Budi dio naše mreže

Voditeljica programskih aktivnosti Svjetskog saveza mladih Hrvatska Hana Kilijan i član bioetičkog tima Dominik Tomić u emisiji "Aktualno" Hrvatskoga katoličkog radija u utorak 7. lipnja najavili su Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava koja se petu godinu zaredom odražava u Šibeniku.

/ im

Govoreći o Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava Hana Kilijan kazala je kako je to edukacijski projekt za mlade od 18 do 30 godina koji petu godinu zaredom organizira SSMH, hrvatska podružnica međunarodne organizacije World Youth Alliance – Svjetski savez mladih. “Ideja je da se mlade okupi na jednoj lokaciji, koja je Šibenik i koja je primamljiva mladima, osobito u ljetnom vremenu. I da se zapravo pokaže da možemo imati dobru kombinaciju tog edukacijskog aspekta, ali i svih drugih popratnih aktivnosti, druženja i upoznavanja, ali i dijeljenje istih stavova te učvršćivanja i osnaživanja mladih, da oni znaju argumentirano raspravljati o tim temama i da znaju uistinu sudjelovati u toj javnoj raspravi, koristeći činjenice, ali i znanstvene dokaze za pojedine teme”, rekla je Kilijan.

Objasnila je i što znači da se radi o interdisciplinarnoj edukaciji. “Kada kažemo da je riječ o interdisciplinarnoj edukaciji, to znači da kroz edukaciju nastojimo integrirati  različite znanstvene discipline na teorijskoj i metodološkoj razini. Konkretno,  prepoznali smo važnost medicinske, pravne i filozofske perspektive”, istaknula je voditeljica programskih aktivnosti Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Ove će se godine promišljati o pitanjima prava na život, pobačaja, eutanazije, surogatstva, transhumanizma, informiranog pristanka, cijepljenja, javnoga zdravstva i istraživanja na embrionalnim stanicama. Hana je kazala kako većina tih tema nisu zastupljene u formalnom obrazovanju i zbog toga im Ljetna škola nudi ove teme kroz koje oni mogu rasti i sazrijevati.

Član bioetičkog tima Dominik Tomić istaknuo je da je on kao student bio vrlo zadovoljan prošlogodišnjim sudjelovanjem. “Potrebno je više takvih edukacijskih sadržaja. Mladi su toga željni. Nismo željni samo provoda, nego i kvalitetnog sadržaja”, istaknuo je.

Govoreći o važnosti debata kazao je da je debatiranje vrlo važno i da nedostaje u našem obrazovanju, društvu i obrazovanju. “Nedostaje nam toga u našem obrazovanju, u društvu i javnom govoru. I u Ljetnoj školi je upravo na tome naglasak i polaznici dobivaju konkretne probleme iz pravne i filozofske tematike koje debitiraju i nastoje uvjeriti publiku u valjanost i superiornost svojih argumenata. Važno je usvajati tu kulturu dijaloga i argumentiranja svojih stavova jer toga nedostaje u društvu posebno u posljednje vrijeme”, rekao je.

Naglasio je da je prošlu godinu bilo duplo više prijavljenih, nego što su mogli primiti i da vjeruje da će i ovu godinu biti tako. “Pozivam sve koji žele da se prijave”, naglasio je Tomić.

Kilijan je istaknula da su zadovoljni ponudom i mogućnostima koje Šibenik pruža. “Tijekom ljeta Šibenik nudi brojne mogućnosti i mi vjerujemo da je to jedna dodatna vrijednost naše Ljetne škole koja privuče mlade osobe, osobito one na međunarodnom terminu. Reakcije su uvijek pozitivne. Cijeli taj jedan paket koji mlada osoba dobije zbog prijave na Ljetnu školu rezultira njihovim zadovoljstvom i onda i za sljedeću godinu se taj dobar glas prenosi i mladi nam ponovno dolaze”, istaknula je.

Dodala je da će ove godine i dvoje bivših članova biti u ulozi predavača. “To su članovi koji su bili u začecima naše Ljetne škole, a trenutno djeluju u profesionalnom smislu. To nam je pokazatelj da radimo dobro i kvalitetno i da poslije naši mladi nakon što prijeđu tu tridesetu godinu pronalaze svoje mjesto u Hrvatskoj i mogu djelovati dalje u tom smislu”, dodala je Kilijan.

Dominik Tomić je naglasio da želi ostati u Hrvatskoj.

“Želimo potaknuti promjene koje bi mladima omogućile ostanak i dostojanstven život u Hrvatskoj. Želimo osnažiti mlade da nastave ono što smo mi započeli i vjerujemo da je promjena moguća samo na taj način, konkretnim djelovanjem i aktivnim sudjelovanjem u društvu, okupljeni oko temeljne vrijednosti ljudskog dostojanstva. Sve mlade koji su trenutno obeshrabreni, vjerujem da ih ima, zbilja pozivamo da učine neki prvi korak. To može biti dolazak na našu školu i nešto drugo njima blisko. Ne treba očajavati, nego nešto konkretno poduzeti. Odgovornost je na svakome od nas. A zajedno možemo učiniti puno. zajedništvo može puno toga pokrenuti na dobro”, zaključila je voditeljica programskih aktivnosti Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Podsjećamo:

Ljetna škola je izvrsna prilika i za upoznavanje te međusobno druženje, kao i za uživanje u ljepotama hrvatske obale i znamenitostima Šibenika. Kadrovi s prošlogodišnje Ljetne škole u nacionalnom, ali i međunarodnom terminu najbolja su pozivnica mladima koji su željni novih znanja te žele steći potrebne vještine kako bi mogli argumentirano sudjelovati u javnoj raspravi u hrvatskome društvu. Prijave za Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava u nacionalnom terminu su otvorene do 15. lipnja na ovoj poveznici, a u međunarodnom terminu do 31. svibnja na ovoj poveznici. Više informacija o Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava možete pronaći na društvenim mrežama Svjetskog savez mladih Hrvatska: Facebook i Instagram.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja