Budi dio naše mreže

Postoje li danas kavaliri? Oni koji djevojkama iz pristojnosti otvaraju vrata ili pomognu nositi teške predmete? Kako bi djevojke trebale reagirati na kavalirstvo i kako mogu ohrabriti muškarce da budu primjer muževnosti?

/ ps

Danas se često govori kako postoji ”kriza muškosti”, a amerikanka Emily Wilson poručila je ženama da one mogu pomoći nadvladati tu krizu. ”Kada se osjećam sigurno i ugodno, nastojim prihvatiti mala djela kavalirstva, poput toga da mi netko otvori vrata ili ponudi svoje mjesto u tramvaju. Tako ohrabrujemo muškarce da žive kao pravi muževi, umjesto da ih omalovažavamo”, rekla je na svom Youtube kanalu.

Gdje su pravi muškarci?

Nakon što je preko ljeta držala razna predavanja po SAD-u, mnoge su joj žene počele postavljati pitanja poput: ”Gdje su pravi muškarci? Oni koji su spremni preuzimati odgovornosti, voditi, biti muževni?”. To je Wilson potaklo da razmisli kako bi ona kao žena mogla poduzeti nešto da ohrabri muškarce da postanu pravi muževi. Počela je primjenjivati u svom životu pravilo: ”Ako mi netko ponudi neko malo djelo poštenja, pristojnosti, dobrote, kavalirstva – moram to prihvatiti”.

Dva glavna kriterija prihvaćanja kavalirstva su da se osjećate sigurno i ugodno.

”Kada kažem kavalirstvo, mislim na uljudno, primjereno i časno ponašanje muškarca prema ženi”, rekla je Wilson. ”To se pravilo naravno ne odnosi na to da morate prihvatiti sve što vam neki muškarac ponudi”, upozorila je, navodeći kako su dva glavna kriterija prihvaćanja kavalirstva da se osjećate sigurno i ugodno. ”Primjerice, neću prihvaćati da me netko nepoznat časti pićem kada izlazim van, ili prati do auta i moramo biti sami”.

Istaknula je neke pozitivne primjere iz vlastitog života. ”Bila sam u Belgiji sa svojom prijateljicom i morale smo presijedati na drugi vlak. Nosila sam sa sobom ogroman, težak kofer. U tom se trenutku pojavio jedan dragi mladić koji je ponudio da mi pomogne nositi kofer niz stepenice. Iako mi je prva pomisao bila ”mogu to sama!”, pristala sam i dopustila da se dogodi taj mali trenutak poštovanja muškarca prema ženi”.

U tom trenutku muškarac jednostavno želi biti muškarac i iskazati sitnim znakom pažnje svoje poštovanje iz ljubavi prema ženi.

Priznala je da provesti to pravilo u djelo joj ponekad teško pada jer kaže, iskreno govoreći, ona može većinu tih stvari sama. ‘Mogu nositi svoju prtljagu, mogu stajati u tramvaju pet ili deset minuta koliko traje vožnja, nije mi uopće teško! U tim trenutcima želim dokazati da sam samostalna, da sam odrasla osoba i da sve mogu”.

No, naglasila je kako u tome uopće nije bit kavalirstva. Smatra kako time što joj netko ponudi pomoć, osoba ne misli da je ona nesposobna, već u tom trenutku muškarac jednostavno želi biti muškarac i iskazati sitnim znakom pažnje svoje poštovanje iz ljubavi prema ženi.

U tim se trenutcima osjećam ženstveno.

”Kada prihvatim ova mala, pristojna, dobra, poštena djela, dopuštam muškarcima da žive svoju muževnost, umjesto da ju negiram i obeshrabrim. Od kada sam prihvatila ovo pravilo u svom životu, nikad se nisam osjećala ‘slabom’. U tim se trenutcima osjećam ženstveno. A mi se volimo osjećati ženstveno! Šminkati se, kupiti lijepu haljinu… Mislim da je to lijepa stvar!”, zaključila je Wilson.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja