Budi dio naše mreže

MAJKA ELVIRA: "Moj otac je bio prvi ovisnik kojeg mi je Božja Providnost stavila u naručje"

“Oprostite svojoj obitelji, ako je u prošlosti činila nešto što vas je ponižavalo ili ako vam nije pokazala da vas voli. Jer, sve što se dogodilo kad smo bili mali, ako smo danas ovdje, jest zato što se preobrazilo iz tame u svjetlost i naučilo nas da iskusimo ljubav", poručuje Majka Elvira u svom svjedočanstvu.

/ ts

MAJKA ELVIRA, osnivačica zajednice ‘Cenacolo’, rođena je kao RITA AGNESE PETROZZI u gradiću Sora na jugu Italije 1937. godine. Poznata je kao ‘majka ovisnika’, a sama se predstavlja kao ‘kći siromašnih ljudi’. Za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata živjela je, naime, u velikoj oskudici, no uz materijalne poteškoće morala se suočiti i s alkoholizmom u obitelji na čemu je danas zahvalna. Kako piše Aleteia na svojim stranicama, nevjerojatna priča sestre Elvire započela je tijekom Drugog svjetskog rata, između 1940. i 1945., kada se s obitelji preselila iz Sore, u pokrajini Frosinone, u Aleksandriju. Otac je bio angažiran na ratnom frontu, dok je majka, uz mnoge poteškoće, morala paziti na sedmero djece. No, situacija kod kuće je bila još dramatičnija zbog očeva ponašanja: alkohol ga je počeo uništavati. Malo po malo, kako se rat bližio kraju, obitelj majke Elvire sve je teže proživljavala običnu svakodnevicu.

Foto: Facebook Majka Elvira

Alkohol

Zbog alkohola, svaki posao trajao je kratko – prisjeća se majka Elvira – u to vrijeme sam se sramila stanja u kojem je bio moj otac. Ipak, s vremenom sam na ovu situaciju počela gledati drugačije. Da je moj otac bio odgovoran, čestit, da je mislio na svoju obitelj, možda ne bih postala ovo što sam danas. Otac me naučio siromaštvu, poniznosti “.

Foto: Facebook Majka Elvira

Stvarnost života

Majka Elvira posebno se prisjeća jednog trenutka: «Tata me je biciklom vodio u školu. Djeca iz trećeg razreda primijetila su da je opet pijan. Spustila sam glavu i otišla. Dugo me boljela situacija u mojoj obitelji. Danas više ne. Otac mi je pokazao stvarnost života. Čak i kad bi mu trebale cigarete i u ljutnji bi me usred noći probudio i tražio da mu ih idem kupiti, nisam mogla reći „ne“. Bila sam toliko uplašena, jer sam morala prolaziti kroz opasna mjesta, kroz šikaru, posebno zimi kada je bilo još mračnije i hladnije. Na taj me način, međutim, otac uvježbavao u poslušnosti, u žrtvi. Bio je prvi ovisnik kojeg mi je Božja providnost stavila u naručje: morala sam mu učiniti sve “.

“Oprostite svojoj obitelji”

Otuda proizlazi i dirljivi poziv sestre Elvire: “Oprostite svojoj obitelji, ako je u prošlosti činila nešto što vas je ponižavalo ili ako vam nije pokazala da vas voli. Jer, sve što se dogodilo kad smo bili mali, ako smo danas ovdje, jest zato što se preobrazilo iz tame u svjetlost i naučilo nas da iskusimo ljubav.”

Video na talijanskom jeziku u kojem svjedoči Majka Elvira pogledajte ovdje:

Ključne riječi:
majka elvira zajednica cenacolo

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja