Budi dio naše mreže

U emisiji Hrvatskoga katoličkog radija "Novi valovi dobrote" urednika Borne Marinića u ponedjeljak, 15. veljače, gostovala je Ivana Leskur, voditeljica "Čistećih medvjedića" za splitsko područje. To je skupine entuzijasta koja odnosi smeće s nedozvoljenih odlagališta i time čisti naše šume, livade i plaže.

/ dz

Ivana Leskur svestrana je žena koja sve što čini čini s ljubavlju. Do prije koji mjesec na plažama je tragala samo za kamenčićima u obliku srca, a sada gotovo svaki trenutak koristi kako bi tragala za smećem koje skuplja zajedno sa skupinom entuzijasta naziva ” Čisteći medvjedići”. Čisteći medvjedići nisu njezin prvi volonterski angažman. Volontirati je počela kako kaže, od najranije, vrtićke dobi.

“Majka bi nas stalno vodila po domove od staračkih, do domova za nezbrinutu djecu pa i u susjedstvu kada je kome trebalo pomoći i to su moji prvi volonterski koraci. Dalje se to nastavilo kroz osnovnu i srednju školu, u franjevačkoj mladeži, SKAC-u , Hrvatsko nadzemlje.

Volontiranje je za mene stil života, a ne hobi.

Ivana Leskur po struci je frizerka koja ima vlastiti salon. Na upit o vremenu koje može odvojiti za volontiranje rekla je da “kada nešto želiš, onda nađeš za to vremena. Volontirati ne znači da treba biti zauzet satima. Ponekad je dovoljno pozdraviti osobu s osmijehom, ili pitati treba li joj kakva pomoć. Najdraže mi je iskustvo volontiranja s djecom. Beskućnici su zanimljiva skupina ljudi. Ima mnogo različitih anegdota, ali uvijek se vraćam na djecu. Oni su spužvica u koju možeš mnogo toga “ušiti”. Naučiti ih i pokazati im da unatoč njihovoj nesretnoj situaciji, možeš im pokazati njihovu važnost, ali i pokazati im ljubav”, istaknula je Ivana Leskur.

Tko su Čisteći medvjedići

“Čisteći medvjedići su neformalna i apolitična građanska inicijativa koja se bavi čišćenjem šuma i podizanjem svijesti o njihovoj važnosti, ali obzirom na to da imamo Čisteće medvjediće u Dalmaciji, onda se, osim šuma, bavimo i čišćenjem naših plaža.

Ivana Leskur dugi niz godina bila je u franjevačkoj mladeži zajedno sa drugim mladima koji se trude slijediti Krista po uzoru na sv. Franju koji je zaštitnik onih koji promiču zaštitu okoliša.

“Kad uđeš prvi put u Framu, ona nikad ne izlazi iz tebe. Sv. Franjo je pravi zaljubljenik u sve stvoreno. On je sam tu sliku dao o sebi kroz Pjesmu stvorova. Kada promatram prirodu, vidim kaos svega, a opet sve tako savršeno funkcionira.

Ipak, nesklad u tu sliku unose ljudi. Mnogo je onih koji nisu svjesni važnosti očuvanja prirode i kologije. Tada na scenu dolaze Čisteći medvjedići.

Foto: Logo Čisteći medvjedići/ Facebook

“Dok nisam ušla u Čisteće medvjediće nisam bila svjesna koliko smeća zapravo ima oko nas. Nekako kao da sam vidjela smeće, ali površno. Uvijek me, u negativnom smislu, fascinira kako je ljudima jednostavnije odnijeti sav taj otpad u smeće umjesto na adekvatno odlagalište predviđeno za takav otpad.”

Nemamo dobne granice. pridružiti nam se mogu od 0-100 godina pa i dalje ako imaju srce očuvati ovaj svijet i učiniti ga ljepšim.

Foto: Čisteći medvjedić/ Facebook

Mnogi kažu da Čisteći medvjedići, ali i slični aktivisti, rade sizifovski posao jer opet će netko drugi doći i odložiti smeće na isto mjesto pa čemu uopće te akcije, ali Ivana Leskur usporedila je to sa zrakom koji udišemo, uvijek iznova.

“Uglavnom se nasmijem na to, to je sasvim dio života. Nije ti obećano da će ti biti sve lijepo i prekrasno, ali su ti darovani talenti da učiniš svoj život i svijet ljepšim.

Foto: Borna Marinić i Ivana Leskur

 

Novi valovi dobrote

Emisiju Novi valovi dobrote u kojoj je gostovala Ivana Leskur možete poslušati putem Soundclouda na dolje navedenoj poveznici:

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja