Budi dio naše mreže

Talijanski 'Vrt plavih ruža' raste i u susjednoj Bosni i Hercegovini

Kampovi 'Vrta plavih ruža' su za mene kao lekcije i testovi, a osobe s kojima se susrećemo su profesori i učitelji koji nas mogu naučiti mnogim stvarima koje se u školi ne uče, poručuje Filip Blažić, jedan od volontera 'Vrt Plavih Ruža' koji svoje središte ima upravo u Dječjoj bolnici Gornja Bistra u Hrvatskoj. Osnovao ga je Talijan don Ermano D’ Onofrio koji je i kao bogoslov pomagao izbjeglicama i prognanicima za vrijeme Domovinskog rata.

/ Ante Novak

Talijanska volonterska udruga ‘Vrt plavih ruža’ organizira ponovnoZimski volonterski kamp u Bosni i Hercegovini’ koji će se održati od 27. prosinca 2018. do 6. siječnja nove 2019. godine. To neponovljivo iskustvo bitno je iz 2 razloga. Prvi je briga o starijima, migrantima i djeci koji žive u BiH te su uglavnom sami, a volonteri im donose toplinu zagrljaja i osmijeha, nešto slično kao što mladi volonteri iz Italije, zajedno sa svojim hrvatskim prijateljima, čine već dugo u Specijalnoj bolnici za dječje bolesti u Bistri.

Boravak u zadnjim danima stare i prvim danima nove godine u susjednoj BiH prilika je za posjetiti obitelji koje su u velikim potrebama – volonteri im donose hranu, pomoć u novcu, ali prije svega i najvažnije hrabrost da se suprotstave strahovima i prisutnost drugoga u njihovom domu pokazuje im da nisu sami.
Druga bitna stvar je život s drugim ljudima iz drugačijih mjesta, kultura i religija te mogućnost iskustva ljepote zajedničkog rada, zabave te osobno bogaćenje učenjem iz različitosti,
poručuju iz ‘Vrta plavih ruža’ te i pozivaju na sudjelovanje prigodnim video uratkom:

Kamp se održava u više gradova: Međugorju, Sarajevu i Cerskoj. Volonteri će dijeliti igračke, školsku opremu, slatkiše, družiti se i plesati sa starijima, također animirati djecu, animirati bolesne, sve skupa odlično se provesti i tako proslaviti i dočekati alternativnu Novu godinu. Zar ima bolje?

Kristina Josipović, dugogodišnja suradnica Vrt Plavih Ruža u Hrvatskoj, rekla nam je da oni u BiH održavaju godišnje tri volonterski kampa, dva u ljetnom i jedan u zimskom periodu. Zimski kamp je po organizaciji najsloženiji i čine ga razne već spomenute aktivnosti, a ove godine novost je pomoć migrantima.

Biti volonter u Udruzi ‘Vrt plavih ruža’ prije svega je velika čast i zadovoljstvo

No, to nije sve. Hrvatska katolička mreža prenosi vam iskustvo jednog volontera iz Bosne i Hercegovine Filipa Blažića koji ističe: Biti volonter u Udruzi ‘Vrt plavih ruža’ prije svega je velika čast i zadovoljstvo. Volontiranje s Talijanima otvara beskonačan niz mogućnosti i priliku za stvaranje novih poznanstava kao i upoznavanje drugih kultura.

Program ‘Vrta plavih ruža’ je prvenstveno orijentiran pomaganju osobama s teškoćama i ljudima koji na žalost nisu imali sreće u životu. Upravo iskustva i susreti s takvim osobama pomažu mi da duhovno rastem i razvijam se, kao i da shvatim koje su prave vrijednosti za koje se treba boriti.

Kada se osvrnem na sva prethodna iskustva i misije s ‘Vrtom plavih ruža’ mogao bih reći da udruga za mene predstavlja neku vrstu životne škole, misije i kampovi su kao lekcije i testovi, a osobe s kojima se susrećemo su profesori i učitelji koji nas mogu naučiti mnogim stvarima koje se u školi ne uče, poručuje Blažić. On redovito volontira i u Bistri, a tek je ušao u svoje rane dvadesete godine.

Vrt Plavih Ruža svoje središte ima upravo u Hrvatskoj u Dječjoj bolnici Gornja Bistra. Od 2000. godine kroz rad udruge je prošlo više od 10.000 talijanskih volontera koji tamo dolaze pogotovo tijekom ljetnog kampa kada prostru dva velika šatora, a počeli su i s gradnjom svoje kuće. Udrugu je 2000. osnovao katolički svećenik don Ermano D’ Onofrio koji je i kao bogoslov, prije zaređenja, pomagao izbjeglicama i prognanicima za vrijeme Domovinskog rata. Hrvatski ogranak ‘Vrta plavih ruža’ obilježit će 12. travnja šestu godišnjicu postojanja.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja