Budi dio naše mreže

Život djevojčice Anamarije Carević (15) iz Đorđićeve ulice u centru Zagreba ugasio se 23. ožujka 2020. godine nakon razornog potresa koji je dan ranije, prije tri godine, pogodio metropolu u jutarnjim satima. Na nju su se urušili komadi dimnjaka dok je spavala. Hitna ju je odvela u bolnicu, ali ozljede su bile preteške. Preminula je idući dan. Anamarija Carević oplemenila je živote svojih najbližih te školskih kolega u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti i vjernike iz župne zajednice župe Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj.

/ mp

Da im je Anamarija Carević nadahnuće za većim činjenjem dobra pokazuje i projekt koji je pokrenula Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti početkom godine. Projekt “Srce NKG-a – Anamarija Carević” osnovan je s ciljem promicanja vrlina koje je živjela Anamarija u svom razrednom odjelu. Anamarija Carević, jedina žrtva zagrebačkog potresa 2020. godine, bila je dio školske zajednice šk. god. 2019./2020. U tom kratkom vremenu ostavila je veliki trag u svom razredu i školi. Razredne kolege i prijatelji zapisali su svoja sjećanja na Anamariju.

Učenici 4. b (njezini razredni kolege i prijatelji) upoznali su učenike te škole s vrlinama koje je u školi živjela Anamarija Carević. To su: marljivost, hrabrost, radost, empatija i spremnost pomoći drugima, donosi mrežna stranica NKG-a.

Kako su objasnili, na kraju nastavne godine svaki učenik može nominirati svoju kolegicu ili svoga kolegu koji živi i promiče navedene vrline. Svaki prijedlog mora biti argumentiran stvarnim životnim iskustvom, primjerom ili događajem koji potvrđuju predloženog učenika ili učenicu kao osobu koja živi vrline Anamarije. Dobra argumentacija bit će presudna za donošenje odluke o izboru najboljeg učenika ili učenice koji žive vrline Anamarije Carević. Pri nominaciji potrebno je istaknuti jedan kriterij koji je karakterističan za predloženoga učenika ili učenicu.

Podsjetimo, na prvu godišnjicu preminuća Anamarije Carević predstavljena je Zaklada za obnovu Bazilike Presvetoga Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra “Anamarija Carević”.  Predsjednik Zaklade, rektor Bazilike Ivan Matić, tom je prilikom naglasio kako će odati spomen njihovoj mladoj župljanki i to izgradnjom novog pastoralnog centra u kojem će mladi pronaći uz Baziliku Srca Isusova svoj drugi dom, baš poput Anamarije. Kako je rekao, Pastoralni centar „Anamarija Carević” bit će dostojan ljepote obnovljene bazilike, kao i apostolata koji se u sjeni Bazilike vrši.

Predstavljanje Zaklade za obnovu Bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra „Anamarija Carević“ 2021. godina

Anamarija je bila župljanka župe u Palmotićevoj. Revna moliteljica krunice, sviračica u crkvi na tamburici, angažirana na svim crkvenim aktivnostima koje su bile primjerene njezinoj dobi. Teško je onima koji su je pratili cijeli njezin život shvatiti da je više nema: obitelji, prijateljima, svećenicima, časnoj sestri koja ju je vjernički pratila… Osnivanjem Zaklade koja nosi njezino ime veliki broj mladih upoznat će se s njezinim životom, koji svima može biti uzor, poručeno je tom prigodom.

Kontakt Zaklade „Anamarija Carević“: Ivana Mišetić, tajnica, 095/3784-789
Podaci za uplatu donacije (račun Zaklade):
HR7823900011101186505, HPB, opis plaćanja obavezno upisati: donacija
zaklada-anamarija-carevic.hr

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja