Budi dio naše mreže

Hrvatski salezijanac novi voditelj službe za hodočasnike u Valdoccu gdje je sv. Ivan don Bosco sve započeo

"Da sam znao zbog čega me zovu iz Rima nikada ne bih podignuo slušalicu", rekao je don Danijel Vidović za HKR, pomalo i kroz šalu, potvrđujući nam promjenu svoje službe koja će nastupiti s početkom rujna unutar Hrvatske salezijanske provincije. Ovaj župnik jarunske župe i svetišta Sveta Mati slobode u Zagrebu također od 1. lipnja zahvalio je svojoj subraći na službi provincijskog povjerenika za pastoral mladih.

/ Ante Novak

Don Danijel Vidović novi je voditelj službe za hodočasnike u Torinu u gradskoj četvrti Valdocco u prvoj salezijanskoj kući i oratoriju otkuda je sv. Ivan don Bosco, utemeljitelj Družbe sv. Franje Saleškog, popularnih salezijanaca, započeo s ostvarivanjem svojih snova u kojima su mladi i djeca uvijek na prvom mjestu.

don Danijel Vidović (Foto: Facebook)

Nije prošao praktički niti dan, a tu pomalo ‘bolnu’ vijest župljanima i Zagrepčanima objavio je don Damir Stojić, ravnatelj salezijanske zajednice na Jarunu, u večeri uočnice svetkovine Duhova, zaštitnika ove jarunske župe Duha Svetoga, u kojoj je zanimljivo – spomenimo i to usput – prvi put održano ‘Jerihonsko bdjenje’.

“Don Danijel mi je rekao: ‘Da sam znao zbog čega me zovu iz Rima ne bih se bio javio.’ No don Danijel ne odlazi odmah. Župnik će biti do rujna.”

 

Sve to potvrdio je Hrvatskom katoličkom radiju osobno i don Danijel Vidović nekolio dana poslije kada smo predstavili njegovog nasljednika u drugoj jednoj službi – povjernika za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije – don Branka Bendru, dosadašnjeg upravitelja Omladinskog centra i katehetu u Katoličkom školskom centru ‘Don Bosco’ u Žepču.

U toj službi povjerenika za mlade su se zamijenili od 1. lipnja.

Novi voditelj službe za hodočasnike u prvom oratoriju na svijetu – u Torinu otkuda je sve krenula – za HKR je rekao:

“Samo me jedan dan nazvao netko s talijanskog broja, da sam znao ne bih se javio, ali Bogu hvala mi smo stvoreni da budemo za druge, a ne za sebe, tako da sam ja taj poziv prihvatio radosno.”

Mandat ove službe u torinskoj gradskoj četvrti Valdocco traje tri godine. Detaljnije gdje ovaj rođeni Žepčak privremeno odlazi možete pronaći na Basilicamariaausiliatrice.it i u rubrici ‘ Reservations’ može se očekivati povećanje broja klikova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Tamo ću prije svega biti salezijanac, u zajednici u koju me šalju moji poglavari, a drago mi je zato što je tamo sve počelo – počela je ona ljubav don Bosca prema mladima i sve je zapravo Ona učinila – Marija Pomoćnica – u koju je naš utemeljitelj imao puno povjerenje, kao u našu i svoju majku.”

Don Danijel je također posvjedočio da ga don Bosco prije svega i danas oduševljava jer je darivao sebe mladima, nije mislio na sebe i često puta je govrio: ‘Za vas živim, za vas radim, za vas studiram, za vas sam spreman dati i svoj život’.

“I neki sam dan razmišljao, geslo moje mlade mise je bilo: ‘Nema veće ljubavi od one da život svoj darujemo za prijatelje svoje’, tako isto osjećam da je moj život za druge, da nije za mene”, rekao je ovaj svećenik kojeg su uoči dolaska na službu u Zagreb u jesen 2017. mnogi opisivali ‘da je isti don Bosco i frizurom i dobrodušnošću’.

Na jedan način to je sada za HKR i sam potvrdio: “O novoj službi mi ništa posebno subraća nisu rekli, ali vjerujem da ću tamo biti vrlo privlačan jer sličim don Boscu pa će hodočasnici misliti da se svetac ukazao.”

Na HKR-u s Josipom Tomićem, nacionalnim predstavnikom Pokreta salezijanske mladeži

U blizini su bogoslovi iz Hrvatske, oni su na studiju teologije na Crocetti, pa se nada da po tom pitanju neće biti sam.

Prije don Danijela Vidovića od naših je tamo bio don Stjepan Laptalo, rođen 16. listopada 1915. u Kliševu u Dubrovačkoj biskupiji, a umro je u Torinu 17. travnja 1991. godine.

Don Danijel se nada da će se u Valdoccu stvarno povećati broj naših hodočasnika. Toplo preporuča svima da “bolje upoznamo tu duhovnost koju je don Bosco sijao i posijao u mladima”, a Torino je doista bogat i drugim svecima iz tog vremena (don Cafasso, don Cottolengo…) koji su istinski istrošili živote za dobrobit ljudi koji su u to vrijeme živjeli.

Don Danijel Vidović je prije dolaska u glavni grad bio pet godina na službi u KŠC-u Žepče. Rođen je 19. veljače 1985. u Gornjoj Lovnici – Zavidovići. Kao i mnogi i on je međunarodni novicijat proveo u Pinerolu, studij teologije je završio u Torinu, a mladu misu je slavio 3. kolovoza 2013. u rodnoj župi Sv. Antuna Padovanskog u Žepču.

Spomenimo za sam kraj da će prvog vikenda u mjesecu listopadu u Žepču biti konačno održan novi Nacionalni susret Pokreta salezijansdke mladeži, nakon pauze od pet godina, gdje će se hrvatskoj salezijanskoj obitelji priključiti vrhovni poglavar salezijanaca don Angelo Fernández Artime. On je u ožujku ove godine izabran na novi šestogodišnji mandat u toj odgovornoj službi ‘prvoga među jednakima’, a za jednog od svojih bližih suradnika na mjestu gdje je sve počelo izabrao je, na ponos sviju nas, sina hrvatskoga naroda.

Širi razgovor poslušajte ovdje:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja