Budi dio naše mreže

Počele prijave za 3D formaciju: "Otvaranjem prema drugima, otvaraš se i Bogu"

SKAC je otvorio prijave za trogodišnji program cjelovitog razvoja osobnosti pod nazivom 3D formacija u akademskoj godini 2019./2020. Cilj programa je omogućiti formaciju mladog kršćanina nudeći mu poticajno okruženje za osobni razvoj, rast u vjeri i odgovornom društvenom djelovanju.

/ ts

Za Hrvatsku katoličku mrežu razgovarali smo s Marijom Stažić, animatoricom 3D formacije koja je i sama prošla ovaj trogodišnji program. Ističe kako su tri stupnja formacije osobnog razvoja usmjerena na dušu, duh i društvo. U prvoj godini formacije, napominje, najviše je promijenila svoj odnos s Bogom. „Kroz teoriju o krepostima i sedam glavnih grijeha polako sam upoznavala sebe i preslikava to na vlastiti život. U grupama, kroz razgovor s ljudima vidiš gdje si ti, ali i gdje su drugi ljudi, jer svi smo mi od krvi i mesa i svi se s istim stvarima borimo. Ti pokreti u vlastitoj duši kroz svakodnevni ispit savjesti omogućuju mi da vidim sebe i gdje je u nekoj konkretnoj situaciji bio Bog, gdje me pozivao na velikodušnost ili uzdržljivost. I tako malo po malo, ako se stvarno držiš tih zadataka i ako si otvoren, počneš primjećivati gdje se nalazi Bog u drugim ljudima ili možda nekom cvjetiću kraj puta koji te obraduje.”

“3D omogućuje da doživiš neprocjenjivo iskustvo koliko te Bog voli i daje baš sve što ti treba.” polaznik 3D formacije

Foto: SKAC / 3D formacija

Na drugoj godini polaznik upoznaje različite oblike molitve i pronalazi najbolji način u kojem osjeća Božji poticaj i glas, prije svega kroz ignacijanske duhovne vježbe, a svoja iskustva i dalje može dijeliti s ostalim polaznicima u grupi. „Neki su na početku malo povučeniji i zatvoreniji, no već na prvoj godini shvatiš da kad dijeliš Boga s drugima ništa ne gubiš, već dobivaš, i drugi se bogate kroz tebe, tvoja iskustva i spoznaje, a kako se otvaraš drugima tako se počneš otvarati i Bogu”, tumači Marija.

Foto: SKAC / 3D formacija

Sve to u konačnici vodi i prema trećem stupnju, odnosno, trećoj godini 3D formacije usmjerenoj na društvo kada osoba usvojene spoznaje počinje implementirati u društvu, na svojem radnom mjestu, u susretu s ljudima ili u vlastitoj obitelji. Stažić tako izdvaja: „U obitelji se vide jako veliki plodovi. Isprva je teško, jer odjednom dolaziš kao nova osoba, ali kasnije kad vidiš da su ti ljudi u životu darovani, da su ti blagoslov i da u svakom možeš pronaći nešto kristoliko, kad se prema svom poslu počneš odnositi s određenom odgovornošću i ljubavi prema drugima događaju se velike promjene.”

“Program na kojem uviđaš koliko si malen, ali i velik… u svakom slučaju – 3D!” polaznik 3D formacije

Duhovnik SKAC-a p. Tomislav Rukavina vezano uz program prve godine 3D-a napominje kako je namjera „upoznati svoj nutarnji svijet i kakav on učinak ima na moje izvanjsko ponašanje. Što se događa u mojoj nutrini kad svijet oko mene utječe na mene? U prepoznavanju tih nutarnjih i izvanjskih pokreta biti sposoban adekvatno odgovoriti u situaciji, a da se ne upada u grijeh ili nered bilo koje vrste. Uvježbavamo se u krepostima da čovjek ne upada u nezrelosti i probleme koji mu uništavaju život. Program je napravljen tako da čovjek mora i sam puno na sebi raditi, samoga sebe uvježbavati u dobru. U suprotnome čovjek je dresiran za zlo. Cilj je nutarnja sloboda i vlastiti angažman pojedinca.”

Foto: SKAC / 3D formacija

Prijave za 3D formaciju moguće su samo za prvu godinu, a drugu i treću pohađaju polaznici koji su prijašnjih godina pohađali 1 i 2D. Program prve godine vodi pater Tomislav Špiranec, a susreti su ponedjeljkom u 20h počevši od 14.10. Prva tri susreta su ‘probna’, tako da svi koji su se prijavili imaju priliku kušati program, odlučiti jesu li pozvani na to baš ove godine i usuditi se izložiti promjeni, dati svoje vrijeme i otkrivati višedimenzionalnost života.

Prva godina 3D formacije sudioniku omogućuje poticajno okruženje u kojem će:

  1. razvijati svijest o sebi kroz prepoznavanje i izricanje nutarnjih pokreta;

  2. razmatrati Božju riječ i otvoriti joj se;

  3. vježbati se u krepostima;

  4. iskusiti bogatstvo zajedništva.

Prijaviti se mogu mladi od 18. do 30. godina (uključno). Broj mjesta je ograničen. Prijave traju do 7.10. Više informacija o samome programu i prijavnicu potražite OVDJE

Ključne riječi:
3D formacija Skac

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja