Budi dio naše mreže

Mladi osmislili međunarodni kamp u Sarajevu

Od 20. do 26. kolovoza u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih "Ivan Pavao II." u Sarajevu upriličen je kamp koji je okupio mlade iz Njemačke Albanije i Bosne i Hercegovine. To je prvi korak u suradnji s njemačkom organizacijom "vision:teilen" iz Wuppertala.

/ mp

Ovaj susret uključivao je mlade iz Njemačke, Albanije i Bosne i Hercegovine. Tijekom sedmodnevnog programa sudionici su kroz interaktivne radionice upoznali strukturu jednog projekta, te se susreli sa zanimljivim metodama učenja i tehnikama razmišljanja, donosi Nedjelja.ba.

Sami osmislili program

Budući da Nadbiskupijski centar za pastoral mladih ima bogato iskustvo rada s mladima, te razvijanja i implementacije projektnih aktivnosti, volonteri Centra su podijelili svoja osobna iskustva sudjelovanja u projektnim aktivnostima, poput razmjena mladih i edukacijskih radionica.

Valja napomenuti kako su, uz prethodni dogovor, sudionici ove razmjene sami doprinijeli osmišljavanju programa kojeg su prošli u Sarajevu. Tako su već prvog dana imali priliku upoznati se sa znamenitostima bh. prijestolnice. Budući da je jedan od ciljeva razmjene bilo i učenje o međureligijskom dijalogu, najprije su pošli u obilazak vjerskih objekata, pa su tako posjetili: Gazi Husrev-begovu džamiju, katedralu Presvetog Srca Isusova, te Staru pravoslavnu crkvu posvećenu arhanđelima Mihailu i Gavrilu gdje su također naučili ponešto o iskustvu Centra za mlade kroz projekt Koračajmo zajedno.

Foto: Nedjelja.ba

Dnevni impuls

Tijekom ove razmjene predstavljeno je nekoliko radionica o projektnom upravljanju budući da mladi iz Albanije i Njemačke, u svojim okružjima iz kojih dolaze, pripremaju projektne ideje za realiziranje, pa su tako imali priliku učiti jedni od drugih. Svaki dan je počinjao dnevnim impulsom u kojemu su svakodnevno razgovarali o temama koje se tiču mladih svih zemalja u Europi, poput solidarnosti, globalne pravde, te brige za okoliš referirajući se na globalne ciljeve iz Agende 2030 koju su postavili Ujedinjeni narodi, a upućena je svim narodima svijeta.

Također, susret je uključivao jednodnevni izlet u Mostar gdje su se popeli na zvonik franjevačke crkve Svetog Petra i Pavla odakle se pruža predivan pogled na grad. Šetnjom do starog grada mladi su saznali ponešto o povijesti Mostara, te najvažnijim znamenitostima. U ostatku dana uživali su u skokovima sa Starog mosta koji su bili organizirani tog dana.

Bogatiji za novo iskustvo

Foto: Nedjelja.ba

Pretposljednjeg dana razmjene posjetili su Pravoslavni centar za mlade Sveti Petar Sarajevski koji je od samih početaka svojeg djelovanja, kroz aktivnosti međureligijskog dijaloga, partner NCM-a Ivan Pavao II. Voditeljica aktivnosti Centra Jelena Škrba predstavila je trenutne aktivnosti oko kojih se okupljaju i druže mladi volonteri, te ih je upoznala i s velikom nadolazećom izložbom ikona i freski izrađenih upravo u tom centru, a neke od njih gosti su imali prigodu i vidjeti.

S obzirom kako je ovo prva zajednička aktivnost u ovom partnerstvu, nadamo se kako će se u skorijoj budućnosti ovakve aktivnosti nastaviti, te čvrsto vjerujemo kako su mladi sudionici razmjene nakon ovog susreta bogatiji za jedno novo iskustvo koje će podijeliti u svojim zemljama, te da će naučeno znanje primijeniti u svojim projektnim aktivnostima.

Spomenimo kako su organizaciju vision:teilen osnovala dvojica franjevaca 2008. kako bi omogućili pomoć najsiromašnijima i ljudima u potrebi, te da bi ih ohrabrili na samostalan život ukazujući tako i drugim ljudima na važnost dijeljenja. Jedna od glavnih misli vodilja ove organizacije upravo su riječi jednog od osnivača fra Petera Amendta: „Dijeleći s drugima, možemo svijet učiniti boljim mjestom.“

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja