Budi dio naše mreže

Bivši nadbiskup glavnog grada Argentine Buenos Airesa, i pokrovitelj čestertonijanskog društva, dao je dopuštenje da se moli molitva za proglašenje blaženim Gilberta Keitha Chestertona. Taj nadbiskup danas je vrhovni poglavar Katoličke Crkve - papa Franjo.

/ fe

U emisiji “Budimo mladi” Hrvatskoga katoličkog radija urednik i voditelj Ante Novak ugostio je mlade iz Hrvatskoga čestertonijanskog kluba.

Predsjednik Kluba Nikola Bolšec i potpredsjednik Ivo Džeba rekli su da Chesterton koristi paradoks kao stilsku figuru i figuru misli. “On stvari gleda okrenute naopačke, s korijenima u nebu, a glavom na zemlji. Promatra ih onakve kakvima ih je Bog stvorio. S radošću i smijehom, promatra ih i čudi se”, naglasio je Bolšec.

Među ostalim temama, bilo je riječi i o procesu beatifikacije Gilberta Keitha Chestertona.

Engleska biskupija Northampton zadužila je 2013. kanonika Johna Udrisa prikupiti podatke potrebne za pokretanje procesa beatifikacije G. K. Chestertona. Kanonik je 2018. podnio izvješće biskupu Peteru Doyleu koji će službenim kanalima uputiti notu Kongregaciji za kauze svetaca.

“Očekujemo da će proces biti otvoren tijekom ove godine”, rekli su gosti i dodali da su u komunikaciji s Američkim društvom dobili informaciju o tome kako Chesterton po knjigama, mišlju i duhovnošću, djeluje na ljude.

Istaknuli su kako je iz Argentine pristiglo mnogo informacija o obraćenjima koja su ljudi doživjeli čitajući djela G. K. Chestertona.

Bivši nadbiskup glavnog grada Argentine Buenos Airesa, i pokrovitelj čestertonijanskog društva, dao je dopuštenje da se moli molitva za proglašenje blaženim G. K. Chestertona. Taj nadbiskup danas je vrhovni poglavar Katoličke Crkve – papa Franjo.

“Družeći se s Chestertonom, spoznao sam što znači općinstvo svetih. To je društvo prijatelja u kojem se ja njima molim, a oni mole za mene i mene zagovaraju”, posvjedočio je predsjednik Hrvatskog čestertonijanskog kluba.

Nasuprot ideji da Chesterton nije živio kreposnim životom jer je volio popiti, pojesti i pušiti; gosti su govorili o njegovoj ideji Trojstva:

Kad govori o ideji Trojstva, on kaže da je Trojstvo poput dobrog vina i otvorenog ognjišta. Čovjek ne smije piti osim kad je sretan, jer onda tek može pronaći pravu mjeru. Kada čovjek u nečemu uživa kršćanski i radosno, tada je to umjereno.

Ovu temu gosti su zaključili riječima da je Chesterton svetac radosti i čuđenja, jer je u svojem vremenu živio radikalno, iskreno, radosno i s čuđenjem.

Dodajmo da emisiju u cijelosti možete poslušati ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja