Budi dio naše mreže

Logotip Susreta hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati 4. svibnja 2024. u Gospiću, predstavljen je na sjednici Odbora za pripremu SHKM-a, održanoj u utorak 19. rujna u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću.

/ mp/IKA

Na sjednici odbora razgovaralo se o različitim aktivnostima koje su se do sada izvršile u svrhu organizacije susreta. Među ostalim, članovi odbora odlučili su u javnosti objaviti logotip SHKM-a.

Ideja za boje koje se nalaze na logotipu dolazi od boja nacionalne zastave (crvena, bijela, plava) i žute boje velebitske degenije.

Prvi dio: Četiri kapi krvi u križu kao simbol Kristove žrtve.

Drugi dio: Četiri bijele latice ljiljana kao simbol čistoće.

Treći dio: Četiri plave kapi kao simbol krštenja ali i svih sakramenata zajedno.

Četvrti dio: Četiri žute latice velebitske degenije kao simbol Like i Gospića.

Peti dio: Svi dosadašnji djelovi tvore buket smisla – žrtva (življenje vlastite žrtve i promišaljanje o Kristovoj žrtvi) + čistoća (čistoća tijela i duha kroz život) + voda krštenja (spomen na sakramente i sakramentalno življenje) = degenija (prekrasan plod, cvijet, nešto što dolazi na kraju kao kruna posvećenog života).

Ako se malo bolje zagleda u buket, u njemu se krije križ koji ovom simbolu daje jednu dodatnu mističnost i snagu. Logotip ima centar u kojeg se sabiru sve „latice“ i „kapi“ što simbolizira susret. Boje crvena i bijela jedna do druge simboliziraju hrvatsku šahovnicu, a crvena, bijela i plava su boje hrvatske zastave. Križ u logotipu simbolizira katoličke vrijednosti susreta. Velebitska degenija u logotipu je najmanji i najmlađi cvijet kao simbol na svakog pojedinca okupljene mladeži. Ako je Krist skriven u dnu logotipa u žrtvi i križu, a pojedinac na vrhu u degeniji, povezuju ih sakramenti u simbolu vode i čistoća u simbolu ljiljana. Ispod simbola nalazi se natpis Gospić i skraćenica SHKM s godinom u svrhu uspomene na susret.

U geslu „Raduj se za svoje mladosti“ (usp. Prop 11, 9) naglašeni su dijelovi „Raduj se“ i „mladosti“ kako bi geslo dobilo dvojno značenje, objasnili su iz Odbora.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja