Budi dio naše mreže

"Kada dođe kraj akademske i školske godine, ili pak kad završimo studij, u nama zna nastati praznina. Ne znamo što i kako dalje. U tim je trenucima važno zahvaljivati", poručio je studentski kapelan vlč. Hrvoje Damiš mladima na misi u varaždinskoj katedrali 20. lipnja.

/ ps
Misu u varaždinskoj katedrali predvodio je studentski kapelan vlč. Hrvoje Damiš u koncelebraciji s predstojnikom Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, vlč. Tihomirom Kosecom. Pjevanje na misi animirao je Zbor mladih Varaždinske biskupije na čelu s voditeljem Damijanom Turkovićem.

Vlč. Damiš mladima je u homiliji naglasio važnost zahvalnosti. “Kada dođe kraj akademske i školske godine, ili pak kad završimo studij, u nama zna nastati praznina. Ne znamo što i kako dalje. U tim je trenucima važno zahvaljivati. Tako i u našim odnosima u našim obiteljima, u našim prijateljstvima, kada možda zahlade odnosi i počnemo osobe podrazumijevati, potrebno je srčano zahvaljivati na tim osobama koje su nam darovane. A ne zahvaljujemo nekom nepoznatom bogu već Bogu Isusa Krista”.

Za pravi duhovni rast nije dovoljno samo nedjeljom čuti evanđelje
Vlč. Damiš također je istaknuo važnost trajnog napredovanja u vjeri ali i u intelektualnom napredovanju s obzirom na Isusov poticaj “ulaska u lađu i ‘prijelaska’ preko”. Brod je, doduše, najsigurniji kad je u luci usidren, ali nije napravljen da tamo i bude jer mu to nije svrha. U tom smislu, za pravi duhovni rast nije dovoljno samo nedjeljom čuti evanđelje već je potrebno češće u ruke uzeti Sveto Pismo i promišljati nad njime, iako će nas na tom putu rasta na moru života pratiti i patnje i boli, što je otajstvo koje možda nikada nećemo razumijeti. Tada je potrebno reći Isusu što nas muči, da nam je teško, ali nakon toga predati mu sve u ruke i vjerovati da nas vodi k cilju u vječnosti. Taj cilj u vječnosti daje i perspektivu našim životnim olujama, patnjama, mukama. Isus ne spava na brodu našeg života ni u trenucima kad se umorimo, kad više ne znamo što i kako, On je i tada djelotvoran i potrebno mu je vjerovati.

Nakon mise uslijedio je i humanitarni koncert duhovne glazbe poznatog hrvatskog kantautora Alana Hržice voditelja zajednice “Srce Isusovo” na Jezuitskom trgu na kojem su sudjelovali dekani, nastavnici i studenti varaždinskih visokih učilišta, nastavnici i učenici srednjih škola te veliki broj mladih obitelji s djecom. Nastupali su i vlč. Tihomir Kosec te varaždinska kantautorica Martina Sabljak. Sav novac prikupljen od prodaje nosača zvuka “U Sveti čas” vlč. Tihomira Koseca i suradnika išao je u humanitarne svrhe za potrebe “Obitelji 5+“ (obitelji s petero i više djece Sisačke biskupije) pogođene nedavnim potresima o kojima skrbi Zaklada za obitelji Sisačke biskupije “Kardinal Franjo Kuharić“ i Ured za pastoral braka i obitelji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja