Budi dio naše mreže

Veliki volonterski projekt “72 sata bez kompromisa”, u koji je uključeno više od četiri tisuće mladih, započeo je misama diljem Hrvatske u četvrtak navečer.

/ mp

Split

U velikoj dvorani studentskog centra na splitskom Kampusu misu je predvodio povjerenik Ureda za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu dr. don Mihael Prović uz koncelebraciju don Borisa Jozića i patera Hrvoja Mravka, a kojom je označen početak volonterskoga projekta u organizaciji Studentskog katoličkog centra, SKAC Split. 

Na početku svečanog misnog slavlja dr. don Mihael Prović naglasio je pojam volonterstva i konkretnog djelovanja na jednoj ovakvoj akciji.

„Lijepo je da naše mlade generacije imaju neke nove poglede na svijet. Predivno je da ste puni ideala te da svoj život želite usmjeriti ne samo egocentrično sebi, nego i na svoje bližnje i potrebite“, istaknuo je duhovnih studenata Sveučilišta u Splitu don Mihael Prović na početku misnog slavlja.

Don Mihael Prović predvodio misu u Splitu povodom početka akcije “72 sata bez kompromisa”

U propovijedi don Mihael je rekao da je upravo projekt „72 sata bez kompromisa“ jedan odgovor na Božji poziv te ističe da moramo biti svjesni Božjeg nauma u svakome od nas.

„Tijekom cijelog života čovjek pokušava naći sebe. Moramo priznati da možda nekad naša slika o sebi dolazi do nepodudaranja s Božjom slikom o nama, jer On ima neki drugačiji plan. Bog nam zato odluči s vremenom pokazati nekakve drugačije, reklo bi se ljepše puteve za nas osobno. I jednog dana, ako svi mi to uspijemo prepoznati, te uz to biti sretni i zadovoljni s tim svojim životom, pozivom ili načinom života, koji će uistinu početi biti bez kompromisan“, rekao je u propovijedi don Mihael.

Smatra da su ova tri dana poput jedne duhovne obnove, jer nas ovaj događaj obogaćuje, i tjelesno i duhovno te od nas bez kompromisno traži da pomažemo jedni drugima danas, ali i svaki drugi dan.

„Volio bih da vaš volonterski rad ne završi samo s ovom volonterskom aktivnošću, nego da se možda i nakon ovih projekata uključite u udruge ili neke zajednice koje godinama već djeluju u našem gradu i našoj nadbiskupiji. Također i one pomažu najpotrebitijima u njihovim nevoljama“, zaključio je povjerenik Ureda za pastoral mladih SMN dr. don Mihael Prović.

“72 sata bez kompromisa” u Splitu

Prisutnima se na kraju mise obratila jedna od voditeljica SKAC-ovog volonterskog projekta „72 sata bez kompromisa“ Doris Nazor. Svima je poželjela ugodnu dobrodošlicu uz puno lijepih volonterskih iskustava.

„Ovom akcijom zaista mnogo ćete dobiti i želim vam da otvorite svoja srca za sve izazove koji vas čekaju. Želim vam u ime organizacijskog odbora splitskog SKAC – a dobar provod. Poručujem vam da budite strpljivi, veseli, radosni jer vi ste svi mladi i imate tu snagu koja nam je svima potrebna“, zaključila je Doris Nazor iz Studentskog katoličkog centra, SKAC Split.

U 11 hrvatskih gradova koji sudjeluju u projektu „72 sata bez kompromisa“ provoditi će se razne volonterske akcije koje će trajati do nedjelje. Veliki volonterski projekt koji u Splitu okuplja preko 600 volontera završit će u nedjelju u 12 sati u velikoj dvorani studentskog centra na Kampusu svetim misnim slavljem za sve volontere i one koji su sudjelovali u projektu „72 sata bez kompromisa“.

Dubrovnik

Misom za volontere međunarodne volonterske akcije „72 sata bez kompromisa“  u crkvi Male braće, dragocjenoj kulturno-umjetničkoj i povijesnoj ostavštini iz vremena Dubrovačke Republike, započela je ova akcija u Dubrovniku. Na spomendan sv. Ignacija Antiohijskog, sveca i mučenika, misno slavlje predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

Generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić

Onaj tko hoće život svoj spasiti, onaj koji hoće uživati u životu, onaj koji hoće imati smisla u životu…taj mora drugačije pristupiti životu, misli nadahnute Kristovim porukama provlačile su se kroz propovijed mladima koji su na došli započeti “svoj drugačiji pristup”.

Volonteri koji su se odazvali akciji koja sitnim, malenim, individualnim doprinosom vraćat će osmijeh onima u potrebi, onima koji zbog životne situacije zaista žive bez kompromisa.

“Nemojmo sakriti svoj život, nemojmo bježati i ljubomorno čuvati svoj život, već kao pšenično zrno koje pada u zemlju, darujmo ga drugima i spasit ćemo život koji poput igre ima svoja pravila i svoju svrhu, cilj i smisao”, poručio je generalni vikar. Kako kao u igri pobijediti u životu? Kako ispoštovati ono najbitnije pravilo našega života? Na način da ga dijelimo, odmah sutra, u prvoj akciji i u prvom susretu s braćom i sestrama.

“72 sata bez kompromisa” u Dubrovniku

“72 sata bez kompromisa” u Dubrovniku

Volonteri koji su prisustvovali misnom slavlju dobili su prve informacije o prvih 24 od 72 sata akcije u kojima će svoju zadaću napraviti bez kompromisa. Pridružili su se tako ostatku Hrvatske koja šestu godinu zaredom beskompromisno djeluje za druge. Ove godine akcija se odvija u 10 gradova i jednoj općini u Hrvatskoj. 

U Dubrovniku akciju „72 sata bez kompromisa“ organiziraju Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_Du) u suradnji s Vijećem za mlade i Caritasom Dubrovačke biskupije. 

Osijek

U Rezidenciji Družbe Isusove misom koju je predvodio p. Sebastian Šujević, a koncelebrirao je p. Ivan Ike Mandurić, započeo je i projekt “72 sata bez kompromisa” u Osijeku. 

“72 sata bez kompromisa” u Osijeku

“72 sata bez kompromisa” u Osijeku

“72 sata bez kompromisa” u Osijeku

Osijek sudjeluje već treću godinu u projektu. Ove godine prijavilo se 353 volontera te će oni u sljedeća dva dana sudjelovati u različitim akcijama – radionicama za mlade, pomaganju starijima i nemoćnima, čišćenju i uređivanju domova, čišćenju i uređivanju okoliša, škola, vrtića, ekološkim akcijama, kreativnim radionicama.

“72 sata bez kompromisa” u Osijeku

“72 sata bez kompromisa” u Osijeku

Mladi volonteri spremni su beskompromisno prihvatiti svaku akciju koja će im biti dodijeljena, a ove se godine okupilo se i puno mladih koji do sada nisu sudjelovali u ovom projektu, što je posebno razveselilo organizacijski tim. Tijekom njegova trajanja poznati osječki Viseći most svijetlit će u beskompromisnoj zelenoj boji ove akcije.

Sisak

Misom u crkvi sv. Kraljice Mira u Sisku koju je predvodio vlč. Ivan Grbešić započeo je projekt “72 sata bez kompromisa”.

Akcija “72 sata bez kompromisa” trajat će do 20. listopada, a sastojat će se od 350 radnih, ekoloških i socijalnih akcija.

Raspored misa povodom zatvaranja projekta “72 sata bez kompromisa” pogledajte OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja