Budi dio naše mreže

HODOČASNIČKI DNEVNIK DAN 26. Dolinom kardinala do Krašića

Svakodnevno u programu Hrvatskoga katoličkog radija u 9 sati i 30 minuta hodočasnici i duhovnici Marijanskog zavjeta za Domovinu, (a u hodočašće je uključeno više od 150 svećenika iz svih krajeva Hrvatske) javljaju se uživo s najnovijim informacijama, dojmovima i svjedočanstvima s hodočasničkog puta. Mrežna stranica Hrvatske katoličke mreže svakodnevno objavljuje Hodočasnički dnevnik.

/ at

Hodočasnici su dan započeli misom koju je predvodio p. Mislav Skelin u koncelebraciji s domaćinom, kapelanom župe sv. Nikole biskupa, vlč. Filipom Marićem.

Na blagdan sv. Tome apostola, p. Skelin potaknuo je hodočasnike da, poput sv. Tome dublje ulaze u svoju vjeru i podsjetio kako je sv. Toma najljepše ispovijedio vjeru riječima “Gospodin moj i Bog moj”.

Nakon mise hodočasnici su se pomolili kod spomenika poginulim braniteljima. Spomenik domovini nosi naziv tri otajstva – “Nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova”, a autor ideje i spomenika je vlč. Zlatko Sudac.

Zatim su krenuli iz Jastrebarskog prema Krašiću, a posjetili su i Marijansko svetište Volavje gdje je smješteno svetište Majke Božje Snježne.

Nakon posjete Volavju hodočasnici su se uputili prema Petrovini gdje ih je dočekao župnik te im pokazao crkvu. Župnik je pričao o Volavju te objasnio značenje freski i bogate sakralne baštine koju crkva sadrži. Hodočasnici su izmolili molitvu Anđeoskog pozdrava uz zvuke ručno upravljanog zvona.

Hodočasnici su zatim stigli u Dol i svetište Majke Božje Dolske o kojem im je brojne zanimljivosti ispričao Josip Bakalas. Bakalas piše pjesme posvećene Majci Božjoj Dolskoj i kardinalu Kuhariću kojeg je osobno poznavao.

Crkva Majke Božje Dolske kapela je u župi Pribić, a ujedno je i svetište Majke Božje Dolske. U župi sv. Siksta u Pribiću rođen je kardinal Kuharić, a ove godine slavi se 100 godina od njegova rođenja. Zanimljivo je da se kapela Majke Božje Dolske prvi put spominje u zapisima iz 1668. godine. Baroknog je stila s brojnim freskama koje su izradili pavlini iz Svetica.

Legenda o crkvi Majke Božje Dolske govori kako se počela graditi na suprotnom brijegu, ali se urušavala bez obzira koliko radnici sagradili tijekom dana. To je trajalo nekoliko dana sve dok jednog ljetnog dana, na mjestu današnje kapele, nije pao snijeg što je bio znak da Majka Božja želi da se upravo tamo sagradi crkva. Ovu crkvu pohodili su kardinal bl. Alojzije Stepinac i kardinal Franjo Kuharić.

Na Veliku Gospu 1925. godine, nakon nadahnute propovijedi s propovjedaonice u crkvi Majke Božje Dolske, bl. Alojzije Stepinac rekao je majci: “Majko, Bog me zove.” Kardinal Kuharić i kardinal bl. Alojzije Stepinac bili su ljudi kojima je Božja ljubav na prvom mjestu, voljeli su svoju domovinu, svoj narod i bližnjeg bez obzira na vjeru i naciju. Kardinal Kuharić, 1991. na sv. Lovru u Petrinji, u propovijedi je rekao: “Ako netko ubije tvog brata – nemoj ti njegovog, ako netko zapali tvoju kuću – nemoj ti njegovu. To me uči moja vjera, a zapamti jedno: Ljubav nam vraća samo onoliko koliko je drugima dajemo.”

Ovogodišnje peto zavjetno hodočašće krenulo je 8. lipnja iz Osijeka, a završava 21. kolovoza u Dubrovniku. Sve informacije, podatke o rutama i način prijave potražite OVDJE.

Ključne riječi:
marijanski zavjet za domovinu

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja