Budi dio naše mreže

Gost HKR-ovih Novih valova dobrote u četvrtak, 23. lipnja bio je projekt menadžer CRS-a za Hrvatsku Kevin Raabe. Urednica i voditeljica emisije Suzana Borko.

/ im

U zadnjih deset godina radio sam u petnaest zemalja. Između ostalog, radio sam u Africi, Siriji, Nepalu, Jordanu, Keniji, a evo sada živim u Hrvatskoj, a radim u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Žena mi je Hrvatica i nije bilo druge nego živjeti u Hrvatskoj. Svidjelo mi se ovdje kada sam prvi put posjetio Hrvatsku i ne bih želio biti nigdje drugdje”, rekao je.

Govoreći o radu CRS-a kazao je da oni trenutno rade u stotinu zemalja svijeta, a lokalni partneri su im najčešće Caritasi. Dodao je da su im glavna područja rada zdravstvo, stanovanje, voda i kanalizacija te škole za djecu. “CRS želi surađivati s organizacijama koje imaju iste vrijednosti. Caritas je stoga prirodniji partner izbora u većini situacija. Naši projekti uvijek žele nadopuniti rad partnera. Uvijek želimo da partner vodi u određenim situacijama jer ih oni i najbolje poznaju. U mnogim slučajevima upravljaju partneri, a CRS je tu za organizaciju i financijsku podršku”, rekao je Raabe.

CRS svoju misiju temelji na socijalnom nauku Katoličke Crkve, ali zapošljava i osobe koje su druge vjeroispovijesti što ne narušava suradnju. Kevin Raabe kazao je da je na snazi međureligijski dijalog. “Međureligijski dijalog i gradnja mira vrlo su važni za CRS. Naši radnici moraju to poštivati. CRS ne diskriminira zbog vjerske različitosti”, istaknuo je.

Kevin Raabe kazao je da njihov ured sa sjedištem u Sarajevu pokriva cijelu Europu.

U suradnji s Hrvatskim Caritasom u tijeku je provedba pilot projekta pomoći izbjeglicama iz Ukrajine koji su zaštitu od ratnih sukoba odlučili pronaći u Hrvatskoj. “Kada smo krenuli u ovaj projekt kontaktirali smo Hrvatski Caritas da vidimo kako bi CRS mogao pomoći. Tada smo zajedno identificirali potrebe i osmislili novi projekt s kojim sada krećemo. To je snaga Caritasa da možemo brzo i zajedno odgovoriti na krizne situacije. CRS uvijek želi dugoročno partnerstvo kako bi mogao pomoći, a Caritas ima sve što mu je potrebno”, objasnio je.

Posebno je naglasio da je CRS spreman dugoročno surađivati s Caritasovom mrežom u Hrvatskoj. “CRS je dugoročno predan ovom partnerstvu i naše vodstvo želi još više ojačati naču suradnju”, rekao je.

“Ukrajinci trebaju kuće za život, obrazovanje i osnovne potrebe poput hrane. Dugoročno za one koji ostanu trebat će im podrška za integraciju”, zaključio je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja