Budi dio naše mreže

U pripreme za vjenčanje odmah nakon zaruka Laura Bagić krenula je sa svojom kumom Tesom Palić. Kuma kaže kako je znala da Laura želi nešto drugačije, ali tražile su pravu ideju. I već su dogovorile djevojačku večer i izlazak. Međutim, zajednička prijateljica Tea, koja sudjeluje na misi na Svetom Duhu, vidjela je obavijest za hodočašće u Padovu i najavljen polazak istog dana kada su one planirale djevojačku večer. Javila je to kumi, a kuma je odmah angažirala cijelu grupu djevojaka u timu pripreme za vjenčanje. I sve su prihvatile ideju da, umjesto u izlazak, sjednu u ponoćni autobus i pođu na hodočašće u Padovu

/ HKM

Djevojački dan u Padovi

Da se i završne pripreme za vjenčanje mogu raditi sa svetim Antunom i da je Djevojački dan moguće proslaviti u Padovi, svjedoči skupina hodočasnica koja nam se pridružila u rujanskoj grupi. Kuma Tesa je sve organizirala, a budućoj mladenki Lauri to je bilo divno iznenađenje, donosi rujanski broj Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskog, kojeg uz dopuštenje uredništva u cijelosti prenosimo.

Djevojački dan u Padovi / Foto: Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog

Buduću mladu Lauru (23) upoznali smo s djevojačkim prezimenom Bagić. Nakon udaje, postala je Laura Jurišić. U pripreme za vjenčanje odmah nakon zaruka krenula je sa svojom kumom Tesom Palić (24). Kuma kaže kako je znala da Laura želi nešto drugačije, ali tražile su pravu ideju. I već su dogovorile djevojačku večer i izlazak. Međutim, zajednička prijateljica Tea, koja sudjeluje na misi na Svetom Duhu, vidjela je obavijest za hodočašće u Padovu i najavljen polazak istog dana kada su one planirale djevojačku večer. Javila je to kumi, a kuma je odmah angažirala cijelu grupu djevojaka u timu pripreme za vjenčanje. I sve su prihvatile ideju da, umjesto u izlazak, sjednu u ponoćni autobus i pođu na hodočašće u Padovu.

Plan je bio tu – večera i na put, samo buduća mladenka Laura to nije znala. U razgovoru za “Veritas” Laura kaže da su joj na večeri u 22 sata dale album sa zajedničkim fotografijama i na posljednjoj stranici albuma bila je poruka da klub u koji su “planirale izaći” ne radi petkom. Pisalo je: “Zato idemo u Padovu. Spremi se. Krećemo za pola sata”. Kuma Tesa dodaje da su s cijelim planom bile upoznate Laurine mama i sestra, pa su one odradile spremanje stvari. Međutim, Laura nije odmah shvatila da se radi o putovanju u Italiju. Kaže kako je pomislila da se u Zagrebu otvorio neki restoran takvog imena, kao što i na Rabu gdje odlazi na ljetovanje postoji Hotel Padova. Prisjeća se da joj je bilo potrebno nekoliko minuta kako bi shvatila što se događa. Svega je postala svjesna kad je sjela u autobus na Svetom Duhu i kad je stvarno počeo put u talijansku Padovu.

Djevojački dan u Padovi / Foto: Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog

Poduzetna kuma Tesa podijelila je s nama razmišljanje zašto ovakav plan baš za Padovu? “Iz župe sam na Kustošiji, ali gotovo svake nedjelje idem na misu kod Sv. Antuna. I on nam je drag svetac. Hodočastile smo kako bismo izmolile blagoslov za Laurin brak, ali i za nas ostale.”

Dakako da u ovu hodočasničku epizodu treba ubaciti i dio o upoznavanju mladenaca. Laura Bagić i Nikola Jurišić (32), iz zagrebačke Dubrave, upoznali su se u Međugorju. Ona je ondje hodočastila sa svojim prijateljicama, Tesom i Teom, a on s prijateljima. Budući da je prijateljica Tea Nikolu poznavala od prije, ovo poznanstvo Nikole i Laure u Međugorju bilo je lako uspostaviti.

No, odluka o zajedničkom hodu prema braku dogodila se nakon Teine svadbe. Laura je inače iz župe Marije Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici. U toj crkvi bilo je njihovo vjenčanje 27. rujna. Sa svojim Nikolom se za brak pripremala slušajući i kateheze o Deset Božjih zapovijedi, koje u župi sv. Ivana XXIII. održava vlč. Ivan Valentić, povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije. A dojmovi iz Padove? Lauri je to bilo prvi put, ali ne i kumi i nekoliko drugih prijateljica. No, ovakvo se hodočašće sigurno više ne može ponoviti. Osim svetaca koje su susrele u Padovi, naše sugovornice pamte i ozračje s puta. Uz duhovni dio, dolazi i duhoviti, za koji se pobrinuo fra Stjepan Brčina, koji ih je obogatio i osobnim svjedočanstvom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja