Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Katarine Varenice, u petak 19. studenoga, gostovala je mr. sc. Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

/ mp

Katarina Varenica i Višnja Fortuna

Matica umirovljenika Hrvatske postoji od 1946. i pripada među najstarijim organizacijama civilnog društva u Republici Hrvatskoj, a također je i najveća umirovljenička organizacija u našoj zemlji. Kako je rekla Višnja Fortuna, Matica umirovljenika Hrvatske prije mjesec dana proslavila je 75. obljetnicu svoga postojanja.

“Na proslavu su nam došli gosti, delegati skupštine… Bilo je jako lijepo organizirano. Želim reći je da smo stvarno najstarija udruga, da imamo više od 200 tisuća članova, a simpatizera ima sigurno i više. Organizirani smo na županijskim razinama, a to znači da Matica umirovljenika ima podružnicu svake županije, a Matica umirovljenika Hrvatske služi kao krovna organizacija. Svaka pak županijska organizacija ima svoje udruge, klubove, vodstvo, a mi se na razini svake godine imamo izvještajnu skupinu te svake četvrte godine izbornu skupštinu. Imamo i nadzorni i izvršni odbor, odnosno sva ona tijela sukladno zakonu.”

Kako je istaknula Višnja Fortuna, sigurno je da su članovi Matice umirovljenika Hrvatske socijalno uključeni.

“Umirovljenici više nisu skupina koji ne znaju kamo da idu, a to je zato jer postoje razne radionice, tjelovježba, informatičke radionice, kreativne radionice koje jako vole, dramske sekcije, psihološko savjetovanje, pravno savjetovanje… Uistinu ima puno aktivnosti na kojima umirovljenici sudjeluju prema svojim afinitetima. Ono što im je jako važno, to su odlasci na izlete. To jako vole i idu često na izlete koji se financiraju iz županijskog ogranka, a koji se pak financira iz lokalne vlasti. Zanimljivo je promatrati koji gradonačelnici imaju afiniteta prema umirovljenicima, a koji daju malo te oni koji ne daju nimalo.”

Matica umirovljenika Hrvatske sklopila je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda za projekt “Senior 2030 – Tematska mreža za politiku aktivnog starenja u Hrvatskoj” koji se provodi od 28. listopada 2020. godine. Prema riječima Višnje Fortune, cilj projekta je dugoročno razvijanje i jačanje suradnje između organizacija civilnog društva, jedinica lokalne i regionalne samouprave, socijalnih partnera i visokoobrazovnih i znanstvenih institucija s ciljem kreiranja poticajnog okruženja i kvalitetne suradnje za razvoj politike aktivnog starenja Republike Hrvatske nakon 2020. godine. Odlučili su se na prijavu projekta na europske fondove jer su shvatili da neće daleko doći s dosadašnjim stanjem.

“Da bi se ovaj projekt počeo ostvarivati prošle godine, morali smo čekati više od tri godine. Projekt nam traje sve do 28. listopada 2023. godine, iznosi više od 3 i pol milijuna kuna te će se provoditi ukupno 36 mjeseci. Taj iznos pokriven je s 85 posto iz europskih fondova, a 15 posto se povlači iz državnog proračuna. Naši partneri na projektu su: Sveučilište u Zagrebu Ekonomski fakultet, Grad Zagreb, Hrvatska udruga socijalnih radnika, Zaklada ‘Zajednički put’, Matica umirovljenika Bjelovarsko – bilogorske županije, Matica umirovljenika Krapinsko – zagorske županije, Matica umirovljenika Dubrovačko – neretvanske županije, Matica umirovljenika Grada Osijeka, Matica umirovljenika Primorsko – goranske županije, Matica umirovljenika Međimurske županije i Matica umirovljenika Grada Zagreba.”

Višnja Fortuna naglasila je kako će se kroz projekt razviti kvalitetna podloga i prijedlozi nacionalnih politika u šest ključnih područja.

“To je podrška aktivnom zdravom starenju, podrška digitalnoj revoluciji u zdravstvu i socijalnoj skrbi, kao i promocija aktivne participacije starijih osoba na tržištu rada, stvaranje novih roba i usluga koje podupiru nezavisno življenje te zajednica naklonjenih starijim osobama, prevencija siromaštva i socijalne isključenosti umirovljenika, a najvažnija je, prema meni, mirovinska reforma za aktivno starenje. Dosad smo imali šest okruglih stolova, dva strateška plana te mapiranje. Sada smo u fazi dogovora s jednom agencijom da odradi anketiranje na uzorku od 2 tisuće ljudi na razini cijele Hrvatske, a anketa je opsežna jer govori o ovih šest politika. Ekonomski fakultet u Zagrebu iz tih će podataka iznjedriti znanstvene radove. Imat ćemo konferenciju na kojoj ćemo predstaviti sve te radove te sam uvjerena kako nakon toga ne bi smjelo trebalo biti više isto što se tiče osnaživanja civilnih udruga. To bi trebala biti podloga za druge mjere, akcije, propise i zakone koji se odnose na umirovljenike. Ovaj cijeli projekt se radi ne samo za Maticu umirovljenika Hrvatske već se radi za sve umirovljenike i cijeli civilni sektor. Očekujemo da će se dogoditi snažan preokret u politikama prema umirovljenicima.”

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja