Budi dio naše mreže

"Dobrota I. Gimnazije u Zagrebu" bila je tema HKR-ovih Novih valova dobrote, u utorak 12. travnja u kojoj su gostovale Dunja Marušić Brzetić, ravnateljica I. Gimnazije u Zagrebu i Magdalena Mandić, učenica i volonterka. Urednica i voditeljica emisije je Snježana Kirinić Grubić.

/ im

Ravnateljica Dunja Marušić Brzetić kazala je da su ih na humanitarnu akciju “Prva od srca za djecu i vršnjake iz Ukrajine ” potaknuli aktualni događaji u Ukrajini i situacija u kojoj se nalaze ti ljudi. A pri tom je posebno istaknula da ih je iznenadio odaziv na ovu akciju. “Iznenadilo nas je da smo skupili u roku tjedan dana 550kg potrepština. Organizirali smo to u suradnji s Crvenim križem, ali uvijek nastojimo dati svoj osobni pečat i naš i onima kojima ide sve to što smo skupili”, rekla je.

Iznenadilo nas je da smo skupili u roku tjedan dana 550kg potrepština.

Učenica Magdalena Mandić je posvjedočila kako su sa svakim paketićem poslali i poruku obitelji koja prima taj paket. “Došla sam na ideju da tim ljudima probamo još olakšati nekakvim porukama podrške pa sam zajedno s profesoricom hrvatskog jezika osmislila poruke koje je ona prevela na ukrajinski jezik. Snimili smo im i video poruku kojeg smo objavili na stranicama naše škole kako bismo im dali još jednu dodatnu podršku”, istaknula je.

“Iznenadili smo se da uvijek oborimo neki vlastiti rekord u razno raznim sabirnim akcijama. Drago nam je da možemo pomoći i da to dođe u prave ruke. Imamo otvorenu aulu pa su akcije vidljive svima. Lijepo je vidjeti da se to skuplja iz dana u dan. To nas sve čini ponosnima. Najvažniji način prikupljanja je kroz Volonterski klub kojeg imamo u našoj školi i koji je i dalje uspješan te koji organizira vlastite akcije ili se uključujemo u aktualne akcije. Bilo da su to akcije Caritasa ili Crvenog križa ili neke druge akcije. Naša vlastita humanitarna akcija je ‘Kap dobrote‘ gdje mi skupljamo sredstva za naše učenike. Imamo fond solidarnosti i fond izvrsnosti i prošle godine smo prihod od humanitarne akcije usmjerili za male Glinjane i kupili smo im 27 bicikala. Procijenili smo da je to nešto što će im koristiti. Imamo raznorazne akcije koje sami osmišljavamo. Dobili smo i Državnu nagradu za volontiranje 2014. godine”, istaknula je Marušić Brzetić.

Iznenadili smo se da uvijek oborimo neki vlastiti rekord u razno raznim sabirnim akcijama

Govoreći o odnosima u školi ravnateljica Dunja Marušić Brzetić istaknula je da je osnova svega dobra atmosfera i jedan prijateljski odnos između profesora i učenika, ali i ostalih djelatnika. “Primarni utjecaj imaju profesori. Moja je uloga u kreiranju te atmosfere i središnjih aktivnosti. Imamo jedan zajednički život škole. Tu su različiti projekti kao što je nagrađivanje izvrsnosti, koje smo uveli. Želimo istaknuti one koji su na kraju godine po nečem više uspješni. I tako želimo njima zahvaliti što šire našu školu. Zadnjih desetak godina zahvaljujući našim učenicima osvojili smo više nagrada. Nagrade dođu kao neka posljedica, ali je lijepo da netko to prepozna i istakne, ali i ono što je važno da potakne nekoga drugoga, neku sljedeću generaciju”, rekla je.

Nagrade dođu kao neka posljedica, ali je lijepo da netko to prepozna i istakne, ali i ono što je važno da potakne nekoga drugoga, neku sljedeću generaciju.

“Humanitarna akcija “Prva od srca za djecu i vršnjake iz Ukrajine” je završila, a danas počinje druga koja ujedno sutra završava akcija za jedan grad u Ukrajini. Dobili smo zaduženje da skupimo dječje pelene i sigurna sam da ćemo prikupiti”, istaknula je Marušić Brzetić.

Govoreći o svojem radu u školi ravnateljica Dunja Marušić Brzetić istaknula je: “Osjećam se zadovoljno. Učenike treba nekim razgovorom i pitanjima pronaći odgovor na pitanje što je dobro. Vjerujem da oni svo znaju što je dobro.  Vjerujem da oni u sebi to imaju sve, ali primjerom i razgovorom se može to probuditi i aktivirati što je u njima. Dobrota je nešto što nas najviše oslobađa, ako dođemo do prave dobrote. I uvijek pomaže drugima, a ako pomaže nama samima i druge ignorira, onda to nije ni dobrota ni ljubav”.

“Dobrota je kad postupam u skladu sa svojom svijesti i osjećajima i činim ono što je ispravno i s tim da pazim da ne štetim drugima, nego da im pomažem”, zaključila je Magdalena Mandić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja