smo se upoznali. Upoznavanje je bilo na novi način koji je polako prerastao u zajedništvo. Najviše što smo naučili je slušati jedan drugoga, iznijeti svoje misli i težnje, prihvatiti druge u njegovoj različitosti”, rekla je Bilić o projektu. 

Damira Barišića, umirovljenika, motivirala je prijava za projekt zbog stava koji ima prema životu jer ga novine, kako kaže, intrigiraju. “Uvijek me privlačilo da upoznam što više ljudi i aktivnosti koji bi upotpunili moj život”, svjedoči. U mirovini je također deset godina, a zadnje radno mjesto bilo mu je u građevinskoj firmi u Austriji.

“Svaka dob nisi razli čite promjene. Dosta ovisi o tome kako se osoba prilagođava na promjene u životu. Pa tako onima koji se inače lakše prilagođavaju, lakše je onda i doći u mirovinu. No, najčešći problemi su gubitci, nošenje sa smrti bliskih osoba, usamljenost, i sl.”, poručuje Dominiković svjedočeći kako su u grupi vidjeli da si korisnici međusobno pomažu, kako se savjetuju i uspješno prevladavaju određene probleme.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja