Budi dio naše mreže

MODRAVE Mali raj na obali mora iz kojega ne želite izići

"Prilikom dolaska na Modrave zasigurno ćete se pitati zbog čega ste uopće stigli onamo, a nakon što sve završi nećete htjeti otići, nego ćete čvrsto zagrljeni s novostečenim prijateljima željeti ostati tamo, upravo kao što su to željeli Petar, Jakov i Ivan (usp. Mt 17,1-4). Zaista, kada sam morao otići, osjećao sam se kao da odlazim iz Edena", rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu Gabrijel Orečić.

/ Branimir Gubić

Svake godine mladi imaju priliku posjetiti neke od ljetnih kampova na našoj obali. Nedavno smo predstavili ljetni kamp na Krapnju u organizaciji Kursilja, a sad predstavljamo kamp Modrave u organizaciji SKAC-a.

Kamp Modrave pruža mladima prirodno okruženje, ljetovanje u dobrom društvu kroz molitvu, rad i zabavu. Osnovni cilj projekta Modrave je ponuditi mladima model kvalitetnog druženja bez alkohola, droge i buke i to kroz različite duhovne, edukativne, sportske i radne aktivnosti.

Ljetni kamp Modrave

Ljetni kamp Modrave

Donosimo osvrt Gabrijela Orečića koji je nedavno bio u kampu Modrave. Orečić je istaknuo Modrave kao poseban kamp iz više razloga.

“Prije svega, ukoliko u sebi nosite klicu avanturističkog duha i odlučite se upustiti u ovu uzbudljivu pustolovinu, tjedan dana ćete živjeti na poluotoku bez struje i pitke vode. Doduše, jedina pitka voda bit će ona iz cisterne koju ćete moći koristiti tek za piće. Kako bi simbioza s prirodom došla do izražaja, građevinski objekti svedeni su na minimum, a svi sudionici Modrava spavaju u zajedničkim šatorima – djevojke posebno i mladići posebno, sve u katoličkom duhu”, rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu Gabrijel Orečić.

Ljetni kamp Modrave

Kaže kako je svaki dan na Modravama pažljivo isplaniran, postoji ujednačen raspored uz poneke izmjene.

“Svakog jutra u sedam sati je krunica, tjelovježba, zatim doručak. Nakon doručka slijedi podjela radova, a potom slobodno vrijeme sve do ručka. Poslijepodne je rezervirano za odmor duše i tijela uz tzv. duhovnu notu i razmatranje Svetog Pisma. Slobodnog vremena ima i prije večere, nakon koje slijedi Euharistijsko slavlje. Svake večeri sudionici Modrava, grupirani u manje skupine, imaju magis krugove koji su posebno ispunjeni iskrenošću, otvorenošću te duhovnim nabojem. Klanjanje Križu i klanjanje pred Presvetim nezaobilazni su dio Modrava. Nađe se tu još vremena za sportske aktivnosti, kateheze, kreativne radionice, igru, pjesmu, ples i bezbrižno čavrljanje”, istaknuo je Orečić.

Ljetni kamp Modrave

Najveći dojam na njega su ostavili ljudi koje je upoznao u kampu. “Posebice bih istaknuo magis krugove u kojima sam doživio istinsku bliskost na duhovnoj i emocionalnoj razini s potpunim strancima. Nakon modravskog kampa ti stranci su postali mojim prijateljima. Zanimljivo je kako neke osobe poznajemo veći dio života, a praktički smo međusobno i dalje stranci jer nema dubine u našim razgovorima i međuljudskim odnosima. Modrave omogućuju upravo tu dubinu bliskosti – upoznati sebe preko drugih, ali i vidjeti te doživjeti ljepotu Božjeg odsjaja u drugim ljudima”, svjedoči Orečić.

Ljetni kamp Modrave

“Prilikom dolaska na Modrave zasigurno ćete se pitati zbog čega ste uopće stigli onamo, a nakon što sve završi nećete htjeti otići, nego ćete čvrsto zagrljeni s novostečenim prijateljima željeti ostati tamo, upravo kao što su to željeli Petar, Jakov i Ivan (usp. Mt 17,1-4). Zaista, kada sam morao otići, osjećao sam se kao da odlazim iz Edena. A Modrave jesu upravo to – mali raj na obali mora. Stoga, odvažite se i zaputite u ovu nesvakidašnju pustolovinu. I ne brinite previše oko mnoštva skakavaca koji tamo obitavaju, sjetite se kako se Ivan Krstitelj njima hranio”, prenio je svoje iskustvo Gabrijel Orečić.

Ljetni kamp Modrave

Pogledajte kratki film o kampu Modrave, snimljen u kolovozu 2011. godine.

Ključne riječi:
ljetni kamp modrave Skac

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja