Budi dio naše mreže

Vrt plavih ruža - najljepše cvijeće svijeta

Dolaskom 1998. godine u Specijalnu bolnicu za kronične dječje bolesti Gornja Bistra, don Ermanno D’Onofrio vidio je plave ruže, bolesnu i napaćenu djecu, najvrjednije, najrjeđe i najljepše cvijeće.

/ fe

“Vrt plavih ruža” naziv je volonterske udruge predstavljene u četvrtak u emisiji Vjerski kompas Hrvatskoga katoličkog radija. Već gotovo dva desetljeća ova udruga dovodi skupine volontera iz Italije u bolnicu u Gornjoj Bistri. Gošća emisije bila je sudionica kampa “Vrt plavih ruža” Kristina Josipović.

“Hrvati, zasad, predstavljaju manji dio ljetnog kampa tijekom kojega, uz Talijane, sudjelujemo u nizu aktivnosti”, rekla je Josipović i poručila da se s djecom šeću, igraju i odlaze na misno slavlje. Sve što rade prilagođeno je zdravstvenom stanju djeteta, jer dok neki mogu plivati, drugi ne mogu napustiti unutrašnjost bolnice. Stoga volonteri u potpunosti nastoje iskoristiti mogućnosti koje ima svako pojedino dijete.

“Vrt plavih ruža” mjesto je gdje riječi nisu potrebne. “Sve što je čovjeku važno, vidi se na izrazu lica. Manji broj djece komunicira riječima, a većina to radi gestama. Mi pratimo djecu tako da ih osluškujemo srcem.”

Foto: Facebook

U posljednjih nekoliko godina radu udruge “Vrt plavih ruža” pridružili su se mnogi Hrvati. Iako bolnica raspolaže profesionalnim zdravstvenim osobljem, liječnicima, defektolozima i medicinskim sestrama, volonteri su važan dio tima jer omogućuju da djeca dobiju posebnu pažnju koju im stručan tim nema mogućnost pružiti.

Volontersku udrugu “Vrt plavih ruža” osnovao je don Ermanno D’Onofrio koji se na teritoriju Republike Hrvatske za vrijeme domovinskog obrambenog rata upoznavao s izbjeglicama, mnogobrojnom djecom i njihovom patnjom. Po struci psiholog i terapeut, kasnije je završio i studij teologije te postao svećenikom. Don Ermanno D’Onofrio usmjerio je svoje svećeničko služenje najpotrebnijima – malenima.

Statistika pokazuje da je kroz talijansku udrugu “Vrt plavih ruža” (Il gardino delle rose blu) prošlo više od 10.000 volontera, a aktivnih Hrvata ima pedesetak.

Naša sugovornica istaknula je da se djelom ove priče može postati tijekom cijele godine te kako nisu potrebne posebne vještine. O volontiranju više možete saznati na mrežnoj stranici bolnice Gornja Bistra, dok vodič za volontiranje možete pronaći OVDJE.

Ljetni kamp “Vrt plavih ruža” / Foto: Facebook

Josipović je rekla kako prosječan dan volontiranja započinje jutarnjim susretom s novim volonterima. Nakon susreta s djecom i pomaganja oko hranjenja tijekom doručka, slijedi prijepodnevno druženje u obliku igre s djecom unutar ili izvan bolnice. U 13 sati je ručak oko kojeg se ponovno pruža pomoć djeci te slijedi odmor do 16 sati. Poslijepodnevno druženje kroz igru traje do 18 sati, a završava večerom.

“Naravno da nitko nije dužan provesti tamo cijeli dan. Mi ćemo se rado prilagoditi svakoj osobi koliko je to moguće. Volontirati se može ujutro ili poslijepodne, ili cijeli dan; a neki ostanu i nekoliko dana u volonterskoj kućici”, zaključila je Josipović.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja