Budi dio naše mreže

Poznati isusovac rodom iz Posušja, pater Ike Mandurić održao je predavanje u okviru Tropletovih dana kulture nakon večernje svete mise, u utorak 9. studenoga. Naglasio je da pojedinac ne može sam učiniti mnogo, ali kada se skupe snage i zajednički djeluje uspjeh je zagarantiran i nastaju nova svitanja. Pozvao je vjernike na hrabrost za nova djelovanja, koja imaju temelj u ljubavi.

/ md

Tema predavanja glasila je “Imaju li Kršćani i danas moć mijenjati svijet?”, s podnaslovom “Možemo li još išta osim same molitve?”, objavljeno je na stranici troplet.ba, a prenosi Katolički tjednik.

Nije li i danas moguće preokrenuti trend zbivanja, te ponovno dati smjer i obrise svakom ljudskom djelovanju?

Pater Ike Mandurić rekao je da su kršćani nekada bili glavni pokretači zbivanja u svijetu, što se sada promijenilo. „Kršćani danas olako zdvajaju, gube se u komentiranjima događanja u svijetu, zgražanja nad njegovim obijesnim bezboštvom, i u vlastitoj bezidejnosti jedino što vide da mogu učiniti, jest molitva. Nekada su kršćani bili glavni pokretači i nositelji svih zbivanja u svijetu, ali čini se da su ta vremena davno prošla, te jedino čega se možemo sjetiti, jest, molitva, te jedni druge uvjeravamo da nam jedino to preostaje.

Nije li i danas moguće preokrenuti trend zbivanja?

No, zar nismo još u izvještaju o stvaranju, pozvani na nešto više osim same molitve? Gdje je kršćanska kreativnost, stvaralaštvo, gdje je nestala domišljatost? Nije li i danas moguće preokrenuti trend zbivanja, te ponovno dati smjer i obrise svakom ljudskom djelovanju?“, istaknuo je p. Ike u svom predavanju.

Nije li moguće oduhoviti strukture i profesije? Duhovno ih osnažiti, otkrivajući kako se danas na kršćanski način i u Kristovom duhu živi svaka profesija…

Govorio je o znaku vremena i strukturama društva koje su se ateizirale i odmakle od kršćanskog identiteta. “Nije li znak vremena, i vapaj Krista u tim strukturama da im mi kao Kršćani damo ono što u pologu vjere imamo i jesmo? Nije li moguće oduhoviti strukture i profesije? Duhovno ih osnažiti, otkrivajući kako se danas na kršćanski način i u Kristovom duhu živi svaka profesija, u Kristovom duhu djeluje svaka struktura? Što ako je to ipak moguće; i ako smo upravo na to pozvani – da tako činimo djela Gospodnja?“, kazao je između ostaloga ovaj poznati isusovac.

Na kraju predavanja p. Ike je pozvao vjernike na hrabrost za obvezatna nova djelovanja, koja imaju temelj u ljubavi. Naglasio je da pojedinac ne može sam učiniti mnogo, ali kada se skupe snage i zajednički djeluje uspjeh je zagarantiran i nastaju nova svitanja.

Podsjećamo, Tropletovi dani kulture započeli su molitvenim pohodom Tropletovih izvidnika na kraljevski grad Bobovac i molitvom za Domovinu, u subotu 23. listopada, a završit će odavanjem počasti žrtvama Vukovara i sjećanjem na utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, u četvrtak 18. studenoga.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja