Budi dio naše mreže

Fra Marin Karačić: Vrijeme došašća nam je darovano da korak po korak pripremamo svoja srca

"Svatko od nas je potrošna roba. Čovjek se kao biće troši, osobito davanjem za druge i dođe vrijeme kada jednostavno stane, kada ne može dalje, a osobito čovječji duh koji se lako umori i koji nije svjež kao Božji duh. Zato nam je potrebna duhovna obnova da bismo napunili naše ‘duhovne baterije’ i krenuli ispočetka", poručio je u srijedu 12. prosinca fra Marin Karačić u Centru za mlade “Bl. Miroslav Bulešić” u Rijeci.

/ mp

Duhovna obnova okupila je mlade i studente koji su te večeri poslušali poticajne riječi fra Marina, sudjelovali na misi i klanjanju pred Presvetim Euharistijskim Sakramentom, ali i iskoristili priliku za sakramenat svete ispovijedi. Večer je glazbeno animirao Zbor mladih Riječke nadbiskupija.

U nadahnutom duhovnom nagovoru fra Marin je mlade potaknuo da u užurbanosti svog života i životnog tempa posvjeste vrijeme koje se upravo događa oko nas – približava se proslava Kristova rođenja, donosi mrežna stranice Riječke nadbiskupije.

“Za tu proslavu potrebno je pripraviti se. Vrijeme došašća nam je darovano da korak po korak, dan po dan pripremamo svoja srca. Gospodin nam daje vremena da popravimo, izgladimo svoje ponašanje i odnose s drugima i s Bogom da bismo mogli u svoje srce primiti Krista, da bi se u našim srcima ta štalica, taj dom učinio ugodnim mjestom za Kristovo rođenje”, kazao je fra Marin.

“Svjesni smo kako sve svijetli i blješti oko nas i mnogima je to privlačnije nego tražiti dublji smisao u ovom vremenu. No, samo došašće u sebi ima i tragove korizme i pokorničkog dijela koji se vrlo lako izgubi u svim tim adventskim lampicama i blještavilu.”

Upozoravajući na zamke svjetovnog adventskog vremena koje odvlače pozornost od “bitnoga”, apostrofirao je jednog svećenika:

“Ako hoćete da dijete zaboravi majku, dajte mu igračku. Ono će se zabaviti s igračkom i majka se može izgubiti na trenutak.” Sva ta kuhana vina, fritule, kobasice i sl. su ‘igračke’ koje nam svijet daje da nas odvuče, da nas zabavi, da to Kristovo rođenje prođe neprimjetno pokraj nas. I baš zato trebamo bdijeti i pripremati se da unatoč svoj toj buci i blještavilu nađemo taj mir i tu ‘štalicu’ koja nije nimalo privlačna niti sjajna, nego je ubožna i teška. No, ona je jedino mjesto gdje se Isus rodio. Nećemo ga sigurno naći među svim tim blještavilom, nego je potrebno zagrebati ispod svega i naći jedan dublji smisao Božića”, poručio je fra Marin.

“Konzumeristički svijet ‘istjerao’ je Isusa iz proslave Božića jer se Isus ne uklapa u sliku konzumerizma. Svijet želi ispuniti naše želje, ali Isus ne. On ispunjava svoja obećanja. Kroz došašće moramo biti svjesni da neće uvijek sve biti onako kako mi želimo i da nam neće uvijek biti onako kako smo mi zamislili. Upravo u tim trenucima nam je potrebna vjera kako bismo bili spremni prihvatiti iz Božje ruke ono što nam On nudi i vjerovati da je to najbolje za nas”, kazao je fra Marin Karačić.

“Vidimo i sami kako je sve prepuno cocacolinog Djeda Mraza, snjegovića, sobova, čak se umjesto Božića stavlja znak ‘Xmas’ kako bi se Isusa susa potpuno izbacilo. Netko očito želi skriti i prekriti taj smisao blagdana Kristova rođenja i upućuje nas na nešto potpuno drugačije i krivo. Na nama je koliko ćemo u tim trenucima, kada se čine najbezazlenije stvari, stajati uspravno i pokazati svoju vjeru.”

Nakon duhovne obnove mladi su se zadržali u Cantru na druženju.

Radosna atmosfera nakon duhovne obnove koji je predvodio fra Marin Karačić u Centru za mlade Blaženi Miroslav Bulešić u Rijeci 🙂

Geplaatst door Ivan Dominik Iličić op Woensdag 12 december 2018

Ključne riječi:
fra Marin Karačić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja