Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valove dobrote" urednice i voditeljice Željke Šemper, u petak 27. svibnja, gostovao je fra Šimun Oreč, a povod je 40 godina ukazanja Gospe u Međugorju.

/ dz

Inače, hercegovački franjevci su u Frohnleiten došli 1967. godine nakon što su redovnici ‘Serviti – Marijine sluge’ nakon 300 godina napustili samostan.

“To je župa u Austriji i jedno prekrasno mjesto. To su 1967. naši fratri iz Hercegovine preuzeli pastoralnu skrb. Mi smo tu došli. Ja sam među prvima bio kao student teologije u Grazu. Bio sam kapelan i duhovni pomoćnik na Širokom Brijegu i to mi je jedina godina u domovini, a svo ostalo vrijeme djelovanja kao svećenik bilo je u inozemstvu. Tada sam otišao u Švicarsku gdje sam bio dušobrižnik za Hrvate iz bivše Jugoslavije. Bila je to lijepa župa koja broji oko 7000 žitelja. Posla je bilo mnogo, pogotovo u školi. Međutim, 60-ih godina smanjio se broj djece. Danas ima 4 puta manje djece nego prije. Manje je i vjeronauka. U župi se radi s mladima, djecom, odraslima. Postoji i župno vijeće koje je vrlo aktivno i to je velika pomoć župniku u njegovom pastoralnom djelovanju. Nastojao sam da povežemo Zagreb i Frohnleiten na kulturnom djelu” rekao je fra Šimun.

Željka Šemper i fra Šimun Oreč

“Kad je počeo nesretni rat u Hr i Bosni u meni se rodila ideja da idem pješice iz Frohnleiten gdje sam radio i živio Kraljici Mira u Međugorje. Ja sam već 1995. išao kroz te predjele da vidim gdje bi se moglo hodočastiti. Sljedeće godine 1996. sam održao prvo hodočašće i to između Velike i Male gospe. To mi je dalo poticaj da nastavim i molim za mir te povezujem marijanska svetišta sa Međugorjem. Spremam i knjigu o svim mojim hodočašćima pješke iz Frohnleitena do Jeruzalema. Hodočastio sam i iz Mariazell, nacionalnog svetišta Austrije sve do Marije Bistrice, našeg nacionalnog svetišta. Počeo sam i u Iloku preko Vukovara pa sam došao do Marije Bistrice upravo onaj dan kada je papa Ivan Pavao II. došao u Bistricu i proglasio blaženim Alojzija Stepinca. Putovao sam i sv. Jakovu u Compostelu. Bilo je 1999. Sljedeće godine sam se odlučio hodočastiti i u Rim. Slavlje 8. listopada kada je Sveti otac sa 2000 biskupa iz cijelog svijeta slavilo sv. misu. Bio je to poseban događaj za mene i moju obitelj. To me se posebno dojmilo. Hodočastio sam i u Częstochowu u Lourdes. Pa iz Lourdesa do Fatime. To su moja hodočašća mira. Moja su putovanja uistinu bila putovanja mira”, istaknuo je fra Šimun.

“Ja sam 40 godina povezan s Međugorjem od prvih dana. Sjećam se dobro pokojnog fra Slavka Barbarića. Zanimali smo se za događaje u Međugorju i nakon možda desetak dana otišao sam u Međugorje za vrijeme odmora. Usporedio bih to sa jednim vulkanom obnove katoličke duhovnosti. Pratio sam izvješća naših i inozemnih časopisa pa sam razgovarao s teolozima i biskupima. Kasnije sam se odlučio za prvo hodočašće i to pješke. Za vrijeme rata Međugorje je primilo mnoštvo pomoći iz moje župe u Frohnleitenu. Poznajem i mnoge koji su postali svećenici jer su bili ranije na hodočašću u Međugorju. O Međugorju bi se moglo napraviti deset emisija. Ja želim svima da posjete Međugorje, ne moraju pješice, ali dobro je da dođu”, rekao je fra Šimun.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja