Budi dio naše mreže

Ekipa osnovne škole Milana Langa iz Bregane pobijedila je ekipu osnovne škole Antun Mihanović iz Klanjca u finalu cjelogodišnjeg nagradnog natječaja za djecu “Pametna pitanja za pametne glave” održanom na Hrvatskom katoličkom radiju u ponedjeljak 10. lipnja.

/ im

Malim pametnim glavama, koje su na natjecanje pristigle iz svojih mjesta, dodijeljeni su ekipni nazivi ‘Golupčići’ i Kruščići. U prvom i drugom dijelu natjecanja ekipe su bile izjednačene. U trećem dijelu povela je ekipa Golupčića iz Bregane, koja je prednost zadržala sve do kraja natjecanja. Konačni rezultat bio je 25 – 11.

Drugoplasiranu ekipu ‘Kruščića’ činili su učenici OŠ Antuna Mihanovića iz Klanjca Rok Petek, Lorena Kračić Harapin i Matija Zlački, a predvodila ih je vjeroučiteljica Silvija Pišković. ‘Preporučila bih ovo natjecanje jer je zabavno. Povezano je i s drugim predmetima.  Djeci su zanimljiva ta pitanja ‘točno – netočno’, zatim asocijacije. Na zabavan način se uči vjeronauk’, rekla je nakon natjecanja Pišković.

 

U pobjedničkoj ekipi ‘Golupčića’ iz OŠ Milana Langa u Bregani bili su Fran Dekalić, Leon Smolej i Nikola Žganjer, a ekipu je predvodila vjeroučiteljica Ksenija Vilić. ‘Ovu ekipu odabrala sam jer su jako pametni. Oni su učenici najboljeg šestog razreda u našoj školi i njihovo je znanje široko, ne treba im puno i prirodno su nadareni.  Oni su iz istog razreda pa je s te strane bilo lakše složiti raspored kako bismo se mogli zajednički pripremati za natjecanje. Najteže je bilo uskladiti njihove izvanškolske obaveze i pripremu. Podijelila bih im tekstove koje su trebali naučiti i kad bismo se sastali ispitivala sam ih čitajući im tekstove s netočnostima, kao što to čitate vi u emisiji, a oni bi trebali pronaći greške. Ponavljali smo gradivo petog i šestog razreda iz vjeronauka, povijesti i geografije i hrvatskog tako da steknu cjelovitu sliku.  Preporučila bih ovo natjecanje jer iskustvo je lijepo, a vrhunac svega je druženje, jer djeca se međusobno zbliže a uz to puno toga i nauče’, poručila je Vilić. Zanimljivost je da je vjeroučiteljica Ksenija Vilić sa svojim ekipama šestih razreda tri puta pobjeđivala u finalu ‘Pametnih pitanja za pametne glave’ i to, uz ovu, prošle 2023. i 2021. godine.

Tijekom cjelogodišnjeg natjecanja, koje je bilo organizirano u nekoliko krugova, finalisti su dokazali da su “pametne glavice” i da zaslužuju vrijedne nagrade koje im je pripremio HKR. Nagrađeni su, uz ostalo, zlatnim i srebrnim medaljama i peharima, dok su brončane medalje pripale trećeplasiranoj ekipi ‘Ovčica’ iz Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku.

Nagrade je natjecateljima dodijelio predsjednik Odbora HBK za mlade šibenski biskup Tomislav Rogić.

Nakon natjecanja male pametne glave otkrile su da im je tijekom natjecanja najteži dio bio pronaći i ispraviti tri netočnosti u Biblijskim zgodama i poredati četiri osobe kronološkim redom od one koja je živjela u najdaljoj do one koja je živjela u najbližoj prošlosti, a ponekad su im i asocijacije zadavale probleme.

Natjecatelji su, nakon dodjele nagrada, ostali na kratkom druženju na Hrvatskom katoličkom radiju s vjeroučiteljicama, suvoditeljem emisije Domagojem Pejićem te urednicom i voditeljicom kviza Snježanom Kirinić Grubić. Prije odlaska s HKR-a poručili su malim slušateljima, budućim potencijalnim natjecateljima, neka prijave svoju ekipu na natjecanje sljedeće školske godine jer se osvoje dobre nagrade i putuje se na nagradno putovanje.

Pobjednici natjecanja, ekipa iz Bregane, zahvaljujući dobroti hrvatskih biskupa, hodočastit će početkom Rujna u Rim, Montecassino i Assisi.

Ove školske godine u Pametnim pitanjima za pametne glave natjecale su se 24 ekipe sa svih strana Lijepe naše: od Donjeg Kraljevca na sjeveru do Dubrovnika na jugu i od Iloka na istoku do Rijeke na zapadu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja