Budi dio naše mreže

Susreti mladih u pazinskom samostanu postali su već tradicionalni, a primjer su dobre suradnje između laika i redovnika budući da se osmišljavaju i ostvaruju zajedničkim naporima.

/ dt/IKA

Susret mladih održan je u franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina u Pazinu u petak 31. ožujka 2023. Posljednjeg petka u mjesecu redovito se održava misa mladih, a u ožujku je gost je bio fr. Ivan Dominik Iličić, OP, član Hrvatske dominikanske provincije. Susret se odvijao po već strukturiranom obliku. Na početku je okupljene pozdravila koordinatorica susreta Dennis Mogorović.

Poziv na otvorenost Duhu Svetome

Misno je slavlje predvodio pater Iličić. U prigodnoj je propovijedi posvjestio nazočnima važnost darova Duha Svetoga u svakodnevnom životu kršćanina i važnost otvorenosti Božjem djelovanju. Drugi naglasak je bio na socijalnoj dimenziji bivanja kršćaninom jer kršćanstvo se ne ostvaruje kroz individualizam već u susretu s drugim.

Po uzoru na Isusa, doživljene uvrede trebamo nastojati nadići ljubavlju.

„Molite da Bog uđe u vaše živote i da postanete slični Bogu. Trebamo biti otvoreni Duhu, Bog želi surađivati sa nama i imati jedan dubok intiman odnos sa svakim od nas. Ljudi će doživjeti radost preko nas ako u nama živi Duh Sveti, stoga trebamo moliti da se sve više otvorimo Duhu Svetome“, rekao je propovjednik, te je kao jedan mogući praktični primjer naveo da, po uzoru na Isusa, doživljene uvrede trebamo nastojati nadići ljubavlju.

Foto: E. Legović

Fr.Ivan Dominik istaknuo je kako su neki od „plodova Duha Svetoga ljubav, radost, blagost, čistoća, mir, uzdržljivost, velikodušnost, strpljivost, vjernost, dobrota, uslužnost. Duh sveti postaje vidljiv kroz osobu, Bog djeluje kroz osobu“, dodao je. Potaknuo je okupljene da razmišljaju o plodovima Duha Svetoga, te im sugerirao kako je razmišljanje o Hvalospjevu ljubavi dobar ispit savjesti. Pozvao ih je da se sjedine s Isusom u svetoj pričesti i nose ga tamo gdje idu: „Budi Isusov magarčić i nosi Isusa drugima“.

Isus postaje pravi čovjek i uzvisuje naše čovještvo na veću razinu

Pater je napomenuo da Isus želi da bude jedna Crkva: katolička, sveopća, za sve ljude, poslana svim narodima, sveta jer ju je Bog ustanovio i vodi ju Duh sveti te apostolska jer je on izabrao i poslao apostole. „Farizeji napadaju Isusa. Isus ima fokus na bitnome. Isus kaže kratko i jasno i ide svojim putem. Isus se dragovoljno predao na muku. Bog je zamislio da čovjek bude njemu sličan, Isus postaje pravi čovjek i uzvisuje naše čovještvo na veću razinu, želi nas učiniti još više sličnima Bogu. Bog želi prebivati u meni, Duh Sveti može kroz mene donositi svoje plodove“, neke su od misli koje je propovjednik uputio okupljenima.

Foto: E. Legović

Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je kateheza u kojoj je razvijajući misli s propovijedi pater Iličić naglasio važnost zahvalnosti u životu kršćanina navodeći primjer blaženog Pier Giorgija Frassatija, koji je svoj cjelokupni život usmjerio služenju siromasima kao znak zahvalnosti. Istaknuo je kako su sveci bili povezani s Bogom i darovi su bili vidljivi drugima.

Susret se nastavio euharistijskim klanjanjem u kojem su neki od sudionika pročitali prigodne meditacije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja