Budi dio naše mreže

HODOČASNIČKI DNEVNIK DAN 59. Od Kaštela Starog (Radun) do Splita

Svakodnevno u programu Hrvatskoga katoličkog radija u 9 sati i 30 minuta hodočasnici i duhovnici Marijanskog zavjeta za Domovinu, (a u hodočašće je uključeno više od 150 svećenika iz svih krajeva Hrvatske) javljaju se uživo s najnovijim informacijama, dojmovima i svjedočanstvima s hodočasničkog puta. Mrežna stranica Hrvatske katoličke mreže svakodnevno objavljuje Hodočasnički dnevnik.

/ dt

Hodočasnici su jutro 6. kolovoza  hodočasnički dan započeli sv. Misom u crkvi Kraljice mučenika u Radunu, koju je predvodio duhovnik p. Hrvoje Mravak.

Nakon sv. Mise, krenuli su prema Splitu. Prošli su Kaštel Lukšić i Kaštel Kambelovac, te zastali kod crkve u Kaštel Gomilici kod crkve sv. Jeronima, ali su vidjeli i stariju crkvicu sv. Kuzme i Damjana (iz XII.st.) . Hodočasnici su se odmorili kod hrasta duba starog oko 700 godina, gdje se prema legendi odmarao i kralj Zvonimir.

Hodajući prema Solinu, hodočasnici su izmolili Krunicu za domovinu. A zatim su na putu susreli dragog prijatelja Martina Čelana, koji ove godine nažalost nije mogao s njima, ali im je pomogao organizirati obrok u Splitu, na čemu mu hodočasnici zahvaljuju. Nakon kratkog susreta ispunjenog radošću što su se vidjeli nakon dugo vremena, hodočasnici su nastavili dalje.

Zatim su hodočasnici nastavili put prema Solinu, gdje su napravili pauzu kod crkve sv. Kaje.

Papa Kajo rođen je u Saloni, u rimskoj provinciji Dalmaciji. Papinska kronika “Liber pontificalis” navodi, da mu je car Dioklecijan bio ujak. Za papu je izabran 17. prosinca 283. Za vrijeme njegova pontifikata pojavio se krivovjerni maniheizam protiv kojeg se oštro borio. Za vrijeme progonstva obavljao je bogoslužje po privatnim kućama. Podnio je mučeničku smrt, ali ne po nalogu Dioklecijana. Pokopan je na Kalistovu groblju u Rimu.

Ubrzo su hodočasnici stigli u Split u župu Gospe od Pojišana, gdje ih je dočekao župnik fra Žarko Lučić, kojemu zahvaljujuju za smještaj.

Ovogodišnje peto zavjetno hodočašće krenulo je 8. lipnja iz Osijeka, a završava 21. kolovoza u Dubrovniku. Sve informacije, podatke o rutama i način prijave potražite OVDJE.

Ključne riječi:
marijanski zavjet za domovinu

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja