Budi dio naše mreže

Radio dramu "Pruži mi ruku" osmislili su učenici Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti Virovitica pod vodstvom profesorice hrvatskoga jezika Sunčane Voronjecki. Učenici 2. i 4. razreda kroz priču o mladima i odrastanju govore o preuzimanju odgovornosti za svoje postupke, o slobodi i njezinim granicama.

/ kv

Kroz ove važne teme provlači se prisutnost Isusa Krista kroz obraćenje. Poruku radio drame možemo protumačiti na različite načine, no glavna misao je da iako mi odustanemo i nismo vjerni, On vjeran ostaje (usp. 2 Tim 2, 13). Bog nam uvijek šalje situacije, trenutke i osobe u kojima trebamo prepoznati upravo Njega.

Lorena Majdak, Niko Bobanac, Ivan Gabriel Stanić – učenici 2.razreda, Lana Balogović, prvi razred te učenici 4.razreda: Dorotea Kožnjak i Dorian Nagy imena su učenika koji glume u radio drami “Pruži mi ruku” Kako je istaknula profesorica Voronjecki kroz temu su provukli i prisutnost Isusa Krista kroz obraćenje, Isusa kao jedinog istinskog prijatelja i našeg Oca koji razumije svako naše lutanje, a raduje se našem povratku u Njegov zagrljaj. Isusa koji ne optužuje, već liječi, pomaže i pruža nam ruku.

Tema radio drame potekla je od maturanata koji su položili vozački ispit i boje se automobilske nesreće

“Među mladima, posebice kada dođu u godine punoljetnosti sve više je izražen ” trend” polaganje autoškole i pokazivanje na neki način i njihove zrelosti. No, ova radio drama pokazuje da možda i nisu baš toliko zreli, iako imaju ‘famoznih’ 18 godina. Treba ići u korak s vremenom, tako je i dobivanje vozačke s 18 godina lijep “pothvat”, no treba imati na umu
da s 18 godina treba preuzeti i odgovornost za svoje postupke, a pri tom otvaramo i pitanje slobode: Što znači biti slobodan? Ići kamo želim, činiti sve što poželim? Podrazumijeva li moja sloboda odgovornost, mogu li u svojoj prevelikoj slobodi drugome uskratiti njegovu slobodu ili čak oduzeti život? U teškim trenucima rasvjetljuje se i pitanje naših prijatelja, tko ostaje uz nas, tko nas osuđuje, potom pitanje školskih obveza, nadolazeće mature. Život se nastavlja, a mi sami ostajemo sa svojom boli, svojim razočaranje, grijesima. Sami, sve dok ne dopustimo Njemu da nam pošalje pravog prijatelja koji nas poput anđela čuvara vodi Bogu i pokazuje nam da život uvijek ima svoj smisao”, istaknula je profesorica Voronjecki u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

“Kada smo se prvi put okupili, shvatili smo kako činimo nešto s čim se do sada nikada nismo susreli. Mentorica se i prije susrela s izradom radijskih emisija pa nam je udijelila savjete i uputila nas na bitne elemente. Tema radio drame potekla je od maturanata koji su položili vozački ispit i boje se automobilske nesreće. Dvoje maturanata ukratko je napisalo scenarij koji se svidio našoj profesorici i mentorici, a učenici ostalih razreda uključili su se u razradu monologa i dijaloga, pronalaženja zvučnih efekata i dorađivanja radnje. U međusobnoj suradnji povezali smo se i pokazali zajedništvo, a to je jedan od razloga zašto smo uspjeli”, poručuju učenici koji su sudjelovali u radio drami “Pruži mi ruku”.

Željeli smo istaknuti probleme današnjeg društva

Poruku radio drame možemo protumačiti na različite načine, no glavna misao je da iako mi odustanemo i nismo vjerni, On vjeran ostaje. (usp. 2 Tim 2, 13) Bog nam uvijek šalje situacije, trenutke i osobe u kojima trebamo prepoznati upravo Njega. Također, željeli smo istaknuti probleme današnjeg društva.

U liku Ivone prikazali smo tipičnu tinejdžericu koja pokušava oblikovati svoju osobnost. Slušateljima naše radio drame željeli smo uliti nadu i potaknuti ih da budu tu jedni za druge, posebno u današnjem “novom normalnom”.

Prava riječ kojom bismo opisali ovo iskustvo bila bi avantura. Mala, kratka i slatka avantura koja nas je potakla na razmišljanje i probudila u nama neke skrivene talente.

Zahvalni smo našoj profesorici, Sunčani Voronjecki koja nam je pružila priliku sudjelovati u nečem novom te tonskom uredniku Vedranu Gorjupu bez kojeg ne bismo uspjeli realizirati radio dramu “Pruži mi ruku”. Imali smo sjajno društvo i ideju, a nadamo se kako će naša poruka odjeknuti u mnogim srcima.

Na kraju, zahvaljujemo Gospodinu koji nas je kroz sve prepreke i nedoumice vodio.

Radio dramu “Pruži mi ruku”, koju su osmislili učenici Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti Virovitica pod vodstvom mentorice Sunčane Voronjecki, prof., možete premijerno poslušati u programu HKR-a 4. travnja u 20.00 sati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja