Budi dio naše mreže

72 SATA BEZ KOMPROMISA Mladi volonteri pekli palačinke za mališane u domu kod sestara karmelićanki

Projekt 72 sata bez kompromisa, po sedmi put u Hrvatskoj će promovirati volontiranje među mladima i to čak u 14 gradova i 1 općini. Uz već stalne gradove sudionike Osijek, Slavonski Brod, Sisak, Zagreb, Karlovac, Suhopolje, Zadar, Split, Metković, Sinj i Dubrovnik, ove godine su se pridružili Šibenik, Rijeka, Krk i Križevci.

/ dt

Kako bi sve bilo spremno za stotine volonterskih akcija koje će se održati diljem Hrvatske, voditelji projekata u lokalnim sredinama okupili su se u Hrvatskom Leskovcu na poziv SKAC Palma i Volonterskog centra SKAC. Vikend su iskoristili za educiranje, dogovaranje i pripremanje projekta u trenutnim situacijama u kojima se nalazimo. Projekt je ove godine zakazan za treći vikend u listopadu, odnosno od 15. do 18. listopada, a organizatori će se potruditi da se on održi u skladu sa svim epidemiološkim mjerama kako bi volonteri bili sigurni na volonterskim akcijama.

Mladi su brali jabuke i lješnjake u samostanskom vrtu sestara karmelićanki, te pekli palačinke za sve mališane koji se tamo nalaze.

Volontiranje u nepredvidljivim situacijama kao što je ova i organiziranje ovako velikog projekta, svima nam je na rast. Ovo je prilika da i osvijestimo bitno, budemo jednostavni i odgovorni u planovima, da pomoć dođe do potrebnih i da se prilagođavamo novonastalim okolnostima, poručili su iz Nacionalnog vijeća projekta.

Zajednički susret iskoristili su i sami organizatori za volontiranje i provođenje radnih i ekoloških volonterskih akcija, koje će ove godine biti nešto više, obzirom da socijalne akcije zbog epidemioloških mjera nisu preporučljive (kao što su posjeti domovima za starije i nemoćne i slično). Mladi su brali jabuke i lješnjake u samostanskom vrtu sestara karmelićanki, te pekli palačinke za sve mališane koji se tamo nalaze.

 

I mi s ovim projektom pišemo novu povijest; nadovezujemo se, upotpunjavamo, pomažemo i stvaramo jednu veliku zajednicu 

Ana, voditeljica projekta u Zadru, je istaknula: “Okupili smo se u petak u samostanu sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova i započeli susret sa sv. Misom. Zadatak svakog grada je bio ponijeti četiri simbola kako bismo predstavili svoj grad drugima. Dok su neki pričali o sklopljenim prijateljstvima i najpoznatijim događanjima, neki su se osvrnuli i na povijest svoga grada, pa je bilo zanimljivo slušati kako su se gradovi stvarali, rušili i ponovno gradili u povijesti i kako se povijest jednog grada nadovezivala na drugi, što nam je svima posvjedočilo da i mi s ovim projektom pišemo novu povijest i da se nadovezujemo, upotpunjavamo, pomažemo i stvaramo jednu veliku zajednicu i da smo si potrebni kako bi opstali. Bilo kako bilo, ovakvi susreti se pamte zauvijek, ta otvorenost srca, mir, radost, ispunjenost, iskustvo, znanje i vještine, prihvaćenost sebe i drugih uvijek daje polet za naprijed, za bolje, za više, za jače darivanje onima kojima je to potrebno, a ovaj projekt upravo na to i poziva, unatoč ovitku beznadnosti svijeta i života, budi promjena!”

Ove godine u projekt je ušao i grad Krk. Lucija iz organizacijskog tima nakon susreta je zaključila: “Prošlog vikenda (4.9. – 6.9.) sudjelovala sam u nacionalnom susretu organizatora i voditelja projekta 72 sata bez kompromisa. Kao predstavnici grada koji po prvi puta sudjeluje u projektu, susret mi je bio veoma koristan. Dijelom zbog savjeta drugih, a dijelom i zbog povezivanja s ostalim organizatorima. Osjetila sam olakšanje kada sam vidjela da krčki tim nije sam, da ima još mladih ljudi koji daruju svoje vrijeme i talente te koji žele biti promjena u svojoj sredini na Božju slavu. Bilo mi je zanimljivo slušati iskustva drugih, saznati kako riješiti moguće probleme, na koji način promovirati projekt i najdraže od svega-pečenje palačinki za korisnike dječjeg doma i gladne volontere.” Lucija kaže da je od silnog zapisivanja savjeta i trikova ostala bez tinte! “Želim se zahvaliti nacionalnom timu projekta, SKAC Palmi i sestrama karmelićankama što su nam omogućili predivan vikend prepun uspomena koje ćemo pamtiti zauvijek. Hvala i svim ostalim gradovima što su nas ohrabrili i pokazali nam da iako organiziramo projekt u svojem gradu – dio smo jedne velike zelene obitelji.”

Prijave za projekt 72 sata bez kompromisa uskoro se otvaraju za sve mlade od 15 do 35 godina. Uključi se i ti u najveći volonterski projekt za mlade, daruj svoje vrijeme beskompromisno za druge kroz djela milosrđa, stvaraj i budi promjena u svojoj lokalnoj sredini!

Za sve informacije o projektu, pratite društvene mreže projekta 72 sata bez kompromisa i službenu web stranicu OVDJE.

Ključne riječi:
72 sata bez kompromisa

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja