Budi dio naše mreže

Donosimo snimku s predavanja koje je održao vjeroučitelj Josip Matezović u Vinkovcima na temu "Stvoreni za nešto više" u organizaciji Vinkovačke evangelizacijske zajednice (VEZ) sv. Antuna iz Vinkovaca u sklopu svojih susreta mladih srijedom "Prava ljubav čeka". Riječ je o programu koji govori o ljepoti predbračne čistoće i teologiji tijela.

/ mp

“Za što smo ti i ja stvoreni? Prvo, ti i ja smo stvoreni za ljubav, a stvoreni smo iz ljubavi. Pritom ne mislim da smo svi rođeni iz ljubavi mame i tate jer netko je možda dijete koje je začeto slučajno, nekoga možda roditelji nisu planirali, netko je možda dijete koje je na drugačiji način začeto, ali začeti smo iz Božje ljubavi. To je važno, to nam je isti početak. Svi imamo istog Stvoritelja i Oca koji nas ljubi, koji nas treba i kojem smo jako važni i kojemu smo najvažniji na svijetu. Mi smo Božji originali”, istaknuo je vjeroučitelj i provoditelj programa za mlade “Prava ljubav čeka” i autor knjige “Krunica i litanije za život u (pred)bračnoj čistoći” Josip Matezović.

Kako je naglasio Matezović, rođeni smo u slobodi.

“Svatko od nas u bilo kojem trenutku može reći ‘da’ ili ‘ne’ Bogu. Ti i ja često Bogu kažemo ‘ne’. Zašto? Nemaš pojma. Ja isto nemam pojma, a vjeroučitelj sam i svaki dan govorim o Isusu. Moj cijeli dan i noć vrti se oko Isusa. Meni je to nevjerojatno, iako mi je najbolje s Bogom, u toj svojoj slobodi ponekad Bogu kažem ‘ne’. Što je taj ‘ne’? To je grijeh. U toj našoj slobodi ne živimo po razumu već po nagonima.”

Naglasio je kako je fokus njegova predavanja grijeh protiv tijela.

“Sotona je stvaran, on je duhovno biće. Što je njegova jedina zadaća? Sotona je vječni gubitnik jer ga je Isus pobijedio mukom, smrću i uskrsnućem. On toliko mrzi Boga i ljudi, da ne želi da budemo s Bogom. Dok Isus ponovno ne dođe, a što nam je obećao, sotoni je jedini cilj da što više duša povede u vječnu propast. On želi da ti i ja u vječnosti ne budemo s Bogom. I onda gdje će napastovati i davati najveće izazove? Upravo na području spolnosti jer je ona nama jako dragocjena. Tu smo najtanji. To je naša intima, nešto najdublje u nama što rijetko dijelimo s drugima jer je to nešto sveto i veliko u nama. Mi smo toga svjesni. Sotona zna da nam je spolnost dragocjena i tu najviše udara. Zašto? Zato što zna da ćemo tu najlakše pasti.”

Kako je istaknuo Matezović o grijesima na području spolnosti teško nam je govoriti čak i na ispovijedi.

“Kako ću ja to reći svom svećeniku? Prođe prilika da susretneš Boga. Hoćeš li se ohrabriti i iskoristiti priliku da se pomiriš s Bogom i da mu kažeš ‘da’ ili ćeš se brinuti što će druga osoba misliti o tebi? Ovo često kažem svojim učenicima: ‘Boli te briga što će netko misliti o tebi, treba ti biti jedino važno što Bog misli o tebi.’ Meni je važno samo što Isus misli o meni. Svijet ti govori uživaj, mijenjaj dečke svaki vikend… Ali ako je grijeh tako super, zašto se tih grijeha sramimo? Kako da smo nakon takvog grijeha uvijek jadni, nemamo radosti i budemo još gori… Kako to da nas peče savjest nakon predbračnog odnosa ili kad prevarimo nekog? Ako nisi u miru, onda nije od Boga. Ako si u istini, to je to. Nemoj se sažalijevati ako si počinio grijeh na području spolnosti jer nisi najgori na svijetu. Budite hrabri i odvažni!”, poručuje vjeroučitelj Josip Matezović.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja