Budi dio naše mreže

U organizaciji Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije od četvrtka do nedjelje održan je prvi nadbiskupijski ljetni kamp za mlade na području Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Račinovcima. Nekolicina mladih svakog je dana sudjelovala u duhovno-rekreacijskom programu koji je imao za cilj što bolje međusobno upoznavanje, duhovnu izgradnju mladih i priliku za drugačiji susret i ljetovanje

/ fe/IKA

Nakon što su mladi u popodnevnim satima u četvrtak pristigli u kamp, međusobno su se upoznali i smjestili u šatore u kojima su spavali. Prije misnoga slavlja vlč. Mario Žigman, nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih i studentski kapelan Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te župni vikar osječke Župe Uzvišenja sv. Križa, podijelio je mladima poklone dobrodošlice te je sudionike kampa, ali i okupljene vjernike Župe Račinovci, uputio u program cijelog kampa. Uslijedila je misa koju je predvodio vlč. Žigman, uz koncelebraciju vlč. Filipa Sertića, nadbiskupijskog povjerenika za pastoral duhovnih zvanja te župnog vikara u Župi sv. Ćirila i Metoda i Župi bl. Alojzija Stepinca u Vinkovcima.

Tumačeći dnevno evanđelje u kojem Isus progovara o svadbenom ruhu, vlč. Žigman promišljao je kakvo mi to svadbeno ruho nosimo, na koji način odbijamo to ruho koje nam je Bog već na krštenju darovao te je sve pozvao da se kao izabranici Božji zaodjenemo Kristom u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost.

Vlč. Mario Žigman / Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija /

Nakon večere, mladi su se uputili u svetište Gospe Šumanovačke gdje ih je dočekao vlč. Ivan Živić, upravitelj svetišta i župnik Župe sv. Jakova, apostola u Gunji. Vlč. Živić predstavio je svetište i ispričao njegovu povijest, upoznao mlade sa svim događajima u svetištu te predstavio buduće planove izgradnje. Svi zajedno uputili su se u crkvu i izmolili krunicu. Po povratku iz svetišta, slijedila je večer međusobnog upoznavanja kroz razne zanimljive igre.

Sljedećega dana, u petak, nakon jutarnje molitve i promišljanja o važnosti šutnje koju je predvodio vlč. Petar Maskaljević, župni upravitelj Župe sv. Lovre, đakona i mučenika u Lipovcu, uslijedio je doručak, a potom i predviđena radna akcija. Zbog aktualnih epidemioloških mjera, poslovi koji su bili predviđeni održavali su se u krugu župe i župnog dvorišta. Dio mladih, uređivao je stazu ispred župne kuće, dok je drugi dio pomagao u pripremi ručka.

U poslijepodnevnom dijelu programa katehezu i radionicu na temu ljubavi predvodila je studentica Marta Kunčević. Istaknula je kako je u ljubavi ponajviše potrebno samonadilaženje, spremnost na žrtvu te ulaganje truda i rad na nekom odnosu. Sudionici su u osami kratko razmatrali 139. psalam i odgovarali na pitanja kakva je njihova slika Boga, tko je u njihovu životu najviše oblikovao tu sliku, a potom su trebali prepoznati svoje vrline i mane, donijeti jednu odluku i promisliti o vlastitim sumnjama. Uputili su se u Župu Preobraženja Gospodinova u Strošincima gdje su u parovima promišljali o osobnijim odgovorima vezanim uz radionicu.

Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija /

Po povratku u Račinovce uslijedila je misa koju je predvodio misionar milosrđa vlč. Ivan Kunčević, student moralne teologije u Rimu, uz koncelebraciju vlč. Krešimira Šafa, župnog upravitelja Župe Preobraženja Gospodinova u Strošincima i Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Soljanima te povjerenika Žigmana.

U propovijedi vlč. Kunčević istaknuo je kako je Božja riječ ona koja podiže, kao što su i na Božju riječ suhe kosti obavijene mesom i udahnut im je život, kako je pročitano iz Knjige proroka Ezekijela. Nakon večere uslijedila je vesela večer uz zabavne igre.

Program u subotu započeo je molitvenim razmatranjem teksta o Isusu i Samarijanki na zdencu, koje je predvodio vlč. Maskaljević. Nakon doručka, mladi su se uključili u radne akcije. Toga se dana uređivao i čistio unutarnji i vanjski prostor župne crkve, voćnjak i garaža u župnom dvorištu te pripremao ručak.

Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija /

U prijepodnevnim satima kampu se priključio i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, sa svojim tajnikom vlč. Domagojem Lackovićem. Nakon što je pozdravio mlade i obišao radne akcije, nadbiskup se priključio čišćenju župne garaže. Nakon zajedničkog ručka i odmora uslijedila je kateheza koju je predvodio vlč. Sertić. Progovarajući o nutarnjem životu usporedio ga je s vatrom, ako ju potpirujemo molitvom, postom, Božjom riječju i ulažemo sve više vremena i naš će nutarnji život rasti. Mladi su ostali u osobnom promišljanju, koje su potom podijelili s drugima.

Misno slavlje predvodio je nadbiskup Hranić u zajedništvu s vlč. Žigmanom, vlč. Sertićem, vlč. Šafom te vlč. Lackovićem. U propovijedi mons. Hranić pojasnio je značenje blagdana Blažene Djevice Marije Kraljice. Mlade je potaknuo da po primjeru Marijina fiat budu vjerni Bogu u sredini u kojoj žive, poslu koji obavljaju te u svakoj životnoj situaciji. Tada će i drugi, po njihovu življenju, vidjeti živoga Boga i živjeti u punini.

Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija /

Po završetku mise nadbiskup je zahvalio nadbiskupijskom povjereniku za pastoral mladih i svim svećenicima iz Povjerenstva koji su se angažirali i bili na raspolaganju mladima tijekom kampa ili u organizaciji, kao i mladima koji su se unatoč svim okolnostima prijavili za sudjelovanje. Zahvalio je i župljanima Račinovaca na njihovoj velikoj gostoljubivosti prema mladima. Nakon mise uslijedilo je druženje sa župljanima u župnom dvorištu uz okrjepu, kolače i pjesmu. Večernji program zaključen je euharistijskim klanjanjem koje je predvodio vlč. Šaf.

Posljednjega dana kampa, u nedjelju, vlč. Žigman mladima je pojasnio različite načine molitve. Pozvao ih je potom na zajedničku jutarnju meditaciju retka: Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio (Iv 15, 12), a potom i na evaluaciju kampa.

Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija /

Sudionici su ispunili anketu i iznijeli svoja iskustva, kritike i pohvale, prijedloge i ideje kako bi idući kamp bio još bolji. Euharistijsko slavlje za mlade i župnu zajednicu predvodio je vlč. Žigman, uz koncelebraciju vlč. Željka Šimića, župnika Župe sv. Mihaela arkanđela u Drenovcima te upravitelja Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Račinovcima, gdje je kamp i održan. Pri završetku mise, vlč. Žigman zahvalio je sudionicima kampa, svim svećenicima angažiranima u organizaciji, načelniku Općine Drenovci, Hrvatskom Caritasu, vlč. Šimiću koji je ustupio prostore župe i na poseban način župljanima župe Račinovci, koji su cijelo vrijeme trajanja kampa sudjelovali na misnim slavljima, donosili mladima kolače, kiflice, sokove izražavajući svoju dobrotu i gostoljubivost. Kamp je završen zajedničkim ručkom sudionika s domaćim župnikom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja