Budi dio naše mreže

HODOČASNIČKI DNEVNIK DAN 39. Od Gospe od Krasna do Gornjeg Kosinja

Svakodnevno u programu Hrvatskoga katoličkog radija u 9 sati i 30 minuta hodočasnici i duhovnici Marijanskog zavjeta za Domovinu, (a u hodočašće je uključeno više od 150 svećenika iz svih krajeva Hrvatske) javljaju se uživo s najnovijim informacijama, dojmovima i svjedočanstvima s hodočasničkog puta. Mrežna stranica Hrvatske katoličke mreže svakodnevno objavljuje Hodočasnički dnevnik.

/ mp

Hodočasnički dan na blagdan Gospe od Brda Karmel hodočasnici su započeli misom u 6:30 koju je predvodio pop Ante Luketić iz Oštarija. Našao se ondje i vlč. Pavao Mesarić, župnik u Vraštincu.

U propovijedi su slušali o nastanku imena Lika koje potječe od grčke riječi “Lykos” što znači “vuk”.

Marijanski zavjet za Domovinu (16. srpnja)

Marijanski zavjet za Domovinu (16. srpnja)

Nakon mise krenuli su ličkim krajem prema Gornjem Kosinju.

Marijanski zavjet za Domovinu (16. srpnja)

Kosinjski most je kameni, sedamdeset metara dugi most preko rijeke Like, spaja Gornji i Donji Kosinj. Projektirao ga je u 19. stoljeću projektant Milivoj Frković, i izgrađen je po uzoru na starohrvatsku mostogradnju, tehnikom “uklinjenjem kamena”. Most je i jedinstven po otvorima u lukovima koji imaju funkciju rasterećenja vodenog vala, u udaru na most.

Marijanski zavjet za Domovinu (16. srpnja)

Gradnja mosta započela je 1929. a u prosincu 1936. pušten je u promet. Dužina mosta s upornjacima iznosi 70 metara, a širina između kamenih parapeta 5.5 metara.

Marijanski zavjet za Domovinu (16. srpnja)

Kratko vrijeme pošto je u Njemačkoj izumljen tiskarski stroj osnovali su knezovi Frankapani u selu Kosinj prvu hrvatsku tiskaru. U njoj je tiskana 1483. godine također za crkvene potrebe i prva tiskana knjiga na hrvatskom jeziku, (točnije rečeno crkvenoslavenskom jeziku hrvatske redakcije), Misal po zakonu rimskoga dvora.

Marijanski zavjet za Domovinu (16. srpnja)

U Kosinju se nalazi umjetna akumulacija jezera Kruščica.

Put dug svega 20 km uz pokoju stanku doveo je hodočasnike u Gornji Kosinj, odredište toga dana.

Ovogodišnje peto zavjetno hodočašće krenulo je 8. lipnja iz Osijeka, a završava 21. kolovoza u Dubrovniku. Sve informacije, podatke o rutama i način prijave potražite OVDJE.

Ključne riječi:
marijanski zavjet za domovinu

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja