Budi dio naše mreže

Molitvena zajednica mladih "Nanovo rođeni" iz Zagreba od 14. do 17. listopada održat će duhovni seminar za mlade u prostorijama Nadbiskupskog sjemeništa "Petar Barbarić" u Travniku. Cilj susreta je okupljanje mladih iz cijele Bosne i Hercegovine i stvaranje molitvenog zajedništva, kako bi se mladi otvorili novoj evangelizaciji.

/ hjb

Osim zajedničkog druženja i molitve, predviđen je i niz predavanja o povijesti katolika u Bosni u Hercegovini kako bi mladi razvili svijest o svojim korijenima i mučeničkoj borbi naših predaka u čuvanju vjere, kako bi se otvorili oprostu i pomirenju, nužnima za izgradnju suživota.

Poticaj za ovakvu vrstu susreta mladi su pronašli u crkvenom dokumentu “Sjećanje i pomirenje” koji je u povodu velikog jubileja kršćanstva 2000. godine izdala Međunarodna teološka komisija na čelu s kardinalom Josephom Ratzingerom.

Susret u Travniku odvija se s blagoslovom vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića koji će predslaviti svečano euharistijsko slavlje u subotu, 16. listopada u 18 sati u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage. Na susretu će sudjelovati i nekoliko svećenika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije te franjevaca Bosne Srebrene.

U petak, 15. listopada mladi će sudjelovati na križnom putu uz brdo Kalvarija kod Viteza gdje će potom svetu misu predvoditi župni vikar iz Nove Bile fra Antonio Baketarić. Na kraju susreta, mladi će u nedjelju, 17. listopada sudjelovati na misnom slavlju koje će u 11 sati predvoditi mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić u šumi Rije, u župi Rankovići kod Novog Travnika, za oko 200 hrvatskih vojnika i civila ubijenih 1945. na svršetku II. svjetskog rata. Završetak susreta predviđen je u crkvi sv. Franje u Gučoj Gori gdje će mladi imati euharistijsko klanjanje i blagoslov Presvetim.

Predavači o povijesnim razdobljima katoličke prisutnosti u BiH (od ranog srednjeg vijeka do naših dana) bit će: prof. Leonard Valenta, prof. Antun Kovčalija, s Jelena Jovanović (SMI) i s. Pia Katarina Pilić (SMI), prof. Dražen Janko i mons. Ivo Tomašević. Prof. dr. Zorica Maros s KBF-a Univerziteta u Sarajevu održat će predavanje na temu “Oproštenje, pomirenje i viktimizam”, dok će svjedočanstva vjere dati don Jakov Kajinić iz Travnika, Vlado Kudić iz Rame te Matija Ricov i Mišo Lukenda iz Zagreba.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja