Budi dio naše mreže

Od 3. do 5. lipnja osmaši iz OŠ Augusta Šenoe iz Gundinaca sudjelovali su na drugom po redu ovogodišnjem kampu za mlade pod nazivom Kateheza u prirodi 2022. u organizaciji Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije. Animator boravka u prirodi bio je Ivan Vuković, a kroz središnju temu Kršćanski korijeni mog naroda i moje obitelji, koja je obrađena uz kateheze, mlade je vodio vjeroučitelj Slaven Školka.

/ im

Prvog dana boravka u prirodi, već kod postavljanja šatora, sudionicima kampa pridružili su se bogoslovi iz Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu: Mario Perinec, Stjepan Kuharić i Luka Marošević. Zajednički program koji je trajao od 17 do 22 sata osmislili su bogoslovi. Red igre, red duhovnih poticaja, red svjedočanstava i na kraju zajednička molitva u kapelici. Bogoslovi su imali priliku predstaviti svoj poziv, a ujedno i saslušati razmišljanja petnaestogodišnjaka pred izborom svog budućem zanimanja ili svog zvanja.

Drugi dan obilježio je posjet arheološkom lokalitetu u Marjančacima koji ispod zemlje „krije” crkvu sv. Marije Magdalene iz 12. stoljeća. Bilo je zanimljivo već na površini zemlje zamijetiti krhotine keramike koja ne pripada modernom vremenu. U nastavku drugog dana prevladala je rekreacija na travnatim površinama, a vrhunac je bilo Duhovsko klanjanje pred Presvetim u kapelici, koja se nalazi u središtu kampa. Prije logorske vatre uz šatore, uspješno je odigrana i noćna nogometna utakmica na terenu NK Dubrava iz Ivanovaca. Nedjeljni je program, uz misu u crkvi Sv. Ivana Kapistrana, koju je predvodio župnik vlč. Robert Almaši, zaključen katehezom i dojmovima.

Vrijedno je za istaknuti: hrana tijekom boravka u kampu zaslužuje najvišu ocjenu. Za dobivenu pohvalu pobrinuo se kuhar i osoblje restorana Park u Valpovu koji su sve ručkove i večere dostavili na tražene lokacije u prirodi. Kamp je u svojim „komunikacijskim krugovima” obilovao razgovorima u povjerenju i iskrenosti. Spomenuti su brojni nepoznati uzori i primjeri koji su ostavili vrijedne tragove u sjećanjima sudionika kampa, od roditelja, vjeroučitelja do svećenika. Zadnjeg dana spomenut je i vlč. Mato Matasović, koji je u proteklih dvadeset pet godina zaslužan za brojna putovanja, kampove i ljetovanja mladih. Kao bizovački kapelan u Župi sv. Mateja, a kasnije kao župnik u Župi sv. Ane u Brođancima, organizirao je za stotine djevojaka i mladića odlaske na duhovne vježbe u Opatiju, na ljetovanja na otoke Brač i Murter. Zanimljivo, vlč. Mato je rodom iz Gundinaca, ovim je kampovima u prirodi zasigurno dao svoj „putokaz”.

Ako Bog da, vidimo se sljedeće godine! – riječi su s kojima je vjeroučitelj Danijel Šokić sumirao sve svoje dojmove nakon tri dana provedena u prirodi. Dvije noći u šatoru, mnoštvo igara, istraživački rad i duhovni sadržaji, iz perspektive mladih “pretočeni” su u poziv koji oni upućuju svojim vršnjacima: Ovo je mjesto jako dobro za upoznavanje s vjerom i približavanje Bogu. (L. K); Dođi, upoznaj sebe, druge i Boga! (F. V.).

Ovo je mjesto jako dobro za upoznavanje s vjerom i približavanje Bogu.

Sljedeći, treći po redu, kamp u prirodi održat će se od 10. do 12. lipnja. Sudionici su mladi iz Magadenovca, a njihovi animatori su Mihael Kelbas i Anamarija Buzgo, polaznici formacije Mladi za mlade pri Pastoralu mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije. Njima će se pridružiti s. Danijela Škoro, iz redovničke zajednice Kćeri Milosrđa sv. Franje iz Valpova. Očekuje se sudjelovanje redovničkih pripravnica Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova kao i bogoslova Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja