Budi dio naše mreže

U emisiji Hrvatskoga katoličkog radija "Novi valovi dobrote" urednice Željke Šemper u srijedu, 3. veljače, gostovala je Mirna Brođanac, mag. hrvatskog jezika i književnosti i mag. komparativne književnosti koja je unatoč svojem invaliditetu, veliki sanjar, a njezine snovi ne mogu ograničiti nikakve prepreke jer, kako sama kaže, uz Božju pomoć može sve prevladati.

/ dz

Mirna Brođanac završila je redovno osnovnu školu u Đakovu gdje je provela cijelo svoje djetinjstvo. Njezina česta bolna stanja, ali glad za znanjem ostavljali su snažan dojam na njezine školske prijatelje.

Odluka da pođem u nepoznati grad bila je moja samostalna odluka koja me čini ponosnom!

“Moram reći da je to bilo pozitivno iskustvo koje se razlikuje od mnogih iskustava djece s invaliditetom jer sam ja stvarno bila u školi u kojoj su se maksimalno meni trudili omogućiti normalno školovanje. Da nije bilo te ljubavi i požrtvovnosti koju je moja prva učiteljica uložila mislim da ne bih imala dobre temelje za dalje. Srednju školu nastavila sam u Zagrebu u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava gdje sam završila ekonomski smjer. Moram naglasiti da je odluka da odem na školovanje u Zagreb, iako sam oduvijek imala dobru potporu i pažnju svojih roditelja koji su me bili spremni svakodnevno voziti u školu, bila moja prva samostalna odluka. Da odem u nepoznati grad i da budem s ljudima čije su sudbine slične i da se sama naučim izboriti za sebe. Zbog toga mislim da je ta odluka najviše utjecala na moj daljnji razvoj i jako sam ponosna na to”, rekla je Mirna.

Foto: Željka Šemper i Mirna Brođanac

Mirna pripada generaciji koja je prva iz strukovne škole pisala ispite državne mature. Vrlo ozbiljno se pripremala za taj ozbiljan korak i dala je sve od sebe u tim pripremama.

“Državna matura za mene je bila vrlo uzbudljivo iskustvo, ali i veliki izazov. Shvatila sam je kao jedinu priliku da stvarno ostvarim život kakav želim pa sam ozbiljno pristupila pripremama. Završila sam ekonomski smjer pa nisam imala humanističke predmete koji su mi bili trebali za upis željenih smjerova. Moj život je prožet književnošću i to je moja jedina ljubav onda sam prionula na posao. POsebno sam pripremala sociologiju s kojom dotad nisam imala nikakvih doticaja, ali imala sam pomoć svojih profesora i stručnih djelatnika iz Centra u Dubravi. Vrlo sam bila zadovoljna svojim rezultatima. Mislim da je sama ideja državne mature dobra jer je u njoj sadržana ideja kojima se svima daju jednake mogućnosti. Prilike na fakultetima se dobivaju na osnovi ostvarenih rezultata”, istaknula je Mirna.

Upisala je komparativnu književnost sebi za dušu i kroatistiku, ali i bibliotekarstvo.

“Od djetinjstva volim pisanje i čitanje. Pisanje je za mene posebna vrsta kretanja, jer dok pišem onda sam na mjestima na kojima ne bih mogla ići zbog svojih fizičkih ograničenja. Te sam smjerove odabrala s tom ljubavlju. Po završetku studija komparativne književnosti i kroatistike upisala sam i bibliotekarstvo.”

“Volimo reći da želimo društvo jednakih mogućnosti, ali to je teško ostvariti”

Tijekom studija sam se znala javiti na neke studentske poslove poput lektoriranja ili književne kritike. Bibliotekarstvo sam upisala jer sam vidjela, javljajući se na natječaje za studentske poslove i mnoge odbijenice, da moj invaliditet jako koči moje zapošljavanje. Kada bih došla na razgovor za posao ili kada bih spomenula da sam osoba s invaliditetom ljudi bi odbili jer su se bojali da se neću moći nositi s izazovima.

Mirna kroz udrugu Mediart International sudjeluje u europskom projektu Every story matter.

“Projekt Every story matter je jedna od najvažnijih stvari koja se radi na međunarodnoj razini na području dječje literature jer se kroz taj projekt pišu inkluzivne dječje priče na koji se potiče tolerancija prema različitim oblicima drugosti. Jako sam sretna što mogu sudjelovati u tome. Prijavila sam se na nagovor moje prijateljice. Rekla mi je da vjeruje u ljepotu moga pisanja. Napisala sam priču o nadi djevojčice slabijeg socijalnog ekonomskog statusa i prihvatili su moj rad. Jedina sam osoba iz Hrvatske. Tražili su jednu osobu iz  svake od 6 zemalja koje sudjeluju u projektu. Trenutno radim na priči za djecu koja se temelji na iskustvu mog programa škole.  U tome mi pomaže jedna topla i talentirana osoba, moja mentorica Olja Savičević Ivančević. Velika mi je radost raditi s njom.

Nakon završetka projekta napravit će se od Mirninog rada slikovnica prevedena na engleski jezik. Svakome od nas su se voditelji projekta obvezali da će pronaći izdavača za tisak slikovnice.

“Snovi su uvijek veći od mojih ograničenja. Velik sam sanjar i smatram da dokle god možemo nešto sanjati i željeti, pogotovo ako želimo nešto dobro, da će nam se to ostvariti. Meni je to uvijek tako, uz Božju pomoć,”zaključila je Mirna Brođanac.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja