Budi dio naše mreže

EVA VUKINA Mi smo poput krede - ostavljamo snažne poruke u ovom svijetu

Javnost je s radom Eve Vukine posebno bila upoznata na ovogodišnjem koncertu "Progledaj srcem" kada je ova mlada umjetnica za vrijeme trajanja koncerta u svega nekoliko minuta nacrtala Mariju koja bdije nad Arenom Zagreb. U tekstu donosimo zašto Eva Vukina voli slikati svece i zašto baš Padra Pija, može li se evangelizirati slikanjem i kako pronalazi inspiraciju. Pročitajte tekst i pogledajte priloženi video.

/ bg

U video-intervju koji je s Evom Vukinom napravio fra Ivan Dominik Iličić, saznajemo zašto Eva Vukina jako voli slikati svece. “Sveci nam mogu biti uzor na našem putu do svetosti. Volim ih jer zrače. Poseban mi je Alojzije Stepinac i trenutno čitam njegovu knjigu ‘Propovijedi prema litanijama Sv. Josipa’. Pripremam se za slikanje pojedinog sveca razmatranjem Božje riječi, proučavanjem njihove biografije”, kaže ova mlada umjetnica. Za boje koje nanosi kaže da nijedna nije bezveze: “Svaka boja je na svom mjestu. Sveci su u šarenim bojama. Nema sveca koji nije bio radostan. Svi moji sveci su šareni i to je glavno obilježje-njihova radost.”

Foto: Screenshot Youtube

Zid, “Evina ploča” kako ju je sama nazvala, služi joj za vježanje. Eva stavlja na zid ono što joj je trenutno na srcu. “Svima je fascinantno kako ja to obrišem. Obrišem jer mi dosadi. Smatram da se ne smijemo navezati na svoj uspjeh. Bitna je poruka koju daje crtež. Kreda se lako obriše. Mi smo poput krede. Ostavljamo snažne poruke u ovom svijetu.”

Foto: Screenshot Youtube

Na poseban način Vukina voli slikati svetog Padra Pija. “Njegovo zagovor je baš snažan. Poseban je zbog toga jer je puno patio, a unatoč tome bio je radostan. Bio je i oštar i to mi je super. Svi su mi sveci posebni. Ali Padra Pija i don Bosca sam počela prve raditi na akademiji. Oni imaju posebna lica, poseban pogled”, rekla je Vukina.

Vukina je na akademiji bila drugačija od ostalih studenta. “Na akademiji nema Boga. Ja sam nosila Boga, svjedočila sam svoju vjeru. Žao mi je nekih na akademiji koji nisu upoznali Božju ljubav. Sretna sam jer svojim talentom svjedočim Boga tamo gdje ga nema, kao što je u mom slučaju akademija”, svjedoči Vukina i poziva: “Nedostaju nam sakralni umjetnici. Pozivam umjetnike da se odazovu. Treba nas više, ja ne mogu sama.”

Foto: Screenshot Youtube

Vukina smatra da Bog treba umjetnike te da i oni mogu evangelizirati. “Bogu trebaju naše ruke. Umjetnici imaju sposobnost približiti Boga čovjeku pomoću svojih slika. Cilj je na kraju prenijeti snažnu poruku. Mene to pokreće i želim evangelizirati svojim radovima. Ja uživam, ovo mi je terapija, ispušni ventil. Drago mi je da su moji crteži drugim ljudima terapija. To je ispunjenje na vrhuncu”, rekla je Vukina.

Kao inspiracija za crteže joj je molitva Devetnice Duhu Svetom. “Kroz molitvu dobijem nadahnuće. To najčešće bude pred spavanje,” kaže. “Postoje razdoblja kad nemam inspiraciju, a nekad imam i previše nadahnuća. Treba naći zlatnu sredinu”, smatra Vukina.

Kako je nastala njezina poznata slika djevojčice u plavom kaputiću?

“Jedne večeri gledala sam video o Vukovaru pa sam naišla na video djevojčice koja plače. Stvorila sam sliku u glavi: vidim na toj djevojčici Isusovu i Marijinu ruku kao utjehu, podršku. Inspiracija je došla u trenutku. Uzela sam kist i nacrtala. Poslala sam bratu. ‘Eva idu mi suze’, rekao je brat. I onda je on to poslao fra Ivanu Dominiku Iličiću.”

“Ta slika je ljude dodirnula”, svjedoči Vukina i kaže kako je sve krenulo od te ilustracija.

Foto: Screenshot Youtube

Zadnja obljetnica pada Vukovara iznjedrila je još jednu sliku. “Isus s križem na leđima i na tom križu se odvija rat, tu je i vodotoranj. Težina rata pritišće Isusov križ. Isusu opet pati”, navela je Vukina.

Foto: Screenshot Youtube

Ova talentirana umjetnica nada se prvoj samostalnoj izložbi u rujnu. Čeka da još naslika Alojzija Stepinca i onda će početi s organizacijom izložbe. Osim u Čakovcu, nada se da će dobiti priliku za izlaganje u Zagrebu i ostalim hrvatskim gradovima.

Eva Vukina dobiva puno narudžbi. Kaže da bi trebala početi raditi i noćne smjene. Sve narudžbe su kršćanske tematike: mlada misa, krizma, krštenje… Sretna je jer mladomisnicima uvijek naslika i njihovog sveca zagovornika. “Bilo kuda, svetac svuda”, kazala je kroz smijeh umjetnica. Fra Ivanu Dominiku Iličiću naslikala je šest svetaca.

Foto: Screenshot Youtube

Osvrnula se i na nedavni koncert “Progledaj srcem” i njezino slikanje Marije nad Arenom Zagreb. Više pogledajte u videu.

Ključne riječi:
Eva Vukina

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja