Budi dio naše mreže

"Kad župnik ima takve dobre župljane onda se može dičiti i caritasom kakvog mi u Gajnicama imamo. Bogu hvala i daj Bože zdravlja mojim volonterima", poručio je vlč. Ljubomir Vuković župnik zagrebačke župe svetog Josipa Radnika u Gajnicama.

/ Snježana Kirinić Grubić

U zagrebačkoj župi svetog Josipa Radnika u Gajnicama u nedjelju Krista Kralja održat će se humanitarna prodaja prelijepih raznolikih rukotvorina. U župi djeluje kreativna grupa „Službenice Marijine” koju koordinira župljanka Lidija Jagarić. Ova je kreativna grupa nastala prošle godine u listopadu i otad se sastaju srijedom uvečer u župnoj dvorani. Uz druženje i slušanje HKR-a njih desetak izrađuju razne ukrasne predmete. U nedjelju će biti njihova treća humanitarna prodaja ispred crkve sv. Josipa Radnika u Gajnicama nakon svetih misa u 8:30, 10:30 i 18:30.

O tome što će se sve prodavati gospođa Jagarić je za emisiju “Na valovima dobrote” HKR-a istaknula:

Od predmeta koje smo izradili prodavat će se boce ukrašene zlatovezom, ruže od krep papira, slike na platnu, ukrašene kuglice za bor s vjerskim motivima, vjerski ukrasi, lančići, narukvice, svijeće od ostataka dogorjelih svijeća s oltara župne crkve, svijeće u čašama, krunice na kopču koje se lako mogu postaviti na retrovizor u automobilu.

          

Puno truda i volje ulažemo u kreativnu grupu a samo druženje nam puno znači. Jedna naša članica svake srijede pješači pola sata od kuće do crkve kako bi večer provela u ugodnom društvu ‘Službenica Marijinih’. Jako smo se zbližile i puno nam znači ova mogućnost pomaganja. Kad zbog obaveza ne možemo dolaziti u dvoranu kod kuće izrađujemo i donosimo na prodaju gotove predmete. Prihod od prodaje dijelom će ići za župne potrebe, dijelom za potrebite o kojima brine Caritas župe, a manji dio upotrijebit ćemo za kupnju novog materijala kako bi kreativna zajednica mogla nastaviti raditi. Već od prve prodaje vidio se velik interes župljana za izrađene predmete. Dolazili su, gledali i zanimali se kako se radi zlatovez, kako se od krep papira izrađuju ružine latice, kakav je bod na heklanim anđelima, kako se rade svjećice i krunice. Zanimljivo je i radosno prodavati, no kad netko pokaže interes za izradu, to je neprocjenjivo.”

 

            

Humanitarne prodaje su vrlo uspješne i gospođa Jagarić s ponosom naglašava da je na prethodnoj prikupljeno više od osam i pol tisuća kuna. 

    

U svim karitativnim aktivnostima župljanima veliku podršku daje župnik Ljubomir Vuković.

“Caritas župe Josipa Radnika u Gajnicama mlađeg je datuma. Ustanovljen je prije sedam godina. Prije nije postojao jer nije bilo prostora. Osigurao sam jednu malu prostoriju u kojoj se stvarno događaju čuda. Razmišljajući o pokretanju caritasa, na koji način pomoći ljudima, došli smo do zaključka, vodstvo caritasa i ja kao župnik, da on mora biti učinkovit. Ljudima je danas najpotrebnija hrana. Nije im toliko potrebna odjeća, jer odjeću kad uzmu mogu nositi mjesecima, a gladni su svaki dan. Razmišljali smo na koji način prikupljati hranu. Oglasio sam da župljani donesu u vrećicama hranu za najugroženije. Međutim to baš nije išlo jer, dok napuniš vrećicu potrošiš i sto kuna, a to je ljudima teško izdvojiti.

        

Promišljao sam, molio se Duhu Svetom i došli smo do rješenja: zamolio sam župljane da donesu samo jedan proizvod – jedno jaje, jednu paštetu, jedan šampon, jedan pekmezić… I tako je to počelo. Mislio sam ‘ako bude mjesec – dva ta akcija živjela bit će dobro’, a evo, Bogu hvala, već sedmu godinu pomažemo. Vodstvo caritasa, koje je neumorno, svaki prvi četvrtak u mjesecu podijeli između 50 i 70 vrlo kvalitetnih paketa. Za Božić i Uskrs paketi su još veći. Ljudi, kad kupuju za  sebe, kupe na primjer jedne makarone i donesu ih u crkvu za potrebite o kojima skrbi naš caritas. U susjedstvu župe je velika trgovina koja je dozvolila da se na izlazu stavi velika košara u koju kupci ubace proizvod kupljen za caritas. Vrlo kvalitetno na taj način zbrinjavamo 50 do 70 obitelji. Bogu sam zahvalan na mojim toplim župljanima i na onim dobrim ljudima, koji nisu naši župljani ali su dobri ljudi, jer u toj velikoj trgovini svi ubacuju u košaru za caritas.  Bogu hvala na mojim volonterima, na njih pet – šest najaktivnijih. Voditeljica caritasa je Barbara Čalić. Zatim su tu gospođe Darinka, Iva, Zorica, Katica, Ankica bez kojih to sve ne bi funkcioniralo. Kad župnik ima takve dobre župljane onda se može dičiti i caritasom kakvog mi u Gajnicama imamo. Bogu hvala i daj Bože zdravlja mojim volonterima u caritasu”

                              

Na koji način pomažu župljanima koji se nađu u potrebi posvjedočila je voditeljica Caritasa župe Barbara Čalić.

“Ja sam već puno puta rekla da naš caritas vodi Duh Sveti.  Potrebe našeg caritasa su dosta velike ali ih uspijevamo zadovoljiti. Uvijek imamo dosta hrane i novaca da možemo dijeliti. Skupljamo od dobrih župljana, imamo dobre donatorice i košaricu u trgovini. Tu košaricu, budući da živim u susjedstvu, dva put tjedno praznim. Prikupljamo hranu, odjeću, obuću i novac. Kad prikupljamo novac u crkvi stavimo jednu kutiju u koju ljudi daruju. Jer potrebiti uvijek dolaze – treba im za drva, za struju. Najviše smo davali po šesto kuna za drva i po dvjesto kuna obiteljima u potrebi. K nama dolaze pretežno samci koji su na socijalnoj pomoći. Dolaze po odjeću i obuću. Najviše nam nedostaje muških vesta, jakni i cipela. Imamo par obitelji s više djece. U crkvi organizirano prikupljamo novac i po jedan proizvod u nedjelju prije prvog četvrtka u mjesecu kad dijelimo hranu. U dvanaestom mjesecu podjelu ćemo pomaknuti jer ćemo dijeliti i hranu i Božićne pakete koji će biti malo bogatiji. U njima će, uz ostalo, biti mesa i kolača. Naši paketi nikad nisu lakši od sedam kila – tu je pet osnovnih namirnica – ulje, brašno, šećer, tijesto, riža i onda dodamo paštete, kekse, slatkiše, zimnicu… Naši župljani su stvarno velika srca i rado daruju. Stalno pozivamo volontere, ali treba imati široko srce i dobru dušu da možeš raditi s onima koji su neki put jadni i bijedni. Treba ih znati saslušati. Osmijeh i lijepa riječ ništa ne košta, a nekima je i to dovoljno.”

“Dobrota je moralno, materijalno i duhovno sebedarje.” Barbara Čalić

 

Na humanitarnu prodaju pozvani su svi koji žele kupljenim predmetom nekoga obradovati a usput učiniti i dobro djelo – pomoći najpotrebitijima u župi svetog Josipa Radnika u Gajnicama u Zagrebu. Dobrodošli!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja