Budi dio naše mreže

Mladi iz svih župa Srijemske biskupije, predvođeni gotovo svim svećenicima koji djeluju u ovoj biskupiji, na čelu s biskupom Fabijanom Svalinom, okupili su se u subotu, 20. svibnja 2023. u prostranom dvorištu kapele Gospe od mira, spomenika kulture i značajnog povijesnog lokaliteta, gdje je potpisan Karlovački mir, ponad Srijemskih Karlovaca i Dunava, pod geslom „Gospodin je štit života moga!“ (Ps 27,1).

/ mp

Ujedinjeni zbor i orkestar

Mladi su se počeli okupljati od prije 10 sati, te je odmah uslijedilo zajedničko druženje i upoznavanje. Neposredno pred sv. Misu, zbor mladih je održao kraću liturgijsku pripravu za sve prisutne. Upravo je ovaj zbor i prateći orkestar gitara, tamburica, nekoliko flauta, udaraljki i timpana, uz pratnju na saksofonu i klavijaturama, kao i ujedinjeni zbor mladih – najveća novost i pomak ovoga Susreta, za koje su mnogi mladi istaknuli da im je bio „najbolji do sada!“ Zbor i orkestar okupila je s. Cecilija Tomkić, katedralna orguljašica, a uključili su se mladi iz raznih župa Srijema, osobito Sr. Mitrovice, Šida, St. Bingule, i zbor mladih iz Sota. Velika novost je i himna ovogodišnjeg susreta, koja je nastala putem natječaja na društvenim mrežama Srijemske biskupije, gdje su mladi pozvani poslati svoje uratke vezane uz ovogodišnje geslo, koje je bilo i cjelodnevna misao vodilja svih aktivnosti. Izabran je tekst Ane Umiljanović „Gospodin je štit života moga,“ za koji su glazbu i aranžman napisale Ivana Velbl i Nives Široki, te je himna zajednički izvedena nekoliko puta tijekom susreta. 

XVI. susret mladih Srijemske biskupije

Središte susreta – sveta misa

Ovaj udruženi zbor i orkestar animirao je i liturgijsko pjevanje svečane svete mise, koju je u 11 sati predvodio srijemski biskup koadjutor, mons. Svalina, u zajedništvu i koncelebraciji s gostom susreta – predavačem i propovjednikom vlč. Jakovom Rađom iz Zagreba, biskupijskim povjerenikom za mlade vlč. Dušanom Milekićem te ostalim svećenicima Srijemske biskupije, uz asistenciju bogoslova iz Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, koji su došli podržati susret i dati svjedočanstvo vlastitog poziva. Vlč. Rađa, koji je izrekao nadahnutu homiliju pod svetom misom, tumačeći misna čitanja u duhu današnjeg susreta i gesla, magistar je fundamentalne teologije, te Povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije. U svojoj propovjedi tumačio je na koji nas to način Otac ljubi, koliko je važno ljubiti njega, dobrog Oca a ne nekog dalekog i strogog boga koji nema previše veze s našim životom, nastavljajući se na pouku o važnosti iskrene i duboke molitve, gdje nije toliko važno što molimo, već kako molimo. „Ponekad se toliko koncentriramo na odabir određene devetnice, krunice, i sl., a Isus nas opominje da nije važno koje riječi ili pobožnost biramo, već da molimo s pouzdanjem da smo već primili, jer obećao nam je da će nam Otac dati sve što ga s vjerom zaištemo u Isusovo ime, u Njegovoj osobi.“

Nakon pričesti, Slavica Živković iz Sota pročitala je svoju meditaciju na temu gesla kao zahvalu nakon pričesti, a vlč. Milekić i biskup Svalina uručili su prigodne zahvalnice i nagrade svima koji su sudjelovali u natječaju za stvaranje himne susreta mladih. Nagrađeni su Biblijama, te besplatnim putovanjem na koncert duhovne glazbe „P(r)ogledaj srcem“ iduće subote u Zagrebu. Svi okupljeni su nakon misnog blagoslova izašli iz crkve za zajedničku fotografiju kao uspomenu na ovaj radostan dan.

Ljepota zajedništva

Volonteri iz župe Presvetog Trojstva u Sr. Karlovcima, kao i iz susjednih petrovaradinskih župa, marljivo su pripremali prostor i sam susret predvođeni župnikom vlč. Matejem Perićem, te pripremili i obilan ručak za sve okupljene, te ih počastili i domaćim kolačima.

Nakon okrepe, mladi su predahnuli uz društvene igre i sport, te povlačenje konopca, nakon čega je uslijedila kateheza za mlade koju je, uz glazbene intervale zbora i orkestra, nadahnuto održao predvoditelj, vlč. Rađa. Tumačio je i nastojao mladima približiti redak po redak 27. psalma, iz kojeg je uzeto i geslo današnjeg susreta, govoreći o važnosti iskrenog i potpunog pouzdanja u Gospodina, gdje onda nema mjesta strahovima i neizvjesnostima. „Ako hodim s Bogom, ako u Njega stavljam svo svoje pouzdanje, tada mogu zadržati svoj mir i radost srca i kada dođu teškoće“ – istaknuo je, te nastavio da nas „Bog neće osloboditi od teškoće, nego će biti s nama u toj teškoći i nevolji.“ Govoreći o iskustvu psalmista koji je autor ovih redaka, ohrabrio je mlade da, poput psalmiste, bježe od osvete i osvetoljubivosti, od istjerivanja pravde, i vraćanja zlom za zlo, jer to pripada Bogu, na nama je da se povučemo i čekamo, i psalmist nas hrabri – „neprijatelji onda sami posrću i padaju“.

Nakon kateheze, mladi su se razdvojili u grupe prema brojevima koje su izvukli po dolasku, kako bi se izmiješali iz različitih župa i krajeva, te su predvođeni animatorima – bogoslovima i drugim suradnicima u pastoralu mladih Srijemske biskupije, iznosili i dijelili svoja iskustva i doživljaje ovog psalma, te zajednički sastavljali i svoje nakane i molitve za ovaj susret.

Euharistijskim klanjanjem zaključen susret

Te su nakane iznesene pred Gospodinom u Euharistijskom klanjanju koje je uslijedilo nakon rada u grupama, te je bilo osobito dirljivo slušati molitve mladih srdaca za ovaj svijet i društvo u kojem  živimo, napose za mir. Euharistijskim blagoslovom u prepunoj kapeli Gospe od mira, završio je službeni dio susreta, a Presveti Sakrament ostao je izložen na oltaru za mlade koji su se htjeli duže zadržati u tihoj molitvi u crkvi, dok su ostali vani nastavili neformalno druženje i zabavu, te se razilazili svojim kućama.

XVI. susret mladih Srijemske biskupije

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja