Budi dio naše mreže

Na HKS-u niti jedan student nije broj: „Zajedno rastemo kao zajednica učeći jedni od drugih“

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu raspisani su natječaji za upis na poslijediplomske sveučilišne studije Povijest i Sociologija, a i u sljedećoj će akademskoj godini biti otvorena mjesta za upis na preddiplomske i diplomske sveučilišne studije Povijest, Sociologija, Psihologija, Komunikologija i Sestrinstvo. O studiranju i studentskom životu na HKS-u za Hrvatsku katoličku mrežu posvjedočila je studentica Matea Škomrlj.

/ HKM/Hana Kilijan

Matea Škomrlj studentica je završne godine diplomskog studija na Odjelu za sociologiju. Aktivna je u radu Studentskog zbora te je predstavnica studenata u Stegovnom povjerenstvu Sveučilišta. Uz sve to, predsjednica je i Kluba studenata sociologije „Nexus“ te je stalna članica Volonterske skupine HKS-a. Dobitnica je Rektorove nagrade za akademski uspjeh (2016./2017.) te za promicanje katoličkog identiteta na Sveučilištu (2017./2018.).  

Polaganje prijemnog ispita za Mateu je bio prvi susret s Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Pristupačnost profesora i ugodna atmosfera odmah su je osvojili.

„Od prvog ulaska u tu instituciju znala sam da želim biti dio nečega većeg gdje neću biti samo broj. Željela sam upisati studij na kojem ću se moći razvijati, ali ne samo u znanstveno- istraživačkom aspektu nego i u onom osobnom, vrijednosnom aspektu, koji je neizostavan dio svakog pojedinca“, rekla je.

Studijski programi na HKS-u studentima omogućavaju kvalitetnu nastavu kako u teorijskom tako i u praktičnom pogledu, a u znanstveno-istraživačkom pristupu poseban se naglasak stavlja na interdisciplinarnost. Uz stručne predmete, studentima su ponuđeni i predmeti teološkog područja koji im omogućavaju da vlastito znanje integriraju u širi kontekst temeljnih egzistencijalnih pitanja.

„Studij sociologije na HKS-u po mnogim se dimenzijama razlikuje od ostalih studijskih programa sociologije. Kroz preddiplomski studij primjenjujemo naučeno teorijsko znanje na aktualne društvene probleme i učimo kritički razmišljati, a to je jedna od ključnih vještina sociologa. Na diplomskoj razini slušamo praktičnije predmete i konkretnije pristupamo radu“, pojasnila je Škomrlj.  

Kroz sudjelovanje u brojim akcijama Volonterske skupine na Sveučilištu, volontiranje je postalo neizostavni dio njezina života.  

„Kroz aktivnosti Volonterske skupine nastojimo promicati katolički identitet i vrijednosti našeg Sveučilišta. Osim toga, volontiranje nam pomaže u  prepoznavanju vlastitih afiniteta unutar struke i izgradnji vlastite osobnosti“, posvjedočila je.

Škomrlj će ubrzo diplomirati, a s HKS-a će ponijeti mnoge lijepe uspomene.

„Najviše će mi nedostajati naši zajednički susreti na Sveučilištu – slavljenje zornica,  edukativno-kreativne radionice, susreti sa studentskim kapelanom i studijska putovanja. Nedostajat će mi i svakodnevni susreti na hodniku s kolegama i profesorima te njihov osmijeh i topla riječ koja uvijek popravi loš dan“, naglasila je.  

„Hrvatsko katoličko sveučilište preporučila bih svim budućim studentima koji su zainteresirani za studijske programe koje ono nudi jer će se uz profesionalni razvoj i profesore, koji su iznimno stručni u svojim područjima, moći razvijati i na osobnoj razini kroz razne aktivnosti na Sveučilištu. Na HKS-u niti jedan student nije broj i trudimo se kroz nastavne i izvannastavne aktivnosti rasti kao zajednica, učeći jedni od drugih“, zaključila je Matea Škomrlj.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja