Budi dio naše mreže

HODOČASNIČKI DNEVNIK Dan 2. Stigli u Vukovar!

Svakodnevno u programu Hrvatskog katoličkog radija u 9 sati i 30 minuta hodočasnici i duhovnici Marijanskog zavjeta za Domovinu, (a u hodočašće je uključeno više od 150 svećenika iz svih krajeva Hrvatske) javljaju se uživo s najnovijim informacijama, dojmovima i svjedočanstvima s hodočasničkog puta. Mrežna stranica Hrvatske katoličke mreže svakodnevno objavljuje Hodočasnički dnevnik.

/ mp

U nedjelju, na blagdan Duhova, u Vukovaru su se spojile priključna ruta Gunja – Vukovar i glavna ruta koja je krenula iz Osijeka.

Priključna ruta započela je 7. lipnja iz svetišta Šumanovci kod Gunje, te preko Komletinaca u subotu stigla u Lovas. U nedjelju su krenuli iz Lovasa prema Vukovaru, gdje su se priključili glavnoj ruti. Glavna ruta krenula je 8. lipnja iz Osijeka te preko Aljmaša došla u Vukovar.

Rute su se spojile kod mosta u centru Vukovara te su hodočasnici zajedno otišli do bijelog križa pokraj Dunava te se kod spomenika pomolili za sve poginule branitelje. Ruta je završila molitvom našoj nebeskoj majci u franjevačkoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

U ponedjeljak nastavljaju hod iz Vukovara prema Vinkovcima. Proći će kroz Bogdanovce, Marince, Nuštar i Cerić te stići u Vinkovce do crkve sv. Euzebija i Poliona.

Glavna ruta – 2. dan:

Drugog dana glavne rute, na blagdan Duhova pjesmom poželjevši dobrodošlicu Duhu Svetom, započeli smo hod svečanom misom u Aljmašu, koju je predvodio p. Hrvoje Mravak. Mole za branitelje, osobito poginule branitelje s ovog područja.

Od Aljmaša do Dalja pridružila se i jedna obitelj s malom Klarom, koja nas je razveselila svojom pjesmom. Iako su kratko hodali, bilo je to na obostrano zadovoljstvo i radost, te vas zajedno s njima pozivamo da se i vi priključite koliko možete.

Marijanski zavjet za Domovinu

Nakon Dalja, prošli su kroz Borovo selo, pomolili se kod spomenika 12 hrvatskih redarstvenika. U Borovom naselju, stigli su u crkvu Gospe Fatimske, te su od župnika saznali nešto više o toj župi, koja zazira Gospin zagovor molitvom: Majko naša očuvana lika, budi majka i nas povratnika.

Priključna ruta – 3. dan: Lovas – Vukovar

Dan je započeo misom u 8.30, koju je predvodio župnik Marin Putilin, gdje su bili na proslavi prve pričesti.

Priključna ruta na misi u Lovasu

Nakon mise hodočasnici su krenuli prema Sotinu, te su se nakon okrjepe otišli pomoliti i upaliti svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i nastavili put prema Vukovaru, gdje su se kod spomenika na groblju pomolili za poginule hrvatske branitelje.

Prošavši simbol Vukovara vodotoranj hodočasnici s priključne rute su iz smjera istoka ušli u Vukovar, gdje su se susreli s glavnom rutom, koja je na most stigla sa zapada, prošavši pokraj Memorijalnog centra Domovinskog rata i spomenika legendi obrane Vukovara Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti, te pokraj vukovarske bolnice, na mostu nazvanom po Francuzu Jean Michelu Nicolieru, čije su riječi ispisane na njegovom spomeniku:

Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu.

Neka i vaš izbor bude dati sve što možete za druge. Pridružite se ovom velikom hodočašću.

Ovogodišnje peto zavjetno hodočašće kreće 8. lipnja iz Osijeka, a završava 21. kolovoza u Dubrovniku. Sve informacije, podatke o rutama i način prijave potražite OVDJE.

Ključne riječi:
marijanski zavjet za domovinu

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja