Budi dio naše mreže

Svakodnevno u programu Hrvatskog katoličkog radija u 9 sati i 30 minuta hodočasnici i duhovnici Marijanskog zavjeta za Domovinu, (a u hodočašće je uključeno više od 150 svećenika iz svih krajeva Hrvatske) javljaju se uživo s najnovijim informacijama, dojmovima i svjedočanstvima s hodočasničkog puta. Mrežna stranica Hrvatske katoličke mreže svakodnevno objavljuje Hodočasnički dnevnik.

/ mp

Hodočasnici su u ponedjeljak ujutro svoj hodočasnički dan započeli svetom misom u 7.30 sati u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, koju su slavili u zajedništvu s našim duhovnikom ove tjedne rute p. Ivanom Ikom Mandurićem i brojnim fratrima vukovarskog područja, koji su prethodni vikend ondje imali duhovnu obnovu.

U propovijedi je istaknuto da nas Gospodin šalje na put – nakon Duhova, okrijepljeni snagom i milošću Duha Svetoga, Isusovi učenici odlaze u svijet, donositi Evanđelje drugima, na što smo svi pozvani, osobito mi hodočasnici.

U ponedjeljak 10. lipnja sudionici Marijanskog zavjeta za Domovinu hodali su na ruti od Vukovara preko Bogdanovaca, Marinaca, Nuštra i Cerića do Vinkovaca.

Put je bio vrlo zanimljiv i emotivan jer im je branitelj Marijan Almaš približio kako je to izgledalo boriti se u Domovinskom ratu. Posebna je bila prilika čuti svjedočanstvo sudionika tih događanja – jednog od živih spomenika povijesti, i zato na osobit način preporučuju ovu rutu.

Branitelj Marijan Almaš se pridružio hodočasnicima

Izlaskom iz Vukovara preko Bogdanovaca i Marinaca prolazili su područje gdje su brojni branitelji položili svoje živote odnosno bili teško ranjeni. Marijan Almaš je pokraj spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Bogdanovcima pročitao tekst sa svojim dojmovima koji je prethodne noći napisao. Prolazili su kroz njegovo rodno selo, u kojem je i ranjen braneći svoj dom, te izgubio obje noge i jednu ruku. Prolazak kroz Bogdanovce bio je posebno emotivan jer je Marijan okupljenim hodočasnicima pokazao pravo istinsko domoljublje na djelu, ali i u svojim stihovima.

Branitelj Marijan čita dojmove kod spomenika

Pomolivši se kod nekoliko spomenika poginulim braniteljima, hodočasnici su nastavili dalje preko Marinaca i Nuštra, gdje su se okrijepili na benzinskoj crpki, čiji je vlasnik također branitelj koji već godinama ugošćava hodočasnike.

Marijanski zavjet za Domovinu

Na dolasku u Vinkovce ugodno su hodočasnike iznenadila djeca iz osnovne škole tako što su ih pozdravili. Zahvalni su djeci i njihovim učiteljima, kao i predstavnicima Grada Vinkovci i OŠ, koji su hodočasnicima omogućili smještaj u sportskoj dvorani, na krevetima Crvenog križa te odličan čobanac za ručak.

1. JUBILARNO DOGAĐANJE – VEČER POEZIJE

Navečer u 20 sati u prostorima Matice hrvatske u Vinkovcima održana je Večer poezije. Večer uvoda u pjesništvo vodio je Marijan Almaš, branitelj i 100%-tni invalid Domovinskog rata vedra duha, široke slavonske duše i srca koje gori za druge, koji je svoje osjećaje ljubavi prema Bogu i čovjeku, ali i svojoj domovini Hrvatskoj i rodnom kraju slavonske ravnice utkao u pjesme koje piše.

Napisao je do sada 3 zbirke pjesama: Drugi put Vukovar objavio je 1993. godine, potom drugu zbirku Vukovar – Bogdanovci – Vukovar . Treća zbirka Ova bi vas ruka pomilovala objavljena je u ožujku 2018. godine, a predstavili su je na promocijama diljem Hrvatske u organizaciji naših članova.

Na ovoj Večeri poezije sudionici Marijanskog zavjeta za Domovinu slušali su nekoliko pjesama Marijana Almaša koji je s prisutnima podijelio i misli o tome kako nastaje njegova poezija, ali i kako ju treba čitati i razumijevati. Svoje pjesme s prisutnima su podijelili i Anđelko Đerek i p. Ike.

Večer poezije

Večer poezije

Ovogodišnje peto zavjetno hodočašće krenulo je 8. lipnja iz Osijeka, a završava 21. kolovoza u Dubrovniku. Sve informacije, podatke o rutama i način prijave potražite OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja