Budi dio naše mreže

"Program 'Poj' želi biti mjesto jednostavnog čitanja poezije. Želimo omogućiti mladima da u zajedništvu s drugima razviju svoje čitateljske vještine te da, ako to žele, izraze svoju kreativnost", rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu voditelj kulturno-edukativnog programa "Poj" Luka Tripalo.

/ Hana Kilijan

Kreativnost, čitanje, zajedništvo, iskustvo i poezija srž su kulturno-edukativnog programa “Poj” posvećenog čitanju poezije. Program je to koji će se, u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska, održavati jednom tjedno od 16. ožujka do 28. svibnja.

“Program ‘Poj’ želi biti mjesto jednostavnog čitanja poezije. Želimo omogućiti mladima da u zajedništvu s drugima razviju svoje čitateljske vještine te da, ako to žele, izraze svoju kreativnost”, istaknuo je Tripalo.

Radionice se održavaju jednom tjedno u trajanju od 90 minuta i interaktivne su prirode.

“Radi se o ciklusu od deset interaktivnih radionica koje su međusobno tematski povezane. Obrađujemo razne teme, od iskustva poezije do strukture pjesme, a raspravljamo i o filozofskim temama vezanim uz poeziju. Nadalje, govorimo o iskustvu čitanja te razmatramo kako čitati i pisati poeziju. Bavimo se i vječnim temama ljubavi i smrti te samom svrhom poezije, a samim time i svrhom ljudskog postojanja”, istaknuo je voditelj programa “Poj”.

Program ‘Poj’ je prilika da mlada osoba nauči nešto novo!

Tripalo ističe da je program “Poj” prilagođen mladima te kako je sadržaj koji se obrađuje na osnovnoj razini razumijevanja.

“Vodimo se time da svatko dobije onoliko koliko uloži. Nemamo nikakva očekivanja od polaznika osim redovitog dolaženja na susrete. Osima materijala koje koristimo na radionicama, polaznicima se e-mailom šalju i dodatni materijali pa se mogu, ako to žele, dodatno posvetiti promišljanju o poeziji”, istaknuo je naš sugovornik.

Foto: Svjetski savez mladih Hrvatska

“Materijali su prilagođeni njihovim iskustvima i sudionici ne trebaju imati nikakvo prethodno znanje o poeziji. Sve što se obrađuje je na osnovnoj razini razumijevanja. Također, važno načelo kojim se vodimo je i da uzimamo ono u čemu se pronalazimo. Dakle, ono što polaznicima ‘sjedne’, tu ostajemo. Nismo ograničeni nekim okvirom”, rekao je naš sugovornik.

Program pruža cjeloviti interaktivni pristup te potiče mlade da pronađu svoje mjesto u kulturi uživajući pritom u poeziji pedeset suvremenih hrvatskih pjesnika.

“Izbor pjesnika je nastao paralelno s izradom radionice. Pjesnici koje smo odabrali su reprezentativni i svi su živući osim jedne pjesnikinje koja je, nažalost, nedavno preminula. To su sve priznati, nagrađivani i antologizirani pjesnici i pjesnikinje poput Irene Vrkljan, Petra Gudelja, Zvonimira Mrkonjića, ali i oni mlađe generacije poput Ane Brnardić. Nastojali smo uvrstiti živuće pjesnike čiji je rad prepoznat i aktualan”, istaknuo je Tripalo.

Poezija je interaktivna i teži tome da bude kratka pa je stoga idealna forma za obrađivanje na radionicama!

Naš sugovornik ističe kako mladi poeziju više pišu nego što je čitaju, ali i kako je ona zasigurno živa.

“Smatram da je čitanje poezije najugroženije. Ako se poezija i čita, čita se dosta površno, odnosno ne pristupa joj se s puninom potencijala koju ima. To je velika šteta jer mi uistinu imamo izvrsnu poeziju”, naglasio je Tripalo.

“Poezija je jako komunikativna i ima velike interpretativne mogućnosti koje, za razliku od drugih vrsta, ponajviše ovise o ulozi pojedinca. Interaktivna je i teži tome da bude kratka pa je stoga idealna forma za obrađivanje na radionicama. Uz čitanje i diskusiju, mi želimo ući dublje”, rekao je Tripalo.

Foto: Svjetski savez mladih Hrvatska

Naš sugovornik naglašava kako se na radionice može prijaviti svaka mlada osoba željna susreta i razgovora.

“Prošle je godine na radionicama sudjelovalo više studenata tehničkih područja nego onih koji, primjerice, studiraju književnost. To dokazuje da mladi imaju potrebu za ovakvom vrstom druženja. Program ‘Poj’ je prilika da mlada osoba nauči nešto novo”, naglasio je naš sugovornik.

Smisao programa, ističe Tripalo, nije samo u poučavanju čitanja poezije, već i u poučavanju čitanja umjetnosti.

“Želimo umjetnosti pristupiti iz osobnog i duboko osviještenog pristupa te naučiti, ono što smo nažalost zaboravili, doživjeti umjetnost i ljepotu”, rekao je Tripalo te nadodao kako se programom želi naučiti mlade kako kreativno i korisno odgovoriti na ono što ljepota budi u nama.

Poezija je, kao i svaka umjetnost, prozor za onoga koji zna gledati!

Tripalo ističe kako je poezija izuzetno pogodna i za izricanje čovjekove religiozne dimenzije.

“Ona je od svojih početaka sakralna i religiozna. Brojni naši pjesnici se ne boje religioznog nadahnuća i stvaraju kvalitetnu poeziju. Drago Čondrić, Davor Šalat i Stjepan Lice neki su od njih. Svaka poezija, koja je dobra i kvalitetna, upućuje na nešto više od sebe same i potiče čovjeka da traži ono dublje u sebi. Poezija je, kao i svaka umjetnost, prozor za onoga koji zna gledati”, zaključio je Luka Tripalo.

Prijave za kulturno-edukativni program “Poj” traju do 9. ožujka, a više informacija o programu saznajte na Facebook stranici Svjetskog saveza mladih.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja