Budi dio naše mreže

Njemačka nevladina organizacija Gesamteuropäisches Studienwerk (Paneuropska studija) organizirala je u utorak s dvadesetak mladih iz Njemačke, Rumunjske, Moldavije, Poljske i Bosne i Hercegovine posjet biskupu banjolučkom Franji Komarici.

/ dt

Njemačka nevladina organizacija Gesamteuropäisches Studienwerk (Paneuropska studija) u sklopu programa Erasmus od strane njemačke nacionalne agencije za programe s mladima organizirala je s 20-ak mladih iz Njemačke, Rumunjske, Moldavije, Poljske i Bosne i Hercegovine posjet biskupu banjolučkom Franji Komarici u utorak. Biskup ih je primio u „Kući susreta“ Marija Zvijezda, gdje se nalazi i Europski centar za mir i suradnju, izvijestili su iz Banjalučke biskupije.

Izrazio im je srdačnu dobrodošlicu i zahvalio za njihovu spremnost da upoznaju osobite znamenitosti, ljude i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine.

Susret biskupa Komarice s mladima iz europskih zemalja / Foto: Banjalučka biskupija

Predstavio im je specifično „europsko“ mjesto gdje se nalaze, pojasnivši im da su plemeniti ljudi iz mnogih europskih zemalja došli u Banju Luku još prije 130 i više godina, te su svojom ljubavlju i neumornim radom i molitvom izuzetno mnogo, u svakom pogledu, pomogli tadašnjem stanovništvu i općoj izgradnji i grada i cijelog kraja.

Mladi su imali mogućnost pogledati trajnu izložbu o jedinstvenoj prošlosti nekoć slavne trapističke opatije „Marija Zvijezda“. Ostali su zapanjeni svime što su vidjeli, a o čemu nikad nisu čuli čak i neki od domaćih sudionika.

Mladi na izložbi / Foto: Banjalučka biskupija

Mladi na izložbi / Foto: Banjalučka biskupija

U razgovoru s biskupom zanimali su se i za aktualnu situaciju – kako bogate baštine trapističkog samostana tako i s obzirom na domaće katoličko pučanstvo. Biskup ih je ukratko informirao o naporima Banjolučke biskupije da unatoč teškom stradanju u zadnjem ratu – neumorno doprinosi pomirenju i zajedničkom dobru svih sugrađana – kroz brojne projekte, među kojima je i Europski centar za mir i suradnju u Kući susreta „Marija Zvijezda“.

Na primjedbu nekih od gostiju, da se u Europi opaža smanjenje zanimanja za duhovne vrijednosti, biskup je podsjetio da Europa svoj današnji identitet zahvaljujem brojnim generacijama svojih građana koji su ljubomorno njegovali i duhovnu dimenziju svoga bića u duhu drevnog pravila „Ora et labora“ – „moli i radi“. Zahvalivši biskupu za dragocjeni susret obećali su opet doći.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja