Budi dio naše mreže

Udruga SKAC Palma predstavlja školske volonterske klubove koji djeluju u pet gradova

Svečano predstavljanje projekta "VolON: pojačaj volontiranje" Udruge SKAC Palma koji se provodio u pet hrvatskih gradova od rujna 2017. do danas počinje u petak s početkom u 14.30 u dvorani Kraš, Ravnice 48, u Zagrebu. Na sajmu će se predstaviti školski volonterski klubovi.

/ mp

Ovaj projekt sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a uključio je preko 200 sudionika, mahom srednjoškolaca, koji su osmislili i volonterski realizirali ideje za rješavanje problema u njihovoj lokalnoj zajednici. Uz predstavljanje rezultata projekta održava se i sajam volontiranja na kojem će se okupiti 30 organizacija, civilnih udruga i javnih ustanova iz Zagreba, Splita, Osijeka, Vukovara i Dugog Sela, koje će predstaviti mogućnosti organiziranog volontiranja u lokalnim sredinama.

Pet srednjih škola i jedan učenički dom kao rezultat projekta sada imaju oformljene volonterske klubove i trajno uspostavljene programe volontiranja koji se baziraju na sporazumima o suradnji s lokalnim organizacijama poput domova za starije i nemoćne osobe, centara i udruga koje skrbe o osobama s posebnim potrebama, udruga za zaštitu životinja, te raznih humanitarnih organizacija.

Projekt je napose istaknuo vrijednost civilnih udruga mladih koje su kroz sustav volontera mentora dale podršku volonterima srednjoškolcima u stjecanju prvih volonterskih iskustava.

Nositelj projekta je civilna udruga SKAC Palma iz Zagreba u partnerstvu s udrugom SKAC Split te Učeničkim domom Maksimir, Srednjom školom Dugo Selo, Gimnazijom Vukovar, Isusovačkom klasičnom gimnazijom Osijek, Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split te Graditeljsko – geodetsko tehničkom školom Split.

Projekt je primjer pozitivne suradnje javnih i civilnih institucija, uspješnog modela poticanja volonterstva kod srednjoškolaca te je primjer dobre primjene tzv. „škole za život“ tj. modela neposrednog izlaganja mladih potrebama njihove lokalne zajednice. Iskustva koja su srednjoškolci stekli dokazuju im da su oni ti koji su pozvani biti živi primjer pozitivne promjene.

“Kroz ovaj projekt uvidjela sam svoje vrline, no i mane te naučila da i u svakodnevnim situacijama trebamo biti pomoć i snaga jedni drugima. Malim znakovima pažnje možemo učiniti velika djela!”, rekla je Marija Budrovac, učenica volonterka iz Osijeka.

U početku projekta nisam mogao dočekati da se sa svima upoznam i zbližim, jer većinu nisam poznavao, a i bili smo pomiješani hrvatska i srpska smjena što mi se jako svidjelo. Mentori, koji su nas vodili kroz sve radionice i upoznavali nas s cjelokupnim projektom i različitim načinima volontiranja, bili su uistinu zanimljivi i puni raznih, inovativnih ideja. Našli su najbolje načine da se svi međusobno upoznamo, zbližimo, naučimo što je to što je stvarno bitno u našim životima i kako ga uljepšati. Na samom početku svi smo bili malo sramežljivi jer se nismo svi poznavali, ali nakon nekoliko dana zajedničke suradnje već su krenule oluje ideja. Tako se rodila i jedna od naših najboljih ideja, a to je bila da izradimo taktilnu slikovnicu za djecu koju smo testirali u pedijatrijskom odjelu vukovarske bolnice. A to je samo jedan od svih naših projekata i ideja koje smo imali, a vjerujte mi ima ih mnogo”, poručio je Ivan Draganić, učenik volonter iz Vukovara.

Ključne riječi:
Skac Palma

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja