Budi dio naše mreže

TRIBINA HRVATSKOG NADZEMLJA Glazba: lijek i/li opijum?

Glazba-lijek i/ili opijum tema je prvog susreta Hrvatskog nadzemlja u 2019. godini, održanog u srijedu u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

/ mp

Na samom početku izveden je skeč „Holy fit“ u kojem su članovi Nadzemlja na humorističan način prikazali kako dobar odabir, u ovom slučaju duhovnih, pjesama pozitivno utječe na vaše tijelo i um, nakon čega je prikazana i nova rubrika Zanimljivosti. Potom je uslijedilo predavanje u kojem su na mnoga pitanja o glazbi i njezin utjecaj na čovjeka, kroz dijalog, odgovore dali Boris Stanić, predavač na umjetničkoj akademiji u Splitu, te Frane Kuss, dirigent i zborovođa u splitskom HNK te asistent na umjetničkoj akademiji u Splitu.

Glazba je govor zvuka, zvonka radost koja utječe na naš emocionalni razvoj prateći nas kroz cijeli život, kao takva mora imati formu prilagođenu publici, mora biti nešto veselo, što nas uzdiže i opušta, a ne što nas opterećuje.

Glazba je širok pojam, ali ritam i dva različita tona već ju daju, a to je gosp. Stanić i demonstrirao kad je uz pomoć publike koja je pljeskala u određenom ritmu bez instrumenta ´odsvirao` “We will rock you”, jednu od poznatih pjesama grupe Queen. Glazba je opća kultura. Ne mora nužno biti vezana uz instrument, satkana je od zvukova života, trebamo ju osjećati u sebi i bitno je kako nam utječe na duh.

Boris Stanić

Uz to, prof. Stanić nadovezao se i na modernu duhovnu glazbu te istakao kako se liturgijska glazba odvaja od liturgije što je krivo, aranžmani pjesama liče jedni na druge i pojavljuje se monotonost bendova, a za sve to krivi nedostatak edukacije. Kada kažemo riječ moderno mislimo i na napredak tehnologije koja omogućava da proizvedemo određene elemente koje ne možemo proizvesti instrumentima. Pjesma koja se najbolje prezentira u masi i ona u kojoj čovjek u tom trenutku pronalazi sebe, postaje hit, gledajući sa psihološke strane. Pitanje je hoćemo li se kasnije sjetiti tih hitova zbog same činjenice da su današnji tekstovi dosta kratki i plitki. Ipak, dodaje da samo vrijeme može definirati što je bilo i što jest kvalitetna glazba.

Frane Kuss

Prof. Frane Kuss u svom govoru ističe neispravnost klišeja „glazba je jezik kojeg svi razumiju“; ako je jezik, onda ga kao i svaki drugi trebamo naučiti, ne možemo krenuti od teorije, trebamo se prvo susresti sa stvari. Zvuk i ton nisu sinonimi. Glazba proizlazi iz duha pa tako do promjena u glazbi dolazi zbog promjena u duhu vremena. Čovjek ima sposobnost uočiti pravilnosti u prirodi, iste imitirati, dodati nekakav pljesak ili nešto slično te tako stvoriti oblik glazbe već u prvim vremenima svoga postojanja. Osvrnuo se na pitanje koliko ima istine u znanstvenim podacima da je za trudnice korisno slušati klasičnu glazbu i rekao da budemo pažljivi kad nam se negdje govori da je nešto znanstveno dokazano te da proučimo tko je to istražio, kada, gdje i koji su rezultati istraživanja jer su mnoga od njih lažna.

Prof. Kuss usporedio je glazbu s arhitekturom gdje na vidljiv način možemo uočiti promjenu načina života te si figurativno predočiti promjenu glazbe koja je išla u korak s tim. Plesni ritam nije prigodan za korištenje u liturgiji, iako nije ljubitelj modernih duhovnih koncerata smatra da danas postoji, na tom području postoji, odmak. Kvalitetu glazbe čini njezin sastav, kompletnost i pamtljivost, a ne trivijalnost. Bitno je razumjeti melodiju. Na kraju je dodao da buci i pljesku nije mjesto u Crkvi pa ni za pljeskanje zboru na kraju Mise. Po završetku predavanja održala se i igra “Pogodi pjesmu” za predavače koju su oni uspješno riješili, a njome ujedno nasmijali publiku.

Nadzemljaši su i za ovaj susret pripremili, uz već navedeni, dva nova filma: “Mozart” i “Pjesma moga grada”, koji će uskoro biti dostupni na društvenim mrežama Hrvatskoga nadzemlja.

Cijeli susret animirali su mladi iz VIS Veritas aeterna koje možemo čuti nedjeljom u studentskom pastoralnom centru bl. Ivana Merza koji se nalazi u studentskom domu dr. Franjo Tuđman.

Nakon predavanja održala se nagradna igra “Ne zaboravi stihove”, s vrijednim nagradama sretnim dobitnicima.

Na samom završetku mladoj publici obratio se studentski kapelan i povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije don Mihael Prović koji je imao poseban zadatak. Naime, na pozornicu je pozvao sad već bivšeg voditelja Darka Rapića, kojemu je nova voditeljica Danijela Jurčević uručila prigodni poklon zahvalnosti za njegov doprinos Hrvatskom nadzemlju u protekle četiri godine. Ispraćen je uz gromoglasan pljesak publike, a susret je završen prigodnom meditacijom i pjesmom.

Nadzemljaši su se oprostili od bivšeg voditelja tribine Darka Rapića

Sljedeći, tradicionalno opušteni, susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 20. veljače pod nazivom “Valentinovo s Nadzemljem”.

Pogledajte simpatični skeč kojeg su pripremili mladi iz Hrvatskog nadzemlja.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja