Budi dio naše mreže

„Ne čekajte sutra kako biste svojom energičnošću, hrabrošću i kreativnošću surađivali na preobrazbi svijeta. Vi ste Božje ‘danas’ i On želi da budete plodonosni", poručio je papa Franjo mladima uoči susreta na kojem se okupilo 15 tisuća mladih iz svih krajeva svijeta uključujući one iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su došli na „Hodočašće povjerenja na Zemlji u Wrocławu".

/ at/IKA

Susret je započeo 28. prosinca u domovini sv. Ivana Pavla II. i trajat će do 1. siječnja 2020., a tema ovogodišnjeg susreta je „Uvijek na putu, nikad iskorijenjeni“. Taizéov susret mladih u Wrocławu se, gradu sa 640 tisuća stanovnika, organizira treći put, nakon 1989. i 1995., a u organizaciji pomaže oko tisuću volontera. Nakon što su se mladi hodočasnici prijavili u centar za prijem, dobili upute i zaduženja te bili smješteni po obiteljima domaćinima, slijedila je zajednička večera i molitva u Hali Stulecia i u crkvama u središtu grada.

Otvaranje susreta / Foto: IKA

Na otvaranju susreta u Hali Stulecia poruku mladima uputio je brat Aloisa. „Danas je bio veliki dan dobrodošlice. Želim vam dobar početak susreta! Velika je radost biti zajedno u Wrocławu, u Poljskoj, zemlji koja je već ugostila četiri Europska susreta: dva ovdje, jedan u Varšavi i posljednji u Poznanju. Želio bih se zahvaliti svima koji nas dočekuju. Kakvo lijepo gostoprimstvo! Činjenica da su svi mladi primjer u obiteljima znak je Evanđelja. U Poljskoj se često kaže: ‘Gošć wdom, Bőg w dom’ – ‘Gost u našemu domu je Bog u našem domu’. Danas, kada ste stigli, dobili ste prijedloge za 2020. Naslov je: ‘Uvijek na putu, nikad bez korijena’. Tim je riječima prvi put prije mnogo godina opisan život Poljakinje Urszule Ledochowske. Žena ispred svoga vremena, Ledochowske je bila državljanka Europe koja je posjetila mnoge zemlje u koje su prvi put došle sestre iz njezine zajednice uršulinki. Nekoliko sestara uršulinki živi danas u Taizéu i zajedno sa sestrama sv. Andrije pomažu nam da dočekamo i pratimo mlade koji dolaze”, rekao je brat Aloisa te nastavio:

Ovdje u Poljskoj, vjera je mnogim ljudima dala duboke korijene i omogućila im da, čak i u nevolji, pokažu izuzetnu hrabrost i odvažnost. Mi također želimo produbiti korijene naše vjere, prihvaćajući Božju ljubav prema svakome od nas.

Prijem mladih / Foto: IKA

Posjet Hospiciju u sv. Katarini / Foto: IKA

„Ovdje smo okupljeni u raznolikosti naroda, podrijetla i mišljenja. Ta raznolikost nas ne sprječava da doživimo zajedništvo. Dapače, ona nas nedvojbeno vodi k Božjoj volji, prihvaćajući Božju ljubav prema svakome od nas. A to jedinstvo u raznolikosti svjedočanstvo je koje nadilazi granice Crkve. Usred izazova današnjeg svijeta i nemirnih vremena kroz koja prolazi europski kontinent, možemo diljem svijeta pokušati prenijeti ovu poruku zajedništva. Bili smo ovdje u Wrocławu 1989., u ključnom trenutku povijesti Poljske. Puhao je vjetar entuzijazma i slobode koji je davao nadu. Danas se nova faza našega hodočašća povjerenja odvija u težem kontekstu. Naš je susret tako još važniji: želimo povećati jedinstvo i solidarnost kako bismo što bolje prihvatili svoju odgovornost u svijetu. Željeli bismo da i najsiromašniji imaju svoje mjesto u jedinstvu i solidarnosti u kojem želimo živjeti. U svojim župama dobrodošlice susrete ćete se s ljudima koji pomažu onima koji su isključeni ili bolesni, koji poslužuju zatvorenike, strance i ostale. Ti ljudi su znakovi nade”, naveo je također brat Aloisa u obraćanju prisutnima te pozvao sve da se usude biti radikalni poput Abrahama i Sare kada su, s pouzdanjem u Božje obećanje, krenuli prema zemlji koju nisu poznavali. Podsjetio je da povjerenje u Boga poziva na napuštanje osjećaja lažne sigurnosti, a pouzdanje u prisutnost Duha Svetaga daje hrabrost u iskušenjima. „Bog nas tjera da ostavimo strah kako bismo došli do povjerenja”, zaključio je.

Ne čekajte sutra kako biste svojom energičnošću, hrabrošću i kreativnošću surađivali na preobrazbi svijeta. Vi ste Božje ‘danas’ i On želi da budete plodonosni.

Uoči susreta papa Franjo uputio je mladim sudionicima poruku te im je, među ostalim, poželio da zajedno otkriju u kojoj ih mjeri ukorijenjenost u vjeri poziva i priprema da idu ususret drugima. U poruci koju je potpisao Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, navodi se primjer Poljske koja je u vjeri ukorijenjena te su ti korijeni omogućili poljskom narodu da izdrži pred velikim kušnjama kada se gubila svaka nada.

„Otkrit ćete da se mnogo može naučiti od onih koji su ostali vjerni Kristu pred iskušenjem da popuste najlakšem rješenju. Ti su se kršćani usudili vjerovati u drugačiju budućnost”, poručio je Papa u poruci te nastavio: „U zajedništvu s drugima, otkrit ćete obilje radosti koje se krije u odlascima, kada ponekad, poput Abrahama, ne znate unaprijed odredište. Budite uvijek spremni za nove odlaske i svjedočenje Evanđelja te potpuno prisutni s onima oko vas, posebice najsiromašnijima i najpotrebitijima. Ne čekajte sutra kako biste svojom energičnošću, hrabrošću i kreativnošću surađivali na preobrazbi svijeta. Vi ste Božje ‘danas’ i On želi da budete plodonosni. Sveti Otac vas sve blagoslivlja: mlade, braću članove Zajednice iz Taizéa, obitelji i župe koje su vas primile.” Na kraju poruke Papa izražava želju da vjera Marije, koja je pohitila ususret rođakinji Elizabeti (usp. Lk 1,39), podrži kod tih mladih zanos povjerenja u njezinoga Sina.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja