Budi dio naše mreže

50. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije proslavljen je 29. svibnja u župi Komušina i na brdu Kondžilo, gdje je središnju euharistiju predslavio vrhbosanski nadbiskup koadjutor i vojni apostolski upravitelj u BiH Tomo Vukšić

/ ps
Kao i prethodnih godina, organizatori susreta bili su Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini. Geslo ovogodišnjeg susreta bilo je Ustani. Postavljam te za svjedoka onoga što si vidio (Dj 26,16).

Obilježavanje Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije započelo je u petak 28. svibnja misom uočnicom te emisijom i prigodnim klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu u večernjim satima. U subotu 29. svibnja, skromnije nego prethodnih godina, bez organiziranih dolazaka mladih, od ranih jutarnjih sati pristizali su hodočasnici u osobnom aranžmanu koji su se, prema višegodišnjoj tradiciji, najprije okupili pored vanjskog oltara iza župne crkve gdje je bila prigoda za slavlje sakramenta ispovijedi, prenosi Katolički tjednik. 

Cijelim putem pjevane su marijanske pjesme i moljena krunica.

U odnosu na ranije godine, program proslave jubilarnog Dana mladih započeo je nešto ranije, molitvom pred slikom Gospe Kondžilske, koju je kod vanjske kapelice predmolio mons. Vukšić. Potom je krenula procesija na brdo Kondžilo, udaljeno nekoliko kilometara. Cijelim putem pjevane su marijanske pjesme i moljena krunica.

50. Dan mladih Vrbosanske nadbiskupije/Foto: Nedjelja.ba

Dolaskom na uzvišenje na kojem se nalazi nova kapelica i vanjski oltar, započelo je slavlje euharistije. Uz vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora suslavili su vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, župnik u Komušini i čuvar Gospina svetišta preč. Boris Salapić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.“ vlč. Šimo Maršić te još desetak svećenika.

Ljudima ovoga svijeta često mnogo nedostaje, ali najljepša vrednota koja može postojati je nada.

Mons. Vukšić je na početku mise pozdravio nazočne i napomenuo da se ona prikazuje u čast Marije Majke Nade. “Ljudima ovoga svijeta često mnogo nedostaje, ali najljepša vrednota koja može postojati je nada“, rekao je nadbiskup koadjutor. Napomenuo je da se nada “istiskuje“ iz ljudskih života te planski ili spletom različitih događaja nada često umire u srcima. Potom je zamolio Mariju da svima koji posrću u napasti da izgube nadu izmoli milost kako bi uvijek mogli uspravno ići za Isusom.

U homiliji je nadbiskup Vukšić mladima napomenuo različite molitvene nakane koje ljudi prikazuju u kondžilskom svetištu. Između tih zaziva nadbiskup Vukšić istaknuo je molitvu za završavanje pandemije koronavirusne bolesti te da lijek protiv te pošasti bude dostupan svakome. Zaželio im je i uspješan završetak školske godine te sretno polaganje ispita.

50. Dan mladih Vrbosanske nadbiskupije/Foto: Nedjelja.ba

“Molimo također da svatko od vas nađe pravu sreću i trajnu ljubav svoga života bilo sklapanjem kršćanske ženidbe bilo izborom duhovnoga zvanja u svećeničkom ili redovničkom zvanju“, dodao je. Potaknuo je ih je da u svim životnim kušnjama budu nadahnuti primjerom Blažene Djevice Marije, koja je Riječ Božju slušala i ono što se događalo s Isusom pohranjivala i prebirala u svom srcu.

Osvrnuo se i na misna čitanjima u kojima je Gospa svojim pronicljivim okom zapazila da se mladi par zaručnika našao u nevolji jer im je ponestalo vina za vrijeme svečanosti svadbe te je Isus, na majčinu zamolbu, riješio veliku nelagodu. Nadbiskup je naglasio Gospinu rečenicu koja za svakoga vjernika ima trajnu vrijednost kao pravilo i pouka kako se ponašati prema Riječi Božjoj: “Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5).

Naviještamo Krista koji je uskrsnuo od mrtvih i koji je po tomu prvi od svih usnulih.

“Isto to ponavlja Gospa danas vama. Za nas to je vrlo važna pouka i trebala bi biti jedno od osnovnih pravila života“, naglasio je mons. Vukšić te je dodao da je kršćanstvo vjera nade, radosti i optimizma. “Drugo ime mu je Radosna vijest … Jer propovijedamo Krista raspetoga, Božju snagu i Božju mudrost. Naviještamo Krista koji je uskrsnuo od mrtvih i koji je po tomu prvi od svih usnulih. U toj vjeri prihvaćamo da je čovjekov zemaljski život, pa i smrt, vrijeme hodočašća za Isusom prema životu vječnom“, rekao je naglasivši da je to “osnovni razlog naše nade, duhovna hrana našeg optimizma, lijek protiv pandemije pesimizma i pravo duhovno bogatstvo u vrijeme oskudice nade“.

Liturgijsko pjevanje predvodio je bend Novo Nebo iz Zenice, a nakon mise vjernici su se ponovno u procesiji vratili prema župnoj crkvi gdje je upriličena okrepa i druženje u skladu s epidemiološkim mjerama.

50. Dan mladih Vrbosanske nadbiskupije/Foto: Nedjelja.ba

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja