Budi dio naše mreže

"Humanitarnost učenika i profesora OŠ Miroslava Krleže u Zagrebu" bila je tema HKR-ovih Novih valova dobrote, u utorak, 7. svibnja u kojoj su gostovali vjeroučiteljica Vesna Palijan i učenici Mara Thurr i Franko Makovičić. Urednica i voditeljica emisije je Snježana Krinić Grubić.

/ im

Osnovna škola Miroslava Krleže u Zagrebu pretrpjela je štetu nakon potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu. Početkom ove godine vratili su se u svoju obnovljenu školu i nastavili s radom tamo gdje su stali prije potresa.

Također, poznati su i po svojim humanitarnim akcijama, a posljednja akcija koju su proveli bila je namijenjena za potrebe naroda u Ukrajini. Vjeroučiteljica Vesna Palijan kazala je da su prikupljali nepokvarljivu hranu i higijenske potrepštine i potom to slagali u paketiće koje je Caritas nakon toga odvezao u Ukrajinu. Učenici Franko i Mara istaknuli su da su se i oni i njihove obitelji uključili u prikupljanje pomoći za Ukrajinu.

“Ne smijemo biti zatvorenih očiju, nego pratiti što se događa i uključiti se u pomoć. Prigodne akcije bi trebale biti poticaj akcijama tijekom cijele školske godine. Naše akcije već počinju za Dan kruha, a potom se nastavljaju za Božić i Uskrs. Želja nam je da naše akcije traju tijekom cijele školske godine. Prednost nam je što smo blizu Pučke kuhinje u franjevačkom samostanu. Htjeli smo korisnicima Puče kuhinje uveseliti te dane na posebniji način te da to ne bude samo dati nešto, nego dati i sebe. Poticali smo učenike višeg uzrasta da sami ispeku nešto za korisnike i na taj način smo nešto drugačije osmislili. Pokušali smo sudjelovati u podijeli hrane. Učenici su vrlo radosno dijelili hranu, a poslije prali suđe i sve što je bilo potrebno”, rekla je Vesna Palijan.

Govoreći o terenskoj nastavi u Vukovar istaknula je da su odlučili da kad osmi razredi idu na terensku nastavu prikupimo potrepštine za njihovu kuhinju koje smo donijeli i darovali kada smo došli tamo. “Također, sudjelovali smo i u prikupljanju pomoći za Sisak i Petrinju”, istaknula je vjeroučiteljica.

Prikupljali su slikovnice i knjige za Dječju bolnicu Srebrnjak. “Naša cijela škola je sudjelovala u tome. Stare knjige koje su u dobrom stanju donosili smo u školu i onda je naša škola to dopremila u Dječju bolnicu Srebrnjak”, rekla je Mara.

Vjeroučiteljica Vesna Palijan kazala je da često sudjeluju u prikupljanju pomoći za nezbrinute životinje. Dodala je i da mogućnost da posjete starački dom je kvalitetno provedeno vrijeme profesora i učenika njihove škole. “Drago nam je da možemo svojom prisutnošću i pjesmama razveseliti korisnike. To je neprocjenjiva vrijednost koju djeca mogu dati korisnicima doma”, rekla je.  “Božja riječ nam je veliko nadahnuće i kroz nju spoznajemo na koji način trebamo činiti dobro”, rekla je

Franko je istaknuo da mu je bilo iznimno drago kada ih je vjeroučiteljica pozvala na sudjelovanje. “Akcija ‘Plastičnim čepovima do skupih lijekova‘ posebno mi se urezala u srce. U tu akciju su se mogli uključiti svi koji su to željeli. Kada smo pozvali na stranicama škole da se priključe akciji na ulazu u školu su nas dočekale pune vreće plastičnih čepova”. A Mara je kazala da je njoj poseban bila akcija ‘Tisuće radosti‘.

Govoreći o podršci roditelja vjeroučiteljica je kazala da se roditelji rado odazivaju na naše akcije te da i sami predlažu neke akcije.

“Dobrota je osobina koja nas uči biti čovjekom. Dobrota je duhovna karakteristika svakoga čovjeka koja nas priprema na zajedništvo s drugim ljudima. Potiče nas da primjećujemo na različitost među nama i potiče nas onda na zajedništvo. To je obostrani dobitak i onome koji pomaže i onome kojemu je pomoć potrebna”

Mara je potaknula sve one koji do sada nisu bili uključeni u nikakvu akciju da se odazovu. “Ako niste probali pomoći onda ne znate kakav je to osjećaj. Nikada ne znaš je li taj osjećaj dobar ili loš. Trebaš probati da bi znao”, rekla je.

“Ono što imamo shvaćamo zdravo za gotovo. Nama se čini da svi imaju sve što im je potrebno, ali neki ljudi to nemaju i zato mislim da je jako važno pokušati pomoći”, naglasio je Franko.

“Dobrota je osobina koja oplemenjuje naše srce, čini svijet ljepšim, koja daje osjećaj ispunjenosti da smo ljubljena Božja djeca. Dobrota je ljubiti Boga i bližnjega. To je osobina koja nema granica. Dobar se može biti prema svakome i pomoći svakome”, zaključili su.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja